Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A haszonélvező és a házigondoz...

A haszonélvező és a házigondozó mit tud tenni ellenem?

Figyelt kérdés
Idős bácsikám a haszonélvező a házban én pedig az egyetlen tulajdonos, sajnos mozgásában korlátozott lett és a helyi kistérségi gondozó központonból jár ide egy házigodozó segiteni, aminek az ápolási költségét a saját nyugdijából fizeti. Én amiben tudok segitek de napközben nem tudok otthon lenni mert dolgozom, fizetem az összes számlát, ebbe neki nem kell beleadnia. A házat én mint tulajodonos szeretném mindenképpen megtartani, minden felújitási munkát én végzek el rajta. Elgondolkoztam azon hogy idős hiszékeny ember bizalmába tud e úgy férkőzni a gondozó hogy engem bajos helyzetbe hozzon és pl ki kelljen költöznöm (nyilván eladásra nem kényszerithetnek).

ma 17:21
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Alapvetően a haszonélvező rendelkezik arról, hogy ki lakhat az ingatlanban.
ma 17:44
 2/6 A kérdező kommentje:
1 Tisztában vagyok vele én is ezért született meg ez a kérdés.
ma 17:49
 3/6 anonim ***** válasza:
Akkor mi a kérdés? Mert akkor a posztban megfogalmazott utolsó mondat kérdésére tudod a választ.
ma 17:51
 4/6 A kérdező kommentje:

Szóval ha pl a házigondozó úgy befolyásolja az öreget akár engem mint tulajdonost ki is dobhat a házból (lakcim szerint is ide vagyok bejelentve), és én meg kb mehetek a sóhivatalba ezt bizonyitani.

Vagy ami érdekesebb mi történik ha gondnokság alá kell helyezni (pl demens lesz) és ilyenkor a gondnok úgymond "átveheti" a haszonélvező jogait?

ma 18:01
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
A gondnokságot neked kéne már elindítani. Első körben, gondnoknak rokont, hozzátartozót jelölnek, ha vállalja. Én ezen végigmentem. Gyámügy, vizsgálatok, bíróság a folyamat.
ma 18:15
 6/6 anonim ***** válasza:
Alapesetben nem neked, hanem a haszonélvezőnek kell fizetnie minden költséget és dönthet arról, hogy ki lakhat ott. Szerintem köss vele egy határozatlan idejű szerződést, hogy te fizeted a rezsit és cserébe ott lakhatsz, a szerződés esetleges felmondása esetén pedig köteles neked más, azonos feltételű lakhatási feltétet biztosítani.
ma 19:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!