Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ramdamadt egy valoszinuleg...

Ramdamadt egy valoszinuleg beszamithatatlan allapotban levo idos holgy, mi a helyes modja ilyenkor az onvedelemnek?

Figyelt kérdés
Alzheimer betegsegben szenved az illeto, es zavart allapotban nekem jott, rugdosott, utott, belekapaszkodott a ruhamba, targyakat hajigalt. Nagyon megijedtem, ket kezet megragadtam a csuklojanal, es ugy tartottam magamtol tavol, meg hogy ne tudjon hozzam vagni dolgokat. Nem utottem vagy ilyesmi, de panikban voltam, es lehet hogy tul erosen fogtam le, mert ilyen foltok keletkeztek utana a csuklojan. Egyedul voltam vele egy lakasban. Mikor tudtam, elengedtem, es gyorsan kiszaladtam az ajton, es bezarkoztam egy szobaba,megvartam, amig lehiggad, de aztan 10 perc mulva kb el is felejtette a dolgot mert nincs hosszu tavu memoriaja. Utana lattam, hogy az ujjaim nyoma meglatszanak a csuklojan, amitol napokig elmondhatatlanul ereztem magam, hiszen nem akartam neki serulest okozni. ez most testi sertes? vagy onvedelem?Mi a helyes egy ilyen helyzetben? fizikailag ep az illeto, csak mentalisan nem, de megis csak egy idos ember.
2015. máj. 16. 20:38
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem helyesen cselekedtél.

A legtöbb ember így cselekedett volna.

De, ha szegénynek ilyen betegsége van, akkor miért nem adják be a megfelelő intézménybe, ahol tudják kezelni, illetve felügyelet alatt lenne.

2015. máj. 16. 20:48
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Pláne időseknél fenáll a veszélye annak hogy bármije eltörhet egy eséstől, aztán megnézhetné magát az az ember aki bántotta.Egyik haveroméknak régebben elesett a nagymamájuk az udvaron.Eltörte a combcsontját és pár héttel később meghalt a kórházban.Úgyhogy nagyon óvatosan kell bánni az ilyen dolgokkal.

Kedves kérdező, nagyon is helyesen cselekedtél, máskor inkább kerüld ki és zárkózz be egyből.

2015. máj. 16. 21:08
 3/5 A kérdező kommentje:
soha nem vernek meg nalam gyengebbet, plane olyat, aki azzal sincs tisztaban, hogy mit csinal eppen. igen sztem is bezarni kene, de a csalad nem akarja.
2015. máj. 16. 21:10
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Bőven arányos önvédelem volt.

Nem tudom, hogy amit okoztál, egyáltalán könnyű testi sértés volt-e, de ha igen, akkor is, ott eljárást indítani csak a sértett feljelentése alapján lehetne, aki jelen esetben nem is emlékszik, hogy megtörtént az eset.

#1: Azért, mert van, aki öreg, gondozásra szoruló szülőjét nem bevágja egy állami intézetbe "szakszerű gondozásról" süketelve, hanem gondoskodik róla. Persze az ilyen gondoskodásnál előfordulnak hasonló incidensek, szemben azzal, ha szakképzett ápolók veszik körül a beteget. Ha azt nézzük, a környezet számára mi a jobb, az intézet. Ha azt nézzük, a betegnek mi a jobb, az otthoni ápolás. (Nem minden esetben! Pl. súlyosan ön- és közveszélyes elmebetegnél az intézet a jobb megoldás neki is, hogy ne tegyen kárt magában.)

2015. máj. 16. 21:23
 5/5 BlackSword ***** válasza:
A lehető legjobban jártál el...
2015. máj. 17. 08:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!