Egy 95 éves gyilkos, vajon hány év börtönt kaphat?
Ugyanannyit kaphat, mintha 25 éves lenne. Enyhítő körülmény lesz, lehet az idős kor.
A beszámíthatóságot orvos vizsgálja, ha ennek szükségességét látják. Valszleg látni fogják.
Sokan jól írták. Köztük 11-es is röviden és velősen.
Én már csak annyit tennék hozzá, hogy: Ha megéri!
Mert egy ilyen eljárás több évig is eltarthat, főleg ha kúriáig is elviszik.
Másrészt írta valaki hogy "min veszhettek ennyire össze".
Nem biztos hogy veszekedést követő erőszak történt, azt nem mondta senki!
Én elképzelhetőnek tartok akár olyan verziót is, hogy pl felesége hosszú ideje haldoklott és megkérte hogy végezzen vele. De az öreg ezt olyan rosszul vitelezte ki hogy az orvos aki megvizsgálta rögtön kiszúrta hogy nem természetes volt a halál. Persze az Eutanázia is gyilkosság ez kétségtelen, de egy ilyen körülmény jóval hosszabb vizsgálatot eredményezhet, és az ítéletet is befolyásolhatja. Letöltendőt kapna de mondjuk a minimumot, és persze azt is börtönkórházban.
Valószínűbb hogy még az előzetesben meghal 95 évesen.
(Gyilkost házi őrizetbe nem raknak. Remélem.)
Kis javítás, büntetőeljárás végén nem perköltség, hanem bűnügyi költség van, ha a bácsi meghal, aki örököl utána, az fizet (ha elfogadja úgy egyben az örökséget adóssággal és vagyonnal együtt)
A kérdéshez: egy Fővárosi Törvényszéken dolgozó bíró egyszer adott interjút az ilyen bírói gyakorlatról, és azt mondta, hogy az ilyen előrehaladott kort, "hajlott kort" (azt hiszem így fogalmazott pontosan) a bíróságnak kötelessége enyhítő körülményként értékelni.
Tegyük fel, ketten elkövetik ugyanazt a cselekményt. Egy 27 éves illető meg egy 95 éves. Ugyanakkor súlyuk van, ugyanannyira vettek részt benne, a 95 éves illető hónapokkal kevesebbet fog kapni a másiknál, mert ezt a hajlott kort enyhítő körülménynek kell venni. Hozzáteszem, ennél a cselekménynél emberülésről beszélünk, itt azt mondanám, hogy talán 6 hónappal ha kevesebbet kap mint egy másik gyilkos és van ám a Btk.-ban egy ún. enyhítő szakasz is (82. §), amikor a büntetési tétel alá lehet menni, ha a bíró úgy érzi túlzottan sok lenne az úgy kiszabásra kerülő minimum Emberölésnél ritka, hogy ezt bíró alkalmazza, de az elvi lehetősége megvan rá, szóval az az 5 év se betonbiztos.
Én érzem a dolgot, csak az öröklés egy mindent vagy semmit játék. Ha kéri a vagyont, akkor kapja mellé az adósságot is ez így működik kicsiny hazánkban.
Ahogy a legelső előadásomon a jogi karon hallottam: "Kollégák, nyugodjanak le, sokat kell itt tanulni, de egyet nagyon jegyezzenek meg: Igazság csak odafönt van. Idelenn csak a jog!"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!