Jogszerű, hogy a háziorvos veszi diktafonra, amit beszélget a betegekkel?
Bementem, rögtön kiszúrtam, hogy ott a diktafon az asztalán bekapcsolt állapotban, és rá is kérdeztem, hogy miért veszi. Erre az volt a válasza, hogy csak visszahallgatás céljából, hogy ő maga tanuljon, hogy éppen ki hogyan adta elő a panaszát és milyen tünetekkel.
Jó, akár el is fogadom, hogy ez valós indok neki, de azért szerintem nem igazán jogszerű a páciens tudta és beleegyezése nélkül, nem?
Hogy van ez?
Vagy amíg nem hozza nyilvánosságra, hanem tényleg csak magának veszi fel, addig jogszerű? (persze kérdés, hogy aztán pl orvosi konferenciákon is erre hivatkozva, hogy tanulás, okulás céljából, mondjuk lejátssza még 50 kollégájának .... ezt sose tudja senki ellenőrizni.)
Megnéztem a törvényt. Idézek belőle:
"11. Személyes adatok kezelése tudományos kutatás során
12. § (1) Tudományos kutatás céljára felvett személyes adat csak tudományos kutatás céljára használható fel.
(2) A személyes adat érintettel való kapcsolatának megállapítását - mihelyt a kutatási cél megengedi - véglegesen lehetetlenné kell tenni. Ennek megtörténtéig is külön kell tárolni azokat az adatokat, amelyek meghatározott vagy meghatározható természetes személy azonosítására alkalmasak. Ezek az adatok egyéb adatokkal csak akkor kapcsolhatók össze, ha az a kutatás céljára szükséges.
(3) A tudományos kutatást végző szerv vagy személy személyes adatot csak akkor hozhat nyilvánosságra, ha
a) az érintett ahhoz hozzájárult, vagy
b) az a történelmi eseményekről folytatott kutatások eredményeinek bemutatásához szükséges."
Szóval a törvény megengedi az adatok felhasználását tudományos célra. Viszont abban igazad van, hogy ha megnézed a 14. pontot, akkor annak alapján az orvosodnak valóban tájékoztatni kellett volna, így gyakorlatilag törvényt sértett.:
20. § (1) Az érintettel az adatkezelés megkezdése előtt közölni kell, hogy az adatkezelés hozzájáruláson alapul vagy kötelező.
"(2) Az érintettet az adatkezelés megkezdése előtt egyértelműen és részletesen tájékoztatni kell az adatai kezelésével kapcsolatos minden tényről, így különösen az adatkezelés céljáról és jogalapjáról, az adatkezelésre és az adatfeldolgozásra jogosult személyéről, az adatkezelés időtartamáról, arról, ha az érintett személyes adatait az adatkezelő a 6. § (5) bekezdése alapján kezeli, illetve arról, hogy kik ismerhetik meg az adatokat. A tájékoztatásnak ki kell terjednie az érintett adatkezeléssel kapcsolatos jogaira és jogorvoslati lehetőségeire is."
Szóval ebben igazad van, az orvosod megsértette ezt a törvényt.
Az iskolai dolgozatok pedagógiai kutatásokra való felhasználása szerintem nem ütközik törvénybe, az általam idézett 11. pont leírja, hogy fel lehet használni. Egy korábbi példámban is írtam azt, hogy általában ennek az a célja, hogy a mérések hatékonyságát segítsék (új feladattípusokat hozzanak létre), és ehhez szükség van arra, hogy gyerekek által írt dolgozatokat vizsgáljanak meg. De elárulom, hogy az érettségiket is szokták így vizsgálni, az egyik egyetemi tanárom pl. az érettségi feladatokat szokta "fejleszteni", és ehhez szükség van arra, hogy tudja, hogy a gyerekek milyen hatékonysággal oldják meg a feladatokat. Ez tudományos kutatás, és a törvény megengedi, hogy erre a célra dolgozatokat használjanak fel. De elárulom, hogy a KSH és egyéb szervek is a statisztikákat az oktatással kapcsolatban gyerekek által elvégzett feladatsorok alapján szoktak felállítani, illetve egy csomó hazai és nemzetközi kompetenciafelmérés van, ahol a gyerekeknek feladatlapokat kell kitölteni, és azokat tudományos céllal használják fel. Természetesen név nélkül kezelik ezeket, de ezt fentebb is leírtam. És az ilyen dolgozatok nem nyilvánosak, kizárólag szakemberek, pedagógusok férhetnek hozzájuk.
