Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Elbirtoklás megindítása: hol...

Kék kolibri kérdése:

Elbirtoklás megindítása: hol lehet ezt megtenni? Kihez fordulhatok? Milyen esetekben lehet ezzel élni?

Figyelt kérdés
Az anyám egyedül nevelt bennünket, apánk pár hónapos korunkban lelépett. Gyerektartást soha nem fizetett, noha a bíróság megítélte. Anyánk vett egy házat a születésünkkor, s apánk nevére íratta a felét. A házat anyánk fizette ki, s az összeg átadásakor is csak ő írt alá. Apánk oda soha nem volt bejelentkezve. Gyermektartási díj behajtásakor úgy egyeztek meg, hogy apánk a "tulajdonrészéről" lemond a gyermektartásdíj-hátraléktól történő eltekintés fejében. Az ügyvéd előtt azonban nem jelent meg. Ennek már vagy 35 éve. Azóta anyám a házat egyedül tartja fenn, hatóságok előtt képviseli stb. Időközben értesültünk róla, hogy meghalt az apánk, többmilliós fennálló tartozással felénk, ami a gyerektartás szintén. Ez a követelés már valószínűleg elévült, a bíróság nem tudta rajta behajtani. A hagyatéki tárgyaláson a gyerekeire akarják terhelni a temetés és a hagyatékozás költségét. Én ezt elfogadhatatlan tartom, mivel a gyerektartást sem fizette soha, s életemben sosem láttam. Javasoltam anyámnak, hogy az elbirtoklást indítsa el, mivel több szempontból is járható út. Így az anyánk nevére kerülne az egész ház. Kérdezem tőletek, hogy hogyan, milyen formában lehet ezt megoldani. A neten nem találok róla semmit. Elbirtoklást ingatlan esetében 15 év birtoklás után lehet benyújtani, ebben az esetben ez már 40 éves téma.

2015. márc. 31. 10:32
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
A temetés költségeit akkor is a gyerekeknek kell fizetni. Csak akkor fizeti az állam, ha nincsenek leszármazottak.
2015. márc. 31. 11:24
 2/13 anonim ***** válasza:
A hagyatéki költségeket mindenképpen nektek kell fizetni. Az elbirtolást nem igazán értem, hogy miért szükséges, meghalt az édesapátok, így az ő tulajdonrésze rátok fog szállni, így az ingatlan tulajdonosai ti és az édesanyátok lesztek.
2015. márc. 31. 11:49
 3/13 tetro ***** válasza:
Mivel az apuka meghalt, így már nem lehet elbirtokolni. Hagyatéki eljárásban hozzátok kerül majd a ház apátokra eső fele, apátok adósságaival együtt. Lemondhattok az örökségről, de akkor a ház feléről is lemondotok. Az elbirtoklás lehetett volna járható út, amíg apátok élt.
2015. márc. 31. 11:56
 4/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ!

Hivatalos értesítést nem kaptunk arról, hogy meghalt. Az ország másik felében lakott, s a személyes adatait sem ismerjük.

Pont ez a problémám, hogy én nem akarom, hogy az anyámat az utcára tegyék egy olyan ember miatt, akit nem is ismertem.

A hagyatéki eljárás és a temetés költségét nem tudjuk kifizetni, mivel az többe kerülne, mint a ránk hagyott ház fele. (A ház sajnos egy 200 éves vályogépület egy faluban, s közművesítve sincs.)

Ketten lennénk örökösök, ez igaz. Viszont az anyámnak járna a gyermektartás nemfizetése fejében a ház tulajdonrésze. Anno, ő fizette ki egyben a házat, s azért került az apánk nevére a fele, mert abban bízott, hogy majd ezért visszamegy hozzá. Hülye volt, ő is tudja. Szeretnénk, ha a gyerektartás fejében anyánk nevére kerülne az egész ház. Egyébként a múlt héten tudtuk meg, hogy az apánknak is van benne tulajdonrésze. Ha én erről tudok, hamarabb lépek. Egyébként anyám indított bírósági pert a tulajdonjogért, viszont a tárgyalás meghiúsult, mert az apánkat nem találta a bíróság sehol. Nem volt bejelentett lakcíme.

