Férj halála után közös ingatlant ki örökli?
Férj halála után a felesége és egy gyermekük osztozik a közös házukon. A ház a férj nevén volt, de közös szerzemény, jól gondolom, hogy ilyenkor a ház 50%-a a feleségé lesz és csak a másik 50% lesz a örökösödési eljárás tárgya?
Tehát alapesetben akkor a férj 50%-án osztozik a feleség és a gyermekük, így az eljárás végén a feleségnek 75%-os tulajdonrésze lesz, a gyereknek pedig 25%. Valamint a feleség haszonélvezeti jogot is kap a házra.
Helyes a fenti gondolatmenet, vagy kihagytam/elrontottam valamit?
A Google-ba ezt írd be, és kijön: Ptk § öröklési rend.
Ennél pontosabban ügyvéd tud mondani, ha kétséged van.
#1: Igen, ezen már túl vagyok, olvasgattam az új 2014-es törvényt, ez alapján jutottam a fent leírt következtetésre.
A kérdésem, hogy jól gondolom-e amit írtam a nyitóban?
Attól függ, a régi vagy az új Ptk. hatálya alatt halt-e meg a férj.
Ha ez megvan, akkor már el tudod olvasni az akkor hatályos törvényt. (Halál időpontja számít)
Először is, ha nem történik semmi, akkor a teljes ingatlan lesz az örökség tárgya. Így a feleség kap 1/2-ed részt az ingatlanból és haszonélvezetet a másik 1/2-ed részből, amit a gyermek örököl.
Ha tulajdoni igénnyel lép fel, akkor alapból megkapja a saját 1/2-ed részét és csak a maradék kerül öröklésre. Ezzel 3/4-ed rész tulajdonos és a gyermek által örökölt 1/4-ed részre lesz haszonélvezete.
(saját tulajdoni hányadára nem lehet haszonélvezete is)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!