Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Visszamenőleges öröklés?

Ditta323 kérdése:

Visszamenőleges öröklés?

Figyelt kérdés

A szüleim kiskoromban elváltak és kb 4 éves lehettem mikor anyu férjhezment apuhoz (nevelőapámat értem apu alatt), és a biológiaival nem tartom a kapcsolatot azóta sem (ő nem keres én nem keresem, de annyit mondott, hogy nem mond le rólam). Amit a férjemmel "vettünk" házat az úgy nézett ki, hogy anyuék megvették és a felét rám iratták, a másik felét a férjem "megvette" papíron (ezáltal én lemondtam öcsém javára a szülői házról ami 1az 1-ben az ő nevén van).

A kérdésem a következő lenne, hogy ebből a biológiai örökölhet valamit, ha engem ér valami? Esetleg ami még van a nevemen autó (házasság előtti), megtakarítások, és a férjemmel van egy 1 éves lányunk?

Érdemes lenne öröklésből kizáró dokumnetumot iratni? Ha igen hol lehet?

Minden választ köszönök :)

2015. aug. 18. 13:41
 1/7 Andizsuzsi ***** válasza:
Nem. Ha téged ér valami, akkor a gyereked és a férjed örökölnek utánad.
2015. aug. 18. 13:44
 2/7 A kérdező kommentje:
Az szuper. Köszönöm :)
2015. aug. 18. 13:54
 3/7 anonim ***** válasza:

Viszont te is örökölsz a vérszerinti apád után. Még akkor is ha nem tartottátok a kapocsolatot. Elismerte az apaságot. Ő az apád.

Egyébként az első jól mondja. Utánad a gyereked örököl (férjed megaszonélvezetet kap).

2015. aug. 18. 14:56
 4/7 anonim ***** válasza:
Az öröklés egyenes ágon indul el lefelé, felfelé csak akkor megy, ha nincs leszármazó.
2015. aug. 18. 16:14
 5/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Csak, mert mamámék örököltek visszamenőlegesen, pedig volt egyenes ági örökös.

Kedves 3-as igen tisztában vagyok vele, de 1 az 1-ben le is mondok róla, mert nem akarok adósságot is fizetni még pluszban, nekem nem ér annyit az egész.

2015. aug. 18. 20:15
 6/7 anonim ***** válasza:
Akkor mamádéknál olyan volt, hogy az egyik örökös meghalt, s az ment vissza; vagy volt végrendelet.
2015. aug. 18. 21:21
 7/7 A kérdező kommentje:
Nem tudni, hogy mi lehetett, mert a gyerekei élnek. Csak találgatni lehet és ők sem tudják (mama és testvérei).
2015. aug. 18. 22:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!