Mit gondolsz az aktív eutanáziáról? Engedélyeznéd ezeknek a személyeknek?
Olyan mentálisan vagy fizikálisan beteg személyeknek,akik szenvednek emiatt vagy munkaképtelenek és nem akarnak a családjuk és/vagy a társadalom terhére lenne,és ÖNKÉNT szeretnének meghalni.
Nemrég olvastam egy cikket,egy fiatal lányról,akinek Svájcban ezt engedélyezték,mert "nem akart élni",és a pszichológusa is úgy látta,hogy nem fog változni ez az állapot.
Az orvosoknak az a feladatuk, hogy segítsenek.
Ha mondjuk a harmaduk nem vállalja, akkor a kétharmaduk még mindig ott lesz a feladatra.
A passzív eutanáziát, a segítség visszautasítását ma is engedélyezzük. Vagyis elfogadjuk, hogy az ember dönthet arról, hogy a segítő kezelés helyett a halált választja.
Ha pedig elfogadjuk, hogy lehet a halált választani, akkor logikusan nincs oka annak, hogy akkor ne lehessen, ha ehhez valaki segítsége szükséges.
Itt szerintem a tiltásnak inkább erkölcsi okai vannak, mint gyakorlatiak, egyszerűen viszolygunk az emberölés gondolatától és ezért inkább a természetre bízzuk a dolgot, ezzel kicsit még hosszabbítva a szenvedést.
Különös, hogy állatoknál, ahol ez a viszolygás nincs meg, az altatást "humánus" megoldásnak tartjuk, ha az állat gyógyíthatatlan.
Tehát szerintem a kérdés az lehetne, hogy eutanázia vagy nem eutanázia és ha már eldöntöttük, hogy annak egy formája, a passzív okés és lehet a halál mellett dönteni, akkor annak az aktív formáját is engedélyezni kellene.
Nem pontoztam se le,se fel egyik kérdést sem.
Más volt.
"a. Az én véleményem az, hogy aki fizikálisan képes arra, hogy öngyilkos legyen, az ne mástól várja el, hogy megölje. Vessen véget az életének úgy, hogy abba mást ne rángasson bele (értsd ne hajtson a vonat elé tönkretéve egy szerencsétlen mozdonyvezető életét)."
Na látod pont erről van szó.
Amerikában is végeznek ki elítélteket injekcióval.
Abban is segítkezik valaki.
Pont ez a lényeg benne.Szerinted miért ugrik valaki a vonat elé?Mert annyira jó érzés lehet?Nem hinném.
Csak lehet gyorsabbnak tartja a fulladásnál pl.
Persze sokan próbálkoznak gyógyszerekkel,mert azt hiszik az jobb.De annak nincs 100%-os sikeressége.
Egyszer olvastam egy cikket,amiben egy ember valami fűrész alá rakta a fejét.Azért elég morbid.Sokkal morbidabb,mint egy egyszerű injekció.
De 1-2 éve pontosan,nem emlékszem volt egy olyan eset is,ahol 2 pap(nem tudom már pontosan miért) felbérelt bérgyilkosokat a saját kivégzésükre.
Ez mennyivel jobb?Így még valaki nyerészkedett is ezeken az embereken.
Szóval szerintem elég embertelen,hogy a 21.században,aki meg akar halni,annak csak ilyen drasztikus és könyörtelen módszerek közül kell választania,amikor már teljesen humánus eszközök is léteznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!