Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Kell-e a haszonélvező beleegye...

Kell-e a haszonélvező beleegyezése az állandó lakcím bejelentéséhez?

Figyelt kérdés
Egy lakásnak én vagyok a tulajdonosa, de anyám a haszonélvezője, eddig ő lakta, én csak alkalmi jelleggel aludtam ott néha. Eddig nagyimmal laktam egy lakásban, ott anyám a tulajdonos és nagyim a haszonélvező, ott anyám nem lakik egyáltalán. Viszont anyám most ebből a lakásból fiktívvé jelentett, ezért arra gondoltam, hogy bejelentkezek abba a lakásba, ami véglis az enyém. Csak az lenne a kérdés, hogy kell-e anyámtól mint haszonélvezőtől beleegyezés az állandó lakcím bejelentéséhez. Tartózkodási helyem az egyelőre van, de ugye állandó nélkül az sem sokáig érvényes.

ma 20:48
 1/4 anonim ***** válasza:
74%
Kell az engedélye, azért hadzonélvező
ma 20:54
 2/4 anonim ***** válasza:
52%
Nem mellesleg, ha ott laksz, ahol a nagyid haszonélvező ott a nagyid engedélye kell a bejelentkezésedhez és anyukád onnan ki se tudott volna jelenteni. Sőt, ha valójában azon a címen laksz, akkor technikailag sem tud kijelenteni, mert arról kellett menjen sk levél, szóval valaki átvette a leveled
ma 20:57
 3/4 anonim ***** válasza:

Ha te vagy a tulajdonos akkor nem kell, azt nem fogja tudni a hivatal hogy a tulajdonos mellett van haszonélvezője is a lakásnak.

De azt tudnod kell, hogy a tulajdoni jognál erősebb a haszonélvezeti jog. Bejelentkezni lakcímre be tudsz, de ahhoz hogy ott is lakhass ahhoz már kell a haszonélvező beleegyezése. Az hogy ott van a lakcímed még nem jogosít fel semmire, ma már a lakcím az a hivatalos szervekkel való kapcsolattartás címét jelenti. Ott mehetsz szavazni, ott leszel jogosult az orvosi ellátásra stb. de ettől még a lakásban az lakhat akinek azt a haszonélvező megengedi.

A lakcím bejelentésekor vagy te vagy a tulajdonos vagy annak engedélyével kell rendelkezned. Aláírja vagy bemutatod a bérleti szerződést az ingatlanra amit aláírt korábban. Ezért itt ha van haszonélvező akkor ezek tőle kellenek, hiszen akkor a haszonélvező gyakorolja azokat a jogokat mint máshol a tulajdonos. De ha te vagy a tulajdonos akkor csak ezt kell bizonyítanod (ha kérik egyáltalán).

ma 21:07
 4/4 anonim ***** válasza:

“ azt nem fogja tudni a hivatal hogy a tulajdonos mellett van haszonélvezője is a lakásnak.”

Meg kell nézzék a tulajdoni lapot

ma 22:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!