Felelősségre vontható vagyok-e külföldön elkövetett bűncselekményért itthon ha a cselekményt külföldön követtem el és ott nem számít annak?
Magyar állampolgárként felelősségre vagyok-e vonható ha van egy videofelvétel amin én vagyok amint csinálok valamit egy külföldi országban?
Ez a cselekmény a magyar jogszabályokba ütközik az ottani külföldibe nem, ott ez legális cselekedet.
A videón jól látszik az is hol készült.
Akkor most én bűnös vagyok-e vagy nem? Olyat csináltam amit ott szabad, és én ott csináltam és nem itt.
"c) a magyar állampolgár által külföldön elkövetett olyan cselekményre, amely a magyar törvény szerint bűncselekmény."
Tehát ez a C pont a honossági elv alapján működik, nem minden cselekmény esetében.
"De ha külföldön magyar ember sérelmére lopsz kiadhatnak saját országodnak és itthon vonnak felelősségre, attól függetlenül. hogy a cselekmény nem Magyarország területén történt."
Nem adhatnak ki, ha egyszer a kérdező által írottakat vesszük alapul. Már pedig ő azt írja, hogy az adott országban a cselekménye nem bcs.
Azonban revideálnom kell az általam írottakat, mert vannak esetek, amikor a területi hatály érvényét és értelmét veszti. Pl. kémkedés, hazaárulás esetén az elkövetés helyszíne indiferens, a büntethetőség mégis fennáll.
Tehát, tudni kellene mi az a cselekmény, amit a kérdező tett.
A 10-es válaszoló rátapintott a lényegre.
A dolog nem egyértelmű. Ebből az információból nem lehet megállapítani, hogy a kérdező büntethetősége fennáll-e egyáltalán.
A jognak ezen része egyébként is ingványos, nem kis részben szabályozatlan.
Füveztem Hollandiában? Hát épp nem Hollandiában és nem füveztem de majdnem.
Még 1x: amit csináltam az itthon bűcslekemény. Ott semmi. Kutya közönséges semmi dolog fényes nappal a nyílt utcán akár.
Nem épp etikus dolog ott sem, de nem bűncselekmény.
Rosszabb hírű városrésszekben még a szemöldökét se vonná fel senki ezen a dolgon. Ott legalábbis.
Itthon meg rendőr vinne el.
Kérdező: Ezzel az infóval nem jutottunk közelebb a dologhoz.
Én speciel nem várom el, hogy kiteregesd a szennyesedet, de neked kell eldöntened, hogy elmondod-e így anonim, vagy sem.
Mert messze nem mindegy, hogy mit követtél el és sajnos még az sem, hogy hol. Sőt, az sem mindegy, hogy a cselekménynek volt-e kárvallottja, sértettje és ha volt, az milyen nemzetiségű volt.
Az mondjuk feltételezhető, hogy nem egy főben járó bűn, mivel az adott országban nem számít bűncselekménynek.
Ha komolyan tartasz a büntetéstől, akkor javaslom, keress meg egy ügyvédet, mert a dolog nem annyira egyértelmű, hogy sem azt a hatályos magyar jogból le lehessen vezetni.
Emellett, az ügyvéd segíteni is tud, ha elé tárod az ügy minden aspektusát, mert az sem mindegy, hogy megúszod-e egy bírói figyelmeztetéssel, vagy kapsz egy felfüggesztett börtönbüntetést. Többet nem hinném, hogy kapnál egy olyan cselekményért, amelyet egy adott ország jogrendje nem is üldöz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!