Miért ilyen szemét a gyámhivatal? Miért nem a gyerek érdekeit védik? Mit lehetne tenni?
Tavaly meghalt a nagymamám és az anyám örökölte a házának egy részét + rengeteg tartozást (hitel, közüzemi tartozások, stb.) A ház egy vidéki kisvárosban van és romokban áll, lehetetlen lenne eladni, ezért anyám az örökséget visszautasította. Ezután visszautasítottam én is és a testvérem is, viszont a testvéremnek van egy kiskorú gyereke, így az örökség rászállt.
A szülők a hagyatéki tárgyaláson a közjegyző segítségével írtak egy kérelmet a gyámhivatalnak, hogy a gyereknek ne kelljen örökölnie, mert sehogy sem járna jól, de a gyámhivatal ezt elutasította.
Azóta volt már egy tárgyalás is a gyámhivatalban, de nem jutottak semmire, bunkók voltak és megmondták, hogy az örökség a gyereké lesz, a hitelt és az egyéb tartozásokat pedig behajtják a szülőkön.
Ilyen esetben mit lehetne tenni? A gyámhivatalnak nem a kiskorú érdekeit kéne védenie? Ügyvédhez fogunk fordulni, de talán itt is tud valaki mondani valami okosat..
Előre szólok, hogy nem vagyok se ügyvéd se jogász.
De nekem úgy rémlik, hogy egy 14 éven aluli gyerek nem cselekvőképes, azaz egy kijelölt gyám, vagy a szülők dönthetnek az őt érintő ügyekben.
Na most, én nem tudom, hogy erre milyen törvény van de szerintem a szülők is visszautasíthatják az örökséget a gyerek nevében.
Ennek mindenképpen nézzetek utána.
"Na most, én nem tudom, hogy erre milyen törvény van de szerintem a szülők is visszautasíthatják az örökséget a gyerek nevében."
Sajnos pont nem, mivel elég durva visszaélésekre adna lehetőséget, éppen ezért a gyámhivatal dönthet ilyen esetekben.
"De nekem úgy rémlik, hogy egy 14 éven aluli gyerek nem cselekvőképes"
Akkor neked rosszul rémlik. Én 14 évesen már simán cselekedtem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!