2015. márc. 31. 13:22
 5/13 A kérdező kommentje:
Mindenképpen felháborítónak tartom és érzem, hogy én egy olyan ember után fizessek, akihez semmi közöm. Azt sem tudom, hogy hogy néz ki, vagy hány éves. Ha életében nem foglalkozott velünk, akkor ne csináljon problémát a halálával. Egyébként nem is kaptunk értesítést még a hagyatéki tárgyalásról sem, s hagyatéki leltár felvétele miatt sem. Azt már sikerült kideríteni, hogy hol halt meg, viszont a címét még mindig nem tudjuk.
2015. márc. 31. 13:24
 6/13 A kérdező kommentje:

Az eddigi ismereteink szerint a fizetnivaló több lenne, mint az örökség értéke. A ház értéke sajnos nem éri el a 800000 Ft-ot sem. Sőt! Annak a fele két testvér között elosztva...

Én inkább lemondok az "örökségről", mert nem fogok fizetni. Nem is fogok és nem is tudok.

2015. márc. 31. 13:27
 7/13 A kérdező kommentje:
Ha lemondunk az örökségről, akkor az anyám fogja megszerezni a tulajdonjogot?
2015. márc. 31. 13:37
 8/13 tetro ***** válasza:

13.37

nem akkor a ház felét el fogják árverezni. valószínűleg fillérekért mert a kutyának sem kell. a legjobban akkor jártok ha lemondotok az örökségről, aztán anyád megveszi apád részét árverésen.

2015. márc. 31. 14:13
 9/13 A kérdező kommentje:

Tetro:

Az a baj, hogy akármennyire is fillérekért árvereznék el a ház felét (ami biztos, mert az egész nem ér 800 000 Ft-ot sem), az anyám nem tudná kifizetni, ugyanis 32 000 Ft a nyugdíja. A testvérem háztartásbeli, nekem pedig jelenleg nincs munkám.

Ha mi lemondunk, s anyánk is, akkor apánk testvérei kapják meg a tulajdonjogot, nem? Csakhogy nekik viszont adót és illetéket is kell utána fizetni, mivel nem egyenesági örökösök. Anyánk akkor követett el hibát, amikor nem jelentette fel az apánkat a hivatali ügyintézés akadályozásáért. Az apánk ugyanis lemondott a tulajdonjogáról, ami egy bírósági beadványban is szerepel. Viszont a bírósági végzés vagy ítélet még nincs meg. (Ügyszám alapján viszont kikérhetem, azt gondolom.)A tárgyalást követően megegyeztek, hogy ügyvéd előtt is hitelesítik ezt, apánk viszont nem jelent meg az ügyvéd előtt. Szóval, ez bonyolult. Apánk ott tolt ki anyánkkal (és így velünk is), ahol csak tudott. De hogy pár hónapos gyerekeket miért utált ilyen mérhetetlenül, sosem fogjuk megtudni.

2015. ápr. 1. 19:04
 10/13 tetro ***** válasza:

19.04

Én ez esetben nem látom mi a megoldás. Apád testvérei a következő örökösök, de ők is le fognak róla mondani, hiszen nem kell nekik sem az adósság, szóval a vége biztosan árverés. Nem tudom, hogy mi van ha ott nem kel el. Az államé lesz gondolom.

Nem tudom miért ilyen bármelyik szülő, de ezen már felesleges rágódni. Sajnos anyukádnak ezt húsz év alatt el kellett volna intéznie. És ez nem vád, egyszerűen csak volt ideje, most meg már nincs. Keressetek meg valami jogsegély szolgálatát, hátha tudnak valami okosat mondani.

2015. ápr. 1. 21:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!