Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » örökölt egy hatod után visszam...

örökölt egy hatod után visszamenőleg kérik a közös k. hatod részét, kamatokkal. Jogos ez? Mikor évül el a visszamenőleges követelés Ki számolhatja ezt ki hivatalosan és mit vagyok köteles elfogadni, illetve megfizetni?

Figyelt kérdés
Ingatlanszakértő az ingatlan árát megállapította, abból szeretné levonatni, - én kérhetek-e az általam elfogadott - de kb. fél éve megállapított összegre visszamenőlegesen banki kamatot, mert azt viszont fél éve én nem kaptam meg?
2011. nov. 24. 19:23
 1/6 anonim ***** válasza:

Igen, az ingatlan terheit joggal követelik.

Ha kellően gyakran követelik, akkor soha, különben öt év.

A közös költséget a társasház közgyűlése határozza meg, valamint a nemfizetés következményeit is.

Az utolsó kérdést nem igazán értem, ha fél éve járt volna az összeg, akkor nyilván jár kamat. Az hogy fél éve állapították meg önmagában nem jelent semmit.

Szerintem azt a kamatot vitathatod, ami a halál, és a te birtokba kerülésed között volt.

Szerintem.

2011. nov. 24. 20:39
 2/6 anonim ***** válasza:

Igen, a közös költség mindig a tulajdonost terheli, függetlenül attól, hogy ki halmozta fel a tartozást.

Késedelmi kamatot kérhet rá, nem banki kamatot. Ptk. 301. §

A kb. fél év még nem évült el.

Az örökhagyó tartozásaiért az örökös legfeljebb a hagyaték értékének erejéig felel.

2011. nov. 24. 22:49
 3/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigieket! Én kérhetek-e a haszonélvezőtől használati dijat, mert hat éve használja a tulajdonrészemet?
2011. nov. 25. 12:12
 4/6 A kérdező kommentje:
A haszonélvező özvegy mindig egyedül rendelkezett nem volt jogalapja a nevemben is eljárni, mert sem szóban sem irásban nem hatalmaztam fel. Egy közgyűlésre sem hivtak meg az évek alatt. Ilyenkor mi jogos? Tulajdonosi kötelezettségeim vannak, jogaim pedig?
2011. nov. 25. 12:18
 5/6 anonim ***** válasza:

Ja, hogy haszonélvező volt.

A haszonélvezőtől semmit sem követelhetsz, mert az ő jogai felülírják a tiédet.

Viszont:

"A haszonélvező jogának gyakorlásában a rendes gazdálkodás szabályai szerint köteles eljárni. Viseli a dolog fenntartásával járó terheket a rendkívüli javítások és helyreállítások kivételével; terhelik azok a kötelezettségek, amelyek a dolog használatával kapcsolatosak, és köteles viselni a dologhoz fűződő közterheket."

Szóval amíg élt, addig a közös költség őt terhelte, hacsak nem volt különmegállapodás, vagy nem volt olyan része, ami például az ingatlan értékét növelő beruházásra fordítódott.

2011. nov. 25. 18:07
 6/6 anonim ***** válasza:
A haszonélvezetet örökölte, ez az özvegyi jog, és sok szempontból erősebb, mint a te tulajdonjogod. Semmit nem kérhetsz tőle, csak max. ha pl. szándékosan rongálja az ingatlant.
2011. nov. 25. 18:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!