Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Szép estét kívánok! Volt...

Szép estét kívánok! Volt férjem meghalt, lányom az egyedüli gyermek. Időközben volt férjem újból megnősült Ahagyatéki tárgyalás jövő héten lesz. Kérdésem Az ingatlant ki örökli az új PTK szerint?

Figyelt kérdés

#gyerek #öröklés #özvegy #ingatlan ingóság
2015. okt. 22. 22:58
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

Tévedés, pontosan a lakás a kivétel ez alól.

[link]

[link]

"A TÖRVÉNYES ÖRÖKLÉS ÁLTALÁNOS RENDJE

7:55. § [Leszármazók öröklése]

(1) Törvényes örökös első sorban az örökhagyó gyermeke.

...

:58. § [Házastárs öröklése leszármazó mellett]

(1) Az örökhagyó házastársát leszármazó örökös mellett megilleti

a) a holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon; és

b) egy gyermekrész a hagyaték többi részéből.

(2) A haszonélvezeti jog nem korlátozható, és a házastárssal szemben megváltása nem igényelhető.

(3) Osztályos egyezségben a házastársnak a gyermekrész helyett az egész hagyatékra kiterjedő holtig tartó haszonélvezeti jog biztosítható.

7:59. § [A házastárs megváltási igénye]

(1) A házastárs – a jövőre nézve – bármikor igényelheti a haszonélvezeti jog megváltását. A haszonélvezeti jog megváltásának a házastárs és a leszármazó méltányos érdekeinek figyelembevételével kell történnie.

(2) A megváltásra kerülő vagyonból a házastársat – természetben vagy pénzben – egy gyermekrész illeti meg."

Teljesen egyértelmű a törvény szövege. A lakásra és a berendezésre is abban az esetben van haszonélvezeti joga az özvegynek, ha abban éltek a férjjel. Ha nem laktak ott, a többi vagyonhoz számítódik, ez esetben egy gyermekrészt (azaz jelen esetben a felét) örökli, de nincs haszonélvezeti joga az egészre.

A lepontozgatás nem érdekel, de a kérdezőt nem kéne félrevezetni.

2015. okt. 23. 02:07
 12/18 anonim ***** válasza:
87%
Mellesleg aranyos, 10-es, hogy beidézel féloldalnyi szöveget (idézőjel nélkül:-)), ami pontosan leírja ugyanazt, amit én is, majd közlöd, hogy rosszul tudom.:D
2015. okt. 23. 02:32
 13/18 anonim ***** válasza:
74%
A közösen lakott ingalanból nem örököl gyereknyit a házastárs, azon csak haszonékvezeti joga lesz. A további ingatlanokból kap gyereki tulajdonrészt.
2015. okt. 23. 07:23
 14/18 anonim ***** válasza:
50%
Kedves 10, ebből hogy vezetted le, hogy örököl, lévén a kérdés is az, hogy a közösen lakottat a gyerekek öröklik, kitehetik-e az új asszonyt...
2015. okt. 23. 07:27
 15/18 anonim ***** válasza:
38%
#1 Ilyen esetben beleszámít az, hogy az özvegynek voltak-e gyerekei? (mástól)
2015. okt. 23. 07:33
 16/18 anonim ***** válasza:
67%

Szeretem mikor idézett tv.szöveget pontozgatnak le...pedig a tény,az tény,ha tetszik,ha nem!

És jó lenne már felfogni,hogy nem annak van igaza,aki hangosabb/erőszakosabb...

2015. okt. 23. 08:15
 17/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat,Sokat segítettek az értelmezésben.Mivel nem vagyok benne jártas,ezért nekem nehézséget okozott pontosan megérteni.Mégegyszer köszönöm mindenkinek!
2015. okt. 23. 23:23
 18/18 anonim ***** válasza:
Hogyan alakultak a dolgok, kérdező? Ki örökölte az ingatlant?
2021. jan. 7. 15:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!