Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Szülő halála után a gyermeke...

Szülő halála után a gyermeke örökli az adósságot? Részletesen lent.

Figyelt kérdés

Van egy saját lakásom én tulajdonos vagyok édesapám haszonélvező.Apukámnak rengeteg adóssága van amit már kb .10-15 éve nem fizet.Egy lakásban vagyunk de külön háztartásban.Halálakor öröklöm az adósságait?Behajthatják rajtam vagy a lakásra?Sajnos haszonélvezeti jogát nem tudom megszüntetni(holtig tartó haszonélvező).A pénzt meg anno amit felvett nem ránk(családjára költötte)(hanem alkoholra stb)mert ha ránk is költött volna valamicskét akkor evidens hogy beszállnék a törlesztésbe de így nem.

Válaszokat előre is köszönöm.

2015. ápr. 12. 11:43
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
0%

Igen, ha vagyont örökölsz, az adósságot is öröklöd.

A vagyon öröklési jogról le lehet mondani az állam vagy hitelező javára, az esetben viszont valószínűleg ki kell költöznöd az ingatlanból.

2015. ápr. 12. 11:55
 2/12 anonim ***** válasza:
85%

lemondhatsz az örökségről, így nem öröklöd az adósságot

a haszonélvezeti jog a haláláig tart, tovább nem

beszélj egy jogásszal

2015. ápr. 12. 11:56
 3/12 anonim ***** válasza:
82%
Miért kéne kiköltöznie az ingatlanból? Ha nincs rajta jelzálog, akkor a lakásnak semmi köze az örökséghez, a haszonélvezetnek meg ebben az esetben nincs pénzbeli értéke. Simán lemondhat az örökségről.
2015. ápr. 12. 12:33
 4/12 anonim ***** válasza:
50%
az első idióta
2015. ápr. 12. 12:36
 5/12 anonim ***** válasza:
0%

1-es vagyok!

Akkor részletezem:

ha lemond az örökségről a hitelező javára, az akkor előbb-utóbb árverésre bocsátja az ingatlant, tehát őneki előbb-utóbb onnét mennie kell!!!

Mert hiába van neki benne tulajdonrésze, a hitelező azt az ingatlant vinni fogja árverezésre, és majd valami részarányban az árverési összegből kifizeti a kérdezőt is!

Nem gondoltam (pedig gondolhattam volna), hogy elég sokan vannak itt, akiknek "szájbarágósan" kell elmagyarázni a dolgokat!

További jó lepontozást!

2015. ápr. 12. 13:40
 6/12 anonim ***** válasza:
77%

Az ingatlannak a kérdező a tulajdonosa 100%-ban, az apa csak haszonélvező, így az ingatlanra semmi más nem terhelhető, csak a kérdező saját tartozásai, ami meg nincs.

Ha lenne is tulajdonrésze, akkor csak a részre lehetne jelzálogot tenni, nem adnák el a többi tulajdonos részét.

Adósságot az örökség mértékéig lehet örökölni, ezzel csak becsült értékeknél lehet probléma, meg amit nem lehet könnyen eladni.

2015. ápr. 12. 13:55
 7/12 anonim ***** válasza:
0%
Kivéve, ha az adott ingatlant fedezetként felajánlották valamikor a banknak!
2015. ápr. 12. 14:07
 8/12 anonim ***** válasza:
0%

Merthogy a kérdező úgy gondolom, nem véletlenül aggódik, és gondolom, hogy az ingatlan tulajdonjoga sem "véletlenül" került átírásra az ő nevére. A banknak viszont teljesen mindegy papiron ki a tulajdonos, ha írásban hozzájárult valamikor ahhoz, hogy az az ingatlan fedezetként álljon a bank rendelkezésére, akkor hiába is van az, amiket te, ti írtok, a bank viszi a fedezetet.

Persze a kérdező ezekről a dolgokról nem írt, a részletekbe nem avatott be minket, kár is ezen nekünk összekülönbözni, majd úgyis az ügyvédek, stb. mondják ki a végső szót.

Egyébként pedig a kérdező arról sem szól, hogy a papa annyira beteg lenne, hogy hamarosan várható az öröklés. Tudja ő, hogy valami nem stimmel, azért keresi a további kiskapukat!

Én a legrosszabb verziót írtam, és szerintem ebben a helyzetben célszerű lenne neki is szembenézni a valósággal, és "nem homokba dugni a fejét"!

2015. ápr. 12. 14:13
 9/12 anonim ***** válasza:
80%
Ha az ingatlan a fedezet, akkor azt nem lehet átíratni más nevére, eladni is csak banki engedéllyel lehet. Csak saját tulajdont lehet fedezetként felajánlani.
2015. ápr. 12. 15:00
 10/12 anonim ***** válasza:

"""Apukámnak rengeteg adóssága van amit már kb .10-15 éve nem fizet""""

Nem igazán lehet valakinek rengeteg az adóssága a bank felé, ha nincs mögötte valamilyen fedezet. A bankok se adnak kölcsön, ha nincs fedezet. Mire vette fel azt a hitelt amit nem törleszt? Gyors-kölcsön lehet esetleg, aminek nincs fedezete vagy köztartozás.

2015. ápr. 13. 08:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!