Bíróságra kell mennem tanúvallomást tenni. Ilyen esetben megtagadhatom? (Többi lent)
Nem tagadhatod meg, kivéve ha közeli hozzátartozók, de gondolom ez nem áll fenn. Viszont amúgy is felesleges lenne, ha eddig nem foglalkoztak veled, akkor ezután se fognak. 1,5 év alatt pedig már kideríthették volna a cipőméretedet is az eljárás irataiból.
Amúgy gondolj arra, ha téged rabolnának ki, akkor mit éreznél, ha az egyetlen tanú nem tenne vallomást, csak mert nincs hozzá kedve...
Értelemszerűen, ha valamire nem emlékszel azt jelzed majd a bírónak.
Köszönöm a válaszokat. A vádlottak nem tudják, hogy én láttam őket, és azt sem tudják, hogy amikor kijött aznap a rendőrség én leírtam a külsejüket és az alapján találták meg őket. Ott a bíróságon fognak ezzel szembesülni, hogy "én tehetek róla" hogy őket elkapták.
A szomszédom (akit kiraboltak) egy kedves idős nénike, aki szintén fél tőlük és ő nem haragudna rám, ha nem tennék tanúvallomást (mint mondtam, másnap meglett náluk a cucc, így bizonyítható, hogy ők voltak az elkövetők, nem az én vallomásomon fog múlni a bírói ítélet).
Igazából nem is megtagadni akarom a vallomástételt, rosszul fogalmaztam. Hanem azzal szeretnék indítani, hogy nem szeretnék vallomást tenni, mert nagyon régen történt, már nem nagyon emlékszem a dolgokra. Ez így lehetséges, vagy "leharapja a fejem" a bíró, ha ilyet mondok? :)
Elmondod, amit tudsz, amire emlékszel, ha mindez két mondatban merül ki, akkor 2 mondatban fogod elmondani, a továbbiakban pedig kérdezni fog a bíró.
Nem, nem tagadhatod meg emiatt, ugyanis a vallomás jogosulatlan megtagadását a törvény bünteti!:)
Légy erős, azt már bizonyosan tudják a vádlottak, hogy van egy szemtanú. A vádemeléstől kezdve szabadon tanulmányozhatják és másoltathatják is az összes iratot.
Hogy azt tudják-e, hogy ez a szemtanú pont Te vagy, az attól függ:
- kérted-e a nyomozás során az adataid zárt kezelését, és ha igen, milyen szinten (névvel vagy név nélkül),
- illetve a vallomásodból kiderül-e a személyed. Hiába kértél ugyanis zárt kezelést, ha benne van a vallomásodban, hogy pl. Te vagy a balról második szomszéd és az ablakodból láttál mindent.
Továbbra is javaslom, hogy kérd a vádlottak távollétében való kihallgatásod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!