Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Felelősségre vontható vagyok-e...

Felelősségre vontható vagyok-e külföldön elkövetett bűncselekményért itthon ha a cselekményt külföldön követtem el és ott nem számít annak?

Figyelt kérdés

Magyar állampolgárként felelősségre vagyok-e vonható ha van egy videofelvétel amin én vagyok amint csinálok valamit egy külföldi országban?

Ez a cselekmény a magyar jogszabályokba ütközik az ottani külföldibe nem, ott ez legális cselekedet.

A videón jól látszik az is hol készült.

Akkor most én bűnös vagyok-e vagy nem? Olyat csináltam amit ott szabad, és én ott csináltam és nem itt.

2016. márc. 3. 20:44
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

"c) a magyar állampolgár által külföldön elkövetett olyan cselekményre, amely a magyar törvény szerint bűncselekmény."

Tehát ez a C pont a honossági elv alapján működik, nem minden cselekmény esetében.

2016. márc. 3. 21:32
 12/17 anonim ***** válasza:

"De ha külföldön magyar ember sérelmére lopsz kiadhatnak saját országodnak és itthon vonnak felelősségre, attól függetlenül. hogy a cselekmény nem Magyarország területén történt."

Nem adhatnak ki, ha egyszer a kérdező által írottakat vesszük alapul. Már pedig ő azt írja, hogy az adott országban a cselekménye nem bcs.

Azonban revideálnom kell az általam írottakat, mert vannak esetek, amikor a területi hatály érvényét és értelmét veszti. Pl. kémkedés, hazaárulás esetén az elkövetés helyszíne indiferens, a büntethetőség mégis fennáll.

Tehát, tudni kellene mi az a cselekmény, amit a kérdező tett.

2016. márc. 3. 21:33
 13/17 anonim ***** válasza:
"aktív személyi elv: a hazatérő belföldi bűnelkövetőt a külföldön elkövetett büntetendő cselekményért lehet megbüntetni, ha külföldön nem hoztak ítéletet"
2016. márc. 3. 21:34
 14/17 anonim ***** válasza:
Tehát csak akkor lép ez életbe, ha külföldön is büntetendő...
2016. márc. 3. 21:36
 15/17 anonim ***** válasza:

A 10-es válaszoló rátapintott a lényegre.

A dolog nem egyértelmű. Ebből az információból nem lehet megállapítani, hogy a kérdező büntethetősége fennáll-e egyáltalán.

A jognak ezen része egyébként is ingványos, nem kis részben szabályozatlan.

2016. márc. 3. 21:42
 16/17 A kérdező kommentje:

Füveztem Hollandiában? Hát épp nem Hollandiában és nem füveztem de majdnem.

Még 1x: amit csináltam az itthon bűcslekemény. Ott semmi. Kutya közönséges semmi dolog fényes nappal a nyílt utcán akár.

Nem épp etikus dolog ott sem, de nem bűncselekmény.

Rosszabb hírű városrésszekben még a szemöldökét se vonná fel senki ezen a dolgon. Ott legalábbis.

Itthon meg rendőr vinne el.

2016. márc. 3. 21:45
 17/17 anonim ***** válasza:

Kérdező: Ezzel az infóval nem jutottunk közelebb a dologhoz.

Én speciel nem várom el, hogy kiteregesd a szennyesedet, de neked kell eldöntened, hogy elmondod-e így anonim, vagy sem.

Mert messze nem mindegy, hogy mit követtél el és sajnos még az sem, hogy hol. Sőt, az sem mindegy, hogy a cselekménynek volt-e kárvallottja, sértettje és ha volt, az milyen nemzetiségű volt.

Az mondjuk feltételezhető, hogy nem egy főben járó bűn, mivel az adott országban nem számít bűncselekménynek.

Ha komolyan tartasz a büntetéstől, akkor javaslom, keress meg egy ügyvédet, mert a dolog nem annyira egyértelmű, hogy sem azt a hatályos magyar jogból le lehessen vezetni.

Emellett, az ügyvéd segíteni is tud, ha elé tárod az ügy minden aspektusát, mert az sem mindegy, hogy megúszod-e egy bírói figyelmeztetéssel, vagy kapsz egy felfüggesztett börtönbüntetést. Többet nem hinném, hogy kapnál egy olyan cselekményért, amelyet egy adott ország jogrendje nem is üldöz.

2016. márc. 4. 02:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!