Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Jogszerű, hogy a háziorvos...

Jogszerű, hogy a háziorvos veszi diktafonra, amit beszélget a betegekkel?

Figyelt kérdés

Bementem, rögtön kiszúrtam, hogy ott a diktafon az asztalán bekapcsolt állapotban, és rá is kérdeztem, hogy miért veszi. Erre az volt a válasza, hogy csak visszahallgatás céljából, hogy ő maga tanuljon, hogy éppen ki hogyan adta elő a panaszát és milyen tünetekkel.

Jó, akár el is fogadom, hogy ez valós indok neki, de azért szerintem nem igazán jogszerű a páciens tudta és beleegyezése nélkül, nem?

Hogy van ez?

Vagy amíg nem hozza nyilvánosságra, hanem tényleg csak magának veszi fel, addig jogszerű? (persze kérdés, hogy aztán pl orvosi konferenciákon is erre hivatkozva, hogy tanulás, okulás céljából, mondjuk lejátssza még 50 kollégájának .... ezt sose tudja senki ellenőrizni.)

2016. febr. 22. 13:40
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
Ezt az orvosoddal beszéld meg. Ha nem bizol benne, hiszel neki keress másik orvost.
2016. febr. 22. 14:29
 2/16 anonim ***** válasza:

Nem jogszerű.

"A bírói gyakorlat pedig azt mutatja a BH 2008. 266. bírósági határozat szerint: „Hangfelvétel engedély nélküli elkészítése önmagában visszaélésnek minősül. A jogsértőt terheli annak bizonyítása, hogy a hangfelvétel elkészítése nem volt visszaélésszerű.”"

[link]

Bűncselekményt nem valósít, ha csak vissza nem él vele. ( Pld. pénzért megzsarol.)

A korrekt és jogszerű akkor lenne, ha előre kikérné a beteg beleegyezését,és csak arról készítene felvételt, aki abba beleegyezik.

Én mondjuk el tudom fogadni a magyarázatát, és különösebb rosszindulatot sem látok a dolog mögé, mert akkor nem ilyen nyíltan tette volna, hogy te is egyből kiszúrod. Szerintem bele sem gondolt, hogy ez valakit zavarhat.

Sőt, inkább ilyen háziorvosom legyen, aki fejlődni akar és tanulni, nem olyan fásult, frusztrált, a náthától kezdve a tüdőlövésig mindenre Aszpirint ír fel.

2016. febr. 22. 14:32
 3/16 anonim ***** válasza:
66%
Mivel nem mondtad, hogy te ezt nem szeretnéd, így jogszerű, ugyanis tudtál a felvételről.
2016. febr. 22. 18:31
 4/16 anonim ***** válasza:

Hogy jogszerű-e ezt én pontosan nem tudom, fentebb már idézték a hatályos jogszabályt. Mindenesetre etikátlannak etikátlan a dolog, főleg úgy, hogy nem kérdezte meg, hogy beleegyezel-e, hanem gyakorlatilag saját kénye-kedvére vette fel a beszélgetéseteket. Ha nem kérdezel rá, simán felveszi a beleegyezésed nélkül. Ez már önmagában is elég etikátlan viselkedés. Csak azért mondom ezt, mert az orvosoknak kötelező etikai bizottságban is tagnak lenni, és azoknál is be tudod jelenteni (van országos etikai bizottság is), és ha azok úgy ítélik meg, hogy etikai vétséget követett el, akkor el is tilthatják az orvosi foglalkozástól.

A másik, hogy lejátszani nem játszhatja le, ugyanis köti az orvosi titoktartás is, és ezt is szabályozza a törvény. Bár ha a felvételen nem hangzik el a neved, és semmi olyan, amiből rád lehetne következtetni, akkor ez is más tészta, orvosi konferenciákon, itt-ott szakmai helyeken így le lehet játszani úgy, hogy téged nem ér jogsérelem.

2016. febr. 22. 19:32
 5/16 A kérdező kommentje:

hát fene tudja, csak én nem értek ezekkel egyet?

Ha orvoi konferenciákon játssza le, ugyanúgy ér jogsérelem, hiszen erről külön BH van, hogy különösen az ember hangja annyira egyéni sajátosság, csak az adott emberre jellemző és beazonosítható tualdjonság, h természetesen különleges szem adatként kezelendő.

az meg vicces h "mert nem is veszem észre", hát ennyi erővel, ha a boltban nem is veszik észre h lopott vki, akkor nincs semmi baj, úgy lehet, nem?

komolyan nem értem a válaszokat. értem én h orvos meg értem én ESETLEG nem akar vele semmi "rosszat", de a beleegyezés nélkül ugyan nem veheti fel sztem.

Én azt hittem van erre valami speckóbb jogi szabályozás, mert lehetnek ennek igen necces kimenetelei. És ha pl a páciens elmegy h de rosszul érzi magát pszichésen, és elmondja h valójában azért mert megölt vkit még 2 éve és elásta egy tanyán, és nem bírja tovább a feszültséget, ezt csak neki 4 szemközt mondja el és kér valamilyen erős szorongásoldót?

Na ilyenkor mi van? Ott a bizonyíték az orvos kezében, amit jogellenesen szerzett meg ... és ?

