Tegyük fel Pistike sétálgat az utcán, bele köt a Béla, Pistike egy feszítéssel (amit edzésen tanult) eltöri Béla karját, Pistike milyen büntetésre számíthat?
Mit jelent az, hogy beléd köt? Megy melletted az utcán és szidalmaz? Mert akkor nincs jogod megverni, sőt, téged marasztalnak el.
Verbális vagy fizikai természetű inzultus ér?
A támadás közvetlen, előre látható, megkezdett volt?
Mindez egyéni mérlegelés tárgya. Pontos információk szükségesek az ítélethez.
A jogos védelem biz. esetben megilleti az embert, nem kell arányosnak lenni és nem szükséges kitérni a támadás elől, tehát nem elvárható a sértettől, hogy elfusson.
Hát ehhez tényleg ismerni kellene a pontos körülményeket.
Ha a támadás elhárításakor sérülést okoz, az nem büntethető.
"Semilyenre, mivel Pistie egy kissebségi és neki ilyen csíntevés kijár."
Komolyan, az ilyen megszólalásokért érdemes erre az oldalra járni :D
Nem tud helyesen írni, nem tud a kérdésre válaszolni és a témától is eltér. Csak könnyít magán egyet egy random cigányozással/zsidózással/orbánozással/jobbikozással/libázással (a kívánt rész aláhúzandó)
Mi az, hogy beléd köt?
Késsel ront neked, azt üvöltve, hogy "megöllek!"?
Vagy csak anyázik öt méterről, te pedig "szidtad anyámat?" felkiáltással rárontasz és eltöröd a karját?
"egy feszítéssