Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Visszamenőleg kaphatok gyermek...

Visszamenőleg kaphatok gyermektartást?

Figyelt kérdés
18 éves gimnazista vagyok.Édesanyám születésem óta egyedül nevel.Szüleim nem kötöttek házasságot,ebből kifolyólag a gyermektartás összege nem lett megállapítva.Édesapám egy általa meghatározott összeget küld az én nevemre,gyermektartás címén.Érdemes lenne bírósághoz fordulni és kérni ennek az összegnek a megállapítását?(Tanulmányaimat nappali tagozaton szeretném folytatni.)
2009. dec. 17. 15:45
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Attól függ, mennyi az összeg. Lehet kérni megállapítást, hiszen az apaság nem függ attól, hogy házasok voltak-e. A (hivatalos) jövedelem egy bizonyos százalékát szokták megítélni. Visszamenőleg max. fél évre lehet kérni, nem tudom, hogy akkor is, ha rendesen fizeti az egymás közt megbeszélt összeget. Szerintem gyorsabb és békésebb megoldás lenne, ha vele próbálnátok ezt megbeszélni, nem rögtön bíróságra vinni az ügyet.
2009. dec. 17. 15:59
 2/13 anonim ***** válasza:

röviden: nem.

Hosszabban:

Kérjél szépen apukádtól pénzt, ha szükséged van rá! Milyen dolog ez, hogy bírósági úton akarsz tőle pénzt tarhálni?

Kaptál eddig is tőle gyerektartást, igaz?

Nem értem ezt az egészet....

2009. dec. 17. 16:01
 3/13 A kérdező kommentje:

Kedves 2. válaszoló!

1500,3000,5000Ft-ot fizetett eddig.

Apám "alkalmi munkára" van bejelentve",ennek ellenére luxusszínvonalon él,feketemunkából.Nem arról van szó,hogy pénz kell,te majom.Illetve pénz kell,de Nem ruhákra,sminkre,bulizásra.Nem tarhálni akarok,hanem olyan összeget kapni,amiből legalább a kollégiumot fizethetném.Nem akarom,hogy édesanyám beledögöljön a munkába,mialatt az a szemét vígan él kötelezettségek

Gondolom a te gyerekednek nem okoz gondot az osztálypénz,kajapénz,nyelvvizsga fizetése.De ha még nincs gyereked,kívánom,hogy olyannyira nézzen fel rád,ahogy én az enyémre és olyan legyen a kapcsolatotok,mint nekünk...

2009. dec. 17. 16:17
 4/13 anonim ***** válasza:
Kérdező! Miért kell rögtön letámadni a másikat? Nem hiszem, hogy az a válasz olyan bántó lett volna, mint amilyen stílusban Te válaszoltál az illetőnek. Keress meg egy ügyvédet és magyarázd el neki a problémádat, a pénzedért vele szemtelenkedhetsz.
2009. dec. 17. 16:32
 5/13 anonim ***** válasza:

Ha nincs hivatalosan fizetése, csak alkalmi munkából él, akkor semmire nem mész a bírósággal.

A bíróság maximum az apukád fizetésének a 30%-át szabhatja meg a gyerektartás összegének.

Nem marad más megoldás, kérned kell az Édesapádtól pénzt.

No nem ruhákra, kollégiumra.

2009. dec. 17. 16:34
 6/13 anonim ***** válasza:

btw:

Ha jól tanulsz, kapsz ösztöndíjat. Egy szín ötös indexre nagyon komoly pénzt fizetnek ám!

Meg kaphatsz mindenféle tanulmányi támogatást is, majd ha egyetemista leszel.

2009. dec. 17. 16:38
 7/13 A kérdező kommentje:

Te nem tudod,milyen bántó az,amikor a saját apád azt mondja,nem jön el a szalagavatódra,nem hív fel a születésnapodra,azt kérdezi,miért tanulsz tovább,meddig kell még fizetnie azt az 5000Ft-ot, és még sorolhatnám.Sajnos,ha róla van szó nem tudok másmilyen stílusban beszélni.Nagyon bánt,hogy amíg ő él a luxus otthonában,addig nekem azon kell gondolkodnom,hogyan jövünk ki a hónapban,miről kell még lemondanom,hogyan fizetem majd a kolit.Más 18 éves bulizni jár,szolizik,öltözködik,mozizik stb,nem ilyenekkel van elfoglalva.

Ha lehetne,már elintéztem volna vele békés úton az ügyet.De amint már említettem,nem érdekli az anyagi helyzetünk.Hiába kérek tőle,azt mondja ő így is "túlfizet"

Kíváncsi vagyok,Te mit szólnál,ha havonta 5000 Ft-ot költhetnél magadra,mert anyám fizetése kb a bankkölcsönre elég meg fél havi kajára.

2009. dec. 17. 16:46
 8/13 A kérdező kommentje:

Utolsó kettőnek köszönöm szépen.

Igen,ez az utolsó reményem,a pályázatok,ösztöndíjak.4.9 vagyok,majd meglátjuk,mi lesz.

2009. dec. 17. 16:48
 9/13 anonim ***** válasza:
Nem élhet mindenki egyforma szinten.Apád is biztos megdolgozik a pénzért,még ha feketén is.Ez van ma,mindenki küzd a megélhetésért.Ne azok legyenek a mintaképek akiket én csak kitartott uri mosléknak nevezek.Te tudod milyen nehéz az élet,magadon is segítened kell!Az én fiam is munka mellet járja a főiskolát,szinte eltartja magát.
2009. dec. 17. 18:58
 10/13 anonim ***** válasza:
Az,hogy Te a világra jöttél a szüleid felelőssége.Ezt a témát nekik kéne megoldani,nem Neked.Ha bírósághoz fordulnál,akkor se változna meg minden,hiszen a bírói döntések még ebben az ügyben is akár hónapok,de évekig is elhúzódhatnak.Nem beszélve arról,hogy idegileg is felőrli az embert.Miért nem ülsz le apáddal beszélni,hátha minden pereskedés nélkül állja a költségeidet.Ha meg nem ,akkor se dől össze a világ,mivel 18 éves vagy,úgymond felnőtt ember,akár dolgozni is mehetsz.Nagyon sok munkahely beiskoláztatja dolgozóit....
2009. dec. 17. 19:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!