Szülő halála után a gyermeke örökli az adósságot? Részletesen lent.
Van egy saját lakásom én tulajdonos vagyok édesapám haszonélvező.Apukámnak rengeteg adóssága van amit már kb .10-15 éve nem fizet.Egy lakásban vagyunk de külön háztartásban.Halálakor öröklöm az adósságait?Behajthatják rajtam vagy a lakásra?Sajnos haszonélvezeti jogát nem tudom megszüntetni(holtig tartó haszonélvező).A pénzt meg anno amit felvett nem ránk(családjára költötte)(hanem alkoholra stb)mert ha ránk is költött volna valamicskét akkor evidens hogy beszállnék a törlesztésbe de így nem.
Válaszokat előre is köszönöm.
Igen, ha vagyont örökölsz, az adósságot is öröklöd.
A vagyon öröklési jogról le lehet mondani az állam vagy hitelező javára, az esetben viszont valószínűleg ki kell költöznöd az ingatlanból.
lemondhatsz az örökségről, így nem öröklöd az adósságot
a haszonélvezeti jog a haláláig tart, tovább nem
beszélj egy jogásszal
1-es vagyok!
Akkor részletezem:
ha lemond az örökségről a hitelező javára, az akkor előbb-utóbb árverésre bocsátja az ingatlant, tehát őneki előbb-utóbb onnét mennie kell!!!
Mert hiába van neki benne tulajdonrésze, a hitelező azt az ingatlant vinni fogja árverezésre, és majd valami részarányban az árverési összegből kifizeti a kérdezőt is!
Nem gondoltam (pedig gondolhattam volna), hogy elég sokan vannak itt, akiknek "szájbarágósan" kell elmagyarázni a dolgokat!
További jó lepontozást!
Az ingatlannak a kérdező a tulajdonosa 100%-ban, az apa csak haszonélvező, így az ingatlanra semmi más nem terhelhető, csak a kérdező saját tartozásai, ami meg nincs.
Ha lenne is tulajdonrésze, akkor csak a részre lehetne jelzálogot tenni, nem adnák el a többi tulajdonos részét.
Adósságot az örökség mértékéig lehet örökölni, ezzel csak becsült értékeknél lehet probléma, meg amit nem lehet könnyen eladni.
Merthogy a kérdező úgy gondolom, nem véletlenül aggódik, és gondolom, hogy az ingatlan tulajdonjoga sem "véletlenül" került átírásra az ő nevére. A banknak viszont teljesen mindegy papiron ki a tulajdonos, ha írásban hozzájárult valamikor ahhoz, hogy az az ingatlan fedezetként álljon a bank rendelkezésére, akkor hiába is van az, amiket te, ti írtok, a bank viszi a fedezetet.
Persze a kérdező ezekről a dolgokról nem írt, a részletekbe nem avatott be minket, kár is ezen nekünk összekülönbözni, majd úgyis az ügyvédek, stb. mondják ki a végső szót.
Egyébként pedig a kérdező arról sem szól, hogy a papa annyira beteg lenne, hogy hamarosan várható az öröklés. Tudja ő, hogy valami nem stimmel, azért keresi a további kiskapukat!
Én a legrosszabb verziót írtam, és szerintem ebben a helyzetben célszerű lenne neki is szembenézni a valósággal, és "nem homokba dugni a fejét"!
"""Apukámnak rengeteg adóssága van amit már kb .10-15 éve nem fizet""""
Nem igazán lehet valakinek rengeteg az adóssága a bank felé, ha nincs mögötte valamilyen fedezet. A bankok se adnak kölcsön, ha nincs fedezet. Mire vette fel azt a hitelt amit nem törleszt? Gyors-kölcsön lehet esetleg, aminek nincs fedezete vagy köztartozás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!