Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Egy ingatlan tulajdonosa...

Egy ingatlan tulajdonosa mivel tudja "megszivatni" a haszonélvezőt?

Figyelt kérdés

Csak elméleti kérdés! Tegyük fel haszonélvezetem van egy lakáson és nem akarom hogy a tulajdonos is ott éljen.

Mit tud tenni a tulajdonos az ellen hogy legális úton megkeseritse a haszonélvező életét az ott élésben?

Pl a közmű órák (viz, villany, gáz) a tulajdonos nevén vannak és kikötteti őket vagy hasonló.

jan. 28. 20:28
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
A haszonélvezet gyakorlatilag erősebb a tulajdonjognál, nem hinném, hogy tehet valamit is.
jan. 28. 20:33
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

Alapesetben a haszonélvezö átjelentheti a fogyasztókat a saját nevére (söt ez az általános, a tulaj nek köttetheti ki.

Egyébként is nincs semmi lehetösége megszivatni az illetöt, mert a jog a haszonélvezö mellett van

jan. 28. 20:44
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
A haszonélvező és a tulajdonos az ingatlanhoz kötődő jogokat egyformán gyakorolhatja, mégpedig úgy, hogy a tulajdonos csak abban az esetben teheti ezt, ha a haszonélvező az adott jogával nem él, azaz minden esetben a haszonélvező akarata érvényesül, ha él vele. Egyetlen kivétel van, ami csak a tulajdonost illeti meg, az pedig a rendelkezési jog.
jan. 28. 20:53
 4/14 A kérdező kommentje:

Ez esetben mit jelent a rendelkezési jog?

Kigugliztam és olvastam róla valamit de nem tiszta.

jan. 28. 21:10
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, a haszonélvezeti jog erősebb a tulajdonos jogainál. Ha a haszonélvező úgy dönt akkor a tulajdonos nem is lakhat ott abban az ingatlanban aminek ő a haszonélvezője. Egyszerűen nemet mond az ott lakására és költöznie kell, hiába az ő tulajdona.

Itt mi a kérdés?

jan. 28. 21:13
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
#5. Pontosan. A tulajdonos egyet tehet: eladhatja az ingatlant (haszonélvezettel terhelten kb. A mindenkori piaci ár feléért).
jan. 28. 21:21
 7/14 anonim ***** válasza:
100%
#6 Hát ha a feléért sikerül eladni az már nagy csoda. Ki venne meg egy ingatlant amit lehet, hogy évtizedekig nem is tud használni? Persze az idő itt sokat számít, nem mindegy mennyi idős a haszonélvező.
jan. 28. 21:25
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

#7. Igen, ez kb. átlagosan 50%-ot jelent.

"Ki venne meg egy ingatlant amit lehet, hogy évtizedekig nem is tud használni?"

Aki például a még kiskorú gyerekére gondol és előre tervez.

jan. 28. 21:28
 9/14 A kérdező kommentje:

"Alapesetben a haszonélvezö átjelentheti a fogyasztókat a saját nevére (söt ez az általános, a tulaj nek köttetheti ki."

Az én beleegyezésem nélkül csak úgy átirathatja a mérő órákat?

Ráadásul amig az én nevemen vannak (pénzért persze) ki is kötik az órákat amiket a haszonélvezőnek még több pénzért fognak visszakötni.

jan. 28. 21:45
 10/14 anonim ***** válasza:
100%
Nem, nem köttetheted ki az órákat. Mint ahogyan a tetőt sem szereltetheted le a házról, vagy a villanyvezetéket sem húzhatod ki a falakból. Illetve, ha megteszed, akkor a haszonélvező felszólíthat, kötelezhet rá, hogy jó gazda módjára állítsd helyre az ingatlant a saját költségeden. A mérőórával kapcsolatban egyetlen dolog illet meg téged, mint tulajdonost, az a kapacitáslekötési jogról való rendelkezés, lásd a 19/2009. (I.30) 75§ kormányrendeletet.
jan. 28. 22:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!