Sért szerzői jogokat az alábbi dolog?
Készítettem egy nagyjából 3 perces videó összeállítást egy pár évvel ezelőtt elhunyt közismert költő műveiből. A videóban mintegy albumban lapozva az egyes műveinek a borítólapja jelenik meg időrendi sorrendben, ahogy ezek a művek létrejöttek, ill. kiadásra kerültek. A költőnek az életműve van ilyen módon bemutatva. A bemutató közben meg egy neki szánt, az ő érdemeit méltató vers hangzik el.
Az egyik közeli hozzátartozóm figyelmeztetett, hogy ezt a videót nem lehet nyilvánosan publikálni az elhunyt költő jogutódjainak a beleegyezése nélkül, mert enélkül szerzői jogsértést követek el. Igaz ez? Kell a jogutódoktól beleegyezés ahhoz, hogy a kiadott könyvei borítólapjainak a képe szerepelhessen ebben a videóban? A vers szerzőjétől megvan a publikáláshoz az engedély.
Tehát az elhunyt versei nem jelennek meg benne?
Könyvborítónak külön van tulajdonosa, mivel az is művészeti alkotásnak számít.
De szerintem ezen senki sem fog problémázni, nem jelentik majd a YouTube/Facebook/Indavideó stb. moderátorainak.
Nem, az elhunyt versei nem jelennek meg benne, csak az egyes könyveinek a borítólapja (30 borítólap). Azok, amik az internetes könyvajánlóknál is kint vannak (onnan is töltöttem le őket). Ezek sorban követik egymást, miközben egy, az ő munkásságát dicsérő verset egy hivatásos színész szaval el. Ahogy a borítólapok bemutatása véget ér, véget ér a vers is, majd befejezésképpen egy emléktáblának a fényképe következik a költő arcképével.
Most akkor még az is a kérdés, hogy lehet-e az emléktáblának a fényképét belerakni külön engedély nélkül. Nem kell-e ehhez is valakitől valami jóváhagyás.
Lehet arra hivatkozni, hogy valójában ezzel a költő hírnevét öregbítem és a kiadónak is ez egy ingyenreklám? Mert a könyvek borítólapjainak a bemutatása a videóban az eredeti célt szolgálja, ugyanazt, amit a könyvesboltok honlapjain is, itt is a könyvet propagálja a nézőknek.
Jó lenne, ha erre a kérdésre egy jogász is válaszolna, hogy most ebben a helyzetben mi a mérvadó, milyen elbírálás alá esik egy ilyen eset.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!