Kiskorú gyerek örökségének visszautasítása?
Örököltem egy háznak az 1/5 részét, amire nem tartok igényt, mert alapból keveset ér, és elég sok adósság is van, nehezen lehetne eladni a házat, stb.
Mindenképp visszautasítanám az örökséget, viszont akkor a kiskorú gyerekem következne, és természetesen nem akarom, hogy ő örökölje, mert csak rosszul járna vele.
Keresgéltem az interneten, de csak ennyit találtam:
"Az örökség visszautasítása során szintén nagyon oda kell figyelni arra, hogy az az örökséget visszautasító örökös leszármazóira nem terjed ki, tehát ha például gyermekei vannak, s el kívánja kerülni, hogy Ön helyett ők örököljék meg az adósságokat, akkor nekik is vissza kell utasítaniuk az örökséget (a nagykorú gyermeknek saját magának, a kiskorú gyermek helyett pedig a szülői felügyeletet gyakorló szülőknek kell nyilatkozniuk, s e nylitakozatukat a gyámhatóságnak jóvá kell hagynia.) A visszautasító nyilatkozat formájára és tartalmára nézve az eljáró közjegyző tud felvilágosítással szolgálni."
Ilyen esetben a gyámhatóság jóvá szokta hagyni a visszautasító nyilatkozatot? Vagy nagy az esélye, hogy elutasítják?
A ház papíron 1,5 milliót ér, de 1 millióért sem venné meg senki szerintem. (egy kis faluban van, nagyon régi, le van lakva, hiányoznak az ablakok és még sorolhatnám...)
A tartozás meg kb 700 ezer.
Tehát az ingatlan értéke papíron több, mint a tartozás.. ezért félek, hogy elutasítják.
"papíron 1,5 milliót ér"
Ez mit jelent?
Ha egy egymillás házon 700 ezres adósság van és ennek az 1/5 részét örökölné, akkor az kb száz ezres örökséget jelent és ugye a házat még el is kell adni és adózni utána (plusz ügyvédi stb költségek).
Ilyen esetben szerintem teljesen biztos, hogy a gyámügy hozzájárulna az örökség visszautasításához a gyermek nevében.
De nem lehet rákérdezni náluk?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!