Ha a 10 hónapos munkaviszonyom alatt nem láttam/írtam alá a munkaszerződésem, akkor köteles vagyok-e letölteni a 30 nap felmondási időt?
Lévén, hogy nincs szerződés, nincs munkaviszony, feketén dolgozol, a munka törvénykönyve egyikőtökre sem vonatkozik. Azaz a felmondási idő sem.
(Legalábbis meglepődnék, bár ebben az országban bármi elképzelhető. Meg annak az ellentetje is.)
Tehát feketén dolgozol.
Nem vagy köteles ottmaradni, a főnök meg nem köteles egy fillért sem adni. Tiszta sor.
Hogy lennél köteles? Még ha van munkaszerződésed, akkor sem vagy köteles, legfeljebb ilyenolyan (anyagi jellegű) következményei vannak, ha nem teszed, de a törvény és rabszolgaság elleni nemzetközi egyezmények értelmében senki sem kényszeríthető akarata ellenére munkavégzésre.
Jelen esetben örüljön a vállalkozó, ha nem jelented fel. ha nem mész be dolgozni, mit tesz? Elmegy a munkaügyi bíróságra lobogtatva egy utólag megírt szerződést, amit te nem írtál alá, inkriminálva saját magát?
2012. évi I. törvény a Munka Törvénykönyvéről
44. § A munkaszerződést írásba kell foglalni. Az írásba foglalás elmulasztása miatt a munkaszerződés érvénytelenségére csak a munkavállaló – a munkába lépést követő harminc napon belül – hivatkozhat.
Vagyis a szerződés érvénytelen, de 30 napon belül lehet rá hivatkozni. A 30 napon túl a szóban kötött szerződést érvényesen létrejöttnek kell tekinteni!
Ez esetben a (rendes) felmondás szabályait KELL alkalmazni.
Más kérdés, hogy ezzel a munkáltató munkaügyi jogsértést követett el - szankcionálni lehet, hatósági úton (de ez a munkáltató - eljáró hatóság ügye).
"Hivatalosan be vagyok jelentve ugyebár"
Ha van ügyfélkapud, ellenőrizheted, hogy van-e társadalombiztosításod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!