Felelősségre vontható vagyok-e külföldön elkövetett bűncselekményért itthon ha a cselekményt külföldön követtem el és ott nem számít annak?
Magyar állampolgárként felelősségre vagyok-e vonható ha van egy videofelvétel amin én vagyok amint csinálok valamit egy külföldi országban?
Ez a cselekmény a magyar jogszabályokba ütközik az ottani külföldibe nem, ott ez legális cselekedet.
A videón jól látszik az is hol készült.
Akkor most én bűnös vagyok-e vagy nem? Olyat csináltam amit ott szabad, és én ott csináltam és nem itt.
igen
BTK
3. § (1) A magyar büntető törvényt kell alkalmazni
a) a belföldön elkövetett bűncselekményre,
b) a Magyarország területén kívül tartózkodó magyar felségjelű úszólétesítményen vagy magyar felségjelű légi járművön elkövetett bűncselekményre,
c) a magyar állampolgár által külföldön elkövetett olyan cselekményre, amely a magyar törvény szerint bűncselekmény.
Akkor én rosszul tudtam, ezek szerint idegen országban elkövethetek olyat, ami az ottani szerint bűncselekmény, de itthon nem??
Azt hiszem ez sem állja meg a helyét.
NEM
Akárki akármit is mond.
A magyar hatóságoknak nincs joghatósága azon dolgok felett, amelyeket külhonban követtél el.
A magyar törvények területi hatálya a magyar határokon belül érvényesül (meg a követségi területeken), másutt nem.
"c) a magyar állampolgár által külföldön elkövetett olyan cselekményre, amely a magyar törvény szerint bűncselekmény.
"
Azért ez sem mindig igaz.
Bizonyos cselekményekért nem vagy büntethető. Ami az adott országban nem jogsértő, azért itt nem büntethetnek meg. - persze van kivétel -
Honossági elv!
"Aktív személyi (vagy honossági) elv (principium personale): A saját állampolgárok által elkövetett bűncselekményekre terjed ki, tekintet nélkül az elkövetés helyére, a sértett vagy veszélyeztetett jogi tárgyra. Alapja etikai kapcsolat az állam és az állampolgára között."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!