hát ez nagyon a te egyedi értelmezlésed ... ott van az is olvasd csak el az egész Tv-t, hogy bizony kell az illető beleegyezése.
azért, mert csak meghatározott kör fér hozzá, az nem azt jelenti, hogy akkor bármit lehet tenni vkinek a személyes adatával, főleg ha ne adj isten az különlegesnek is minősül. szóval nem nem, nagyon nem értünk egyet. és nem teljesen értelek, hiszen beidézted azt a Tv-részletet, amely pontosan le is írja, hogy nem lehet. Ez most olyan, hogy én elkezdek rólad adatokat gyűjteni, de azt mondom, hogy kell, mert kutatásokat végzek, de semmi gond, mert csak a rokonságom fér hozzá, azaz így lehet. nem, ez nem így működik. azóta kérdeztem nem egy jogászt is a háziorvosos dologról is, és természetesen szó nincs arról, hogy lehetne. viszont, megdöbbentő, hogy mennyire nincsenek nálunk adatvédelmi jogok ... pontosabban vannak, csak mindenki tesz rá, ezek szerint.
"Ez most olyan, hogy én elkezdek rólad adatokat gyűjteni, de azt mondom, hogy kell, mert kutatásokat végzek, de semmi gond, mert csak a rokonságom fér hozzá"
Nem, nem olyan. Olvasd el újra, amit írtam. A pedagógiában amúgy meg teljesen normális és bevett szokás ez, úgyhogy hiába háborogsz ellene, ha törvényellenes lenne, nyilván nem csinálnák hazai és nemzetközi kutatóműhelyek ezt.
Az orvos dologban viszont igazad van, ott én is írtam, hogy megsértette a jogszabályt.
Még egy mondatot a pedagógusokhoz... A törvény leírja, hogy lehet kezelni a dolgozatokat, de úgy, hogy név nélkül. Ezt is idéztem fentebb, úgyhogy semmi gond nincs vele.
De idézem újra:
"(2) A személyes adat érintettel való kapcsolatának megállapítását - mihelyt a kutatási cél megengedi - véglegesen lehetetlenné kell tenni. Ennek megtörténtéig is külön kell tárolni azokat az adatokat, amelyek meghatározott vagy meghatározható természetes személy azonosítására alkalmasak. Ezek az adatok egyéb adatokkal csak akkor kapcsolhatók össze, ha az a kutatás céljára szükséges."
Vagyis, ha nincs név a dogán, akkor lehet kutatási célra felhasználni, mert nem lehet beazonosítani, hogy kié a dolgozat.
"A személyes adat érintettel való kapcsolatának megállapítását - mihelyt a kutatási cél megengedi - véglegesen lehetetlenné kell tenni. Ennek megtörténtéig is külön kell tárolni azokat az adatokat, amelyek meghatározott vagy meghatározható természetes személy azonosítására alkalmasak."
Hát erről beszélünk. Csak te ezt valamiért leegyszerűsíted csakis a NÉVre, holott ez jóval bonyolultabb dolog, rengeteg BH van arról, hogy melyek az ember egyéni, azonosításra alkalmas tulajdonságai (hangszín, stílus, és itt jön be az írás is ...), tehát határozottan nem lehet.
Az meg hogy, szokás ... jó, hát nálunk sajnos sok minden szokás, ami tilos, de ugye nem szokásjog van. Ez addig működik, amíg egyszer valaki fel nem emeli a szavát ellene és pert nem csinál belőle ...
de komolyan érdekelne, hogy az egyén azonosítását te miért egyszerűsíted le csakis a névre???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!