2016. febr. 25. 07:16
 6/16 A kérdező kommentje:

meg figyeljetek, akkor mégis hogy létezhet az h vkit titkos hangfelvétel vagy videofelvétel alapján ítélnek el?

sok a kérdés ....

2016. febr. 25. 10:45
 7/16 anonim ***** válasza:

Amúgy a jog ezeket szabályozza, pl. hogy hangfelvételek bűneseteknél mikor tekinthetők bizonyítéknak, mikor nem.

Fentebbi válaszomban én is elítéltem ezt az orvosi dolgot, de én inkább etikai vétségnek tartom ezt, mint jogi vétségnek. Ha orvosi információkat elmond rólad illetéktelen személynek, az jogi vétség (mert megsértette az orvosi titoktartást, és ezt a jog szabályozza), ha viszont a beleegyezésed nélkül felveszi a beszélgetéseteket, és pl. orvosi konferencián lejátsza, az inkább etikai vétség, mert nem kérdezett meg téged előtte. De ha orvosi célokra használja fel a beszélgetéseteket, abban szerintem semmi rossz nincsen.

Ez olyan, hogy nálunk a tanári portfólióban be szoktuk rakni a gyerekek dolgozatait a gyerekek tudta nélkül, és úgy, hogy a nevüket lesatírozzuk. Onnantól kezdve ezek a dolgozatok nyilvánosak, mert a portfólió bárki számára elérhető a szakmán belül, de ennek kizárólag szakmai céljai vannak.

Ha arról lenne szó, hogy kirakom facebook-ra az egyes dolgozatot, hogy mindenki lássa és röhögjön, hogy milyen hülye a gyerek - na ez bűncselekmény, ezt is szabályozza a jog. De ha pedagógiai célból tanárok osztanak meg dolgozatokat (név nélkül) egymás között, az elfogadott és bevett dolog. Így van ez az orvosoknál is bizonyára.

2016. febr. 25. 13:58
 8/16 A kérdező kommentje:

oké és hogy szabályozza? elárulod?

tényleg érdekelne.

amit meg írsz, nekem elég necces, és sztem abszolút jogellenes.

"gyerekek dolgozatait a gyerekek tudta nélkül, és úgy, hogy a nevüket lesatírozzuk."

Nézd, az a dolog, hogy lesatírozzátok a gyerek nevét, még nem teszi azonosíthatatlanná a dolgozatot. Akár egy őt kicsit is ismerő haverja, oszttársa, szülője, másik tanára stb azonnal ráismer a kézírására és innentől kezdve necces a dolog, hiszen pont az azonosíthatóság a lényeg. Persze ha nincs rajta kézírás és a stílusa alapján se lehet beazonosítani, , csak pl karikázós teszt, akkor rendben van. de egyébkét nincs.

2016. febr. 25. 17:06
 9/16 anonim ***** válasza:

Mondom, hogy ilyenkor (pl. portfólióban) csak pedagógiai dolgok miatt rakjuk bele a dolgozatokat. Szülő, haver stb. nem fér hozzá (nem is férhet). Rosszul írtam, hogy nyilvános,mert nem az, inkább úgy mondom, hogy a szakma férhet hozzá, és tanárok között nincs gond, még akkor sem, ha felismerik a gyereket. Ilyenkor ugyanis nem a gyerekről van szó, hanem pedagógiai kérdésekről. Mondok egy példát. Szoktak lenni olyan viták (és kutatások is vannak erről), hogy hogyan értékeljük a különböző típusú dolgozatokat, illetve feladattípusokat. Viszont ha élesben nem próbáljuk ki a dolgokat, azaz igazi dolgozatokat nem elemzünk ki, akkor nincs értelme az egésznek. Ezért kellenek igazi dolgozatok, mert ezeken keresztül lehet elemezni a problémákat, jobb értékelési módszereket kitalálni stb. Ez végső soron a gyerekek érdeke is. És ahhoz, hogy ez a dolog működjön, szükség van dolgozatokra, így igenis fel kell használni gyerekek által megírt irományokat. De ezzel senki joga nem sérül. A tanárok pedig nem nézik hülyének a gyerekeket, azaz tanárok között nincs értelme annak, hogy "égetjük" a gyereket. Nyilván az orvosoknál is hasonló a helyzet, ha hanganyagot készít rólad, akkor nem fogja feltenni a youtube-ra, hanem ez szigorúban belső használatra készül az orvosok között.

Hogy a jog mit hogy szabályoz, abba inkább nem megyek bele, mert nem az én asztalom, nem vagyok jogász. Csak nagyjából tudom, hogy mi hogy van, de pontosabb információkat nyilván egy jogász tudna adni.

2016. febr. 25. 18:25
 10/16 A kérdező kommentje:

de nem, nem tudok egyetérteni. adatvédelmi szempontból bizony kifejezetten aggályos és jogsértő, hiába kiskorú / fiatalkorú, AB határozat van arról, hogy ő mennyit kíván feltárni a magánéletéből.

"Rosszul írtam, hogy nyilvános, mert nem az, inkább úgy mondom, hogy a szakma férhet hozzá, és tanárok között nincs gond, még akkor sem, ha felismerik a gyereket. De ezzel senki joga nem sérül."

nagyon is sérül. 2011. évi CXII. tv pl

2016. febr. 26. 08:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!