Hogy lehet megoldani ezt a jogi huszonkettes csapdáját?
Ha nekem mondjuk lenne egy ötlete egy gépről, ami precízen kicsontozza a banánt, és úgy gondolom, hogy ez kell a piacnak, és akkor legyártok belőle jó sokat, és a gyárak megveszik jaj de jó.
De ugye le kell védetnem szabadalommal, mert a falnak is füle van, és nehogy már más is gyártson ilyen gépet. A hasamra ütök 1 millió forint levédetni, de nincs, ezért elmegyek egy bankba, hogy személyi kölcsönt vegyek fel rá, és itt jön a huszonkettes csapda, mert el kell magyaráznom az ügyintézőnek, hogy adjon hitelt a levédetésre, de körbe kell írnom, és részletesen elmagyaráznom mi ez, és semmilyen jog nem védi, hiszen azért mentem oda, hogy meglegyen a háttér hozzá, hogy le legyen.
Kissé banális példa, de ezt nem értem, hogy a feltalálók hogyan oldják meg. ötlet? :D

Nincs benne baromság, legfeljebb naivitás.
Két dolog van. Az egyik, hogy ha az ötleted elég egyszerű ahhoz, hogy más is rájöjjön, ne csodálkozz, ha ez meg is történik. Ha azonban elég sok szakértelmet igényel, annak a banki ügyintézőnek, aki mondjuk pont azért van ott, mert a műszaki dolgokhoz nem sok lövése van, hát ő bizony nem fogja érteni, nincs is rá szüksége. Szóval egy jó ötletet nem könnyű megérteni, pláne meg is valósítani, különösen, ha a feltaláló kihagyja a lényeget. Általános jelenség ez a tudományos világban.
A másik dolog, hogy szemét emberek mindig vannak. A jog arra való, hogy ezek lebukjanak. Már persze akkor, ha a "jók" az okosabbak. De az nagyjából így van.

További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!