Elbirtoklás megindítása: hol lehet ezt megtenni? Kihez fordulhatok? Milyen esetekben lehet ezzel élni?
Köszönöm a választ!
Hivatalos értesítést nem kaptunk arról, hogy meghalt. Az ország másik felében lakott, s a személyes adatait sem ismerjük.
Pont ez a problémám, hogy én nem akarom, hogy az anyámat az utcára tegyék egy olyan ember miatt, akit nem is ismertem.
A hagyatéki eljárás és a temetés költségét nem tudjuk kifizetni, mivel az többe kerülne, mint a ránk hagyott ház fele. (A ház sajnos egy 200 éves vályogépület egy faluban, s közművesítve sincs.)
Ketten lennénk örökösök, ez igaz. Viszont az anyámnak járna a gyermektartás nemfizetése fejében a ház tulajdonrésze. Anno, ő fizette ki egyben a házat, s azért került az apánk nevére a fele, mert abban bízott, hogy majd ezért visszamegy hozzá. Hülye volt, ő is tudja. Szeretnénk, ha a gyerektartás fejében anyánk nevére kerülne az egész ház. Egyébként a múlt héten tudtuk meg, hogy az apánknak is van benne tulajdonrésze. Ha én erről tudok, hamarabb lépek. Egyébként anyám indított bírósági pert a tulajdonjogért, viszont a tárgyalás meghiúsult, mert az apánkat nem találta a bíróság sehol. Nem volt bejelentett lakcíme.
Az eddigi ismereteink szerint a fizetnivaló több lenne, mint az örökség értéke. A ház értéke sajnos nem éri el a 800000 Ft-ot sem. Sőt! Annak a fele két testvér között elosztva...
Én inkább lemondok az "örökségről", mert nem fogok fizetni. Nem is fogok és nem is tudok.
13.37
nem akkor a ház felét el fogják árverezni. valószínűleg fillérekért mert a kutyának sem kell. a legjobban akkor jártok ha lemondotok az örökségről, aztán anyád megveszi apád részét árverésen.
Tetro:
Az a baj, hogy akármennyire is fillérekért árvereznék el a ház felét (ami biztos, mert az egész nem ér 800 000 Ft-ot sem), az anyám nem tudná kifizetni, ugyanis 32 000 Ft a nyugdíja. A testvérem háztartásbeli, nekem pedig jelenleg nincs munkám.
Ha mi lemondunk, s anyánk is, akkor apánk testvérei kapják meg a tulajdonjogot, nem? Csakhogy nekik viszont adót és illetéket is kell utána fizetni, mivel nem egyenesági örökösök. Anyánk akkor követett el hibát, amikor nem jelentette fel az apánkat a hivatali ügyintézés akadályozásáért. Az apánk ugyanis lemondott a tulajdonjogáról, ami egy bírósági beadványban is szerepel. Viszont a bírósági végzés vagy ítélet még nincs meg. (Ügyszám alapján viszont kikérhetem, azt gondolom.)A tárgyalást követően megegyeztek, hogy ügyvéd előtt is hitelesítik ezt, apánk viszont nem jelent meg az ügyvéd előtt. Szóval, ez bonyolult. Apánk ott tolt ki anyánkkal (és így velünk is), ahol csak tudott. De hogy pár hónapos gyerekeket miért utált ilyen mérhetetlenül, sosem fogjuk megtudni.
19.04
Én ez esetben nem látom mi a megoldás. Apád testvérei a következő örökösök, de ők is le fognak róla mondani, hiszen nem kell nekik sem az adósság, szóval a vége biztosan árverés. Nem tudom, hogy mi van ha ott nem kel el. Az államé lesz gondolom.
Nem tudom miért ilyen bármelyik szülő, de ezen már felesleges rágódni. Sajnos anyukádnak ezt húsz év alatt el kellett volna intéznie. És ez nem vád, egyszerűen csak volt ideje, most meg már nincs. Keressetek meg valami jogsegély szolgálatát, hátha tudnak valami okosat mondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!