Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogy lehet megoldani ezt a...

Hogy lehet megoldani ezt a jogi huszonkettes csapdáját?

Figyelt kérdés

Ha nekem mondjuk lenne egy ötlete egy gépről, ami precízen kicsontozza a banánt, és úgy gondolom, hogy ez kell a piacnak, és akkor legyártok belőle jó sokat, és a gyárak megveszik jaj de jó.

De ugye le kell védetnem szabadalommal, mert a falnak is füle van, és nehogy már más is gyártson ilyen gépet. A hasamra ütök 1 millió forint levédetni, de nincs, ezért elmegyek egy bankba, hogy személyi kölcsönt vegyek fel rá, és itt jön a huszonkettes csapda, mert el kell magyaráznom az ügyintézőnek, hogy adjon hitelt a levédetésre, de körbe kell írnom, és részletesen elmagyaráznom mi ez, és semmilyen jog nem védi, hiszen azért mentem oda, hogy meglegyen a háttér hozzá, hogy le legyen.

Kissé banális példa, de ezt nem értem, hogy a feltalálók hogyan oldják meg. ötlet? :D

2015. máj. 18. 22:45
 1/8 anonim ***** válasza:
Jól a hasadra ütöttél, mert kb ennyi levédetni, de az koránt sem biztos, hogy megkapod rá a szabadalmat. Ez amúgy tipikusan olyan eljárás, ahol kell ügyvéd, hogy minden rendben legyen, mert sokba fájhat egy rosszul beadott kérvény. Ha tényleg van használható ötleted, akkor keress fel egy ügyvédet, és mondd el neki a problémád, a pénzkérdést majd megoldja ő.
2015. máj. 18. 23:21
 2/8 A kérdező kommentje:
Á és őt meg kötelezi az ügyvédi titoktartás ugye?
2015. máj. 18. 23:30
 3/8 anonim ***** válasza:
Baromság az egész, amit felvetettél, de ilyen gyerekes stílusban meg annyit is lehetne megoldásnak mondani, hogy: szabad felhasználású kölcsön.
2015. máj. 18. 23:31
 4/8 A kérdező kommentje:
Rendben van, a továbbiakban száraz hivatalnok stílusban írok. Attól, hogy kicsit poénra vettem a figurát nem tudom mi a baromság ebben, szerintem elég jól leírtam, de nyitott vagyok arra, hoyg rávilágíts a hibákra, persze, csak ha méltó vagyok a végtelen intelligenciádra :D
2015. máj. 18. 23:45
 5/8 anonim ***** válasza:

Nincs benne baromság, legfeljebb naivitás.

Két dolog van. Az egyik, hogy ha az ötleted elég egyszerű ahhoz, hogy más is rájöjjön, ne csodálkozz, ha ez meg is történik. Ha azonban elég sok szakértelmet igényel, annak a banki ügyintézőnek, aki mondjuk pont azért van ott, mert a műszaki dolgokhoz nem sok lövése van, hát ő bizony nem fogja érteni, nincs is rá szüksége. Szóval egy jó ötletet nem könnyű megérteni, pláne meg is valósítani, különösen, ha a feltaláló kihagyja a lényeget. Általános jelenség ez a tudományos világban.

A másik dolog, hogy szemét emberek mindig vannak. A jog arra való, hogy ezek lebukjanak. Már persze akkor, ha a "jók" az okosabbak. De az nagyjából így van.

2015. máj. 19. 09:25
 6/8 anonim ***** válasza:
A bankot is köti a titoktartási kötelezettség. Ha később bizonyíthatóan kiderül, hogy a banki alkalmazott adta tovább a tőled származó információt, akkor a bank felé kártérítési perrel élhetsz.
2015. máj. 19. 14:43
 7/8 A kérdező kommentje:
"Nincs benne baromság, legfeljebb naivitás" Oké, csak akkor miért kezdted úgy a mondatod, hogy "baromság az egész"? :D
2015. máj. 19. 15:21
 8/8 A kérdező kommentje:
Egyébként meg avval sem tudok egyetérteni, hogy ha túl egyszerű valami, akkor az egyből másnak is eszébe jut. Az Indeiegogo-n egymást érik az egyszerűbbnél egyszerűbb elven működő nagyszerűbbnél nagyszerűbb ötletek. Ha annyira könnyű kitalálni miért csak 2015-ben pattant ki valaki fejéből. Sőt nem is biztos hogy idén, lehet, hogy korábban, csak a kalapozást kezdte el most, az előtte lévő munka mennyiségére nincs rálátásunk ugye.
2015. máj. 19. 17:54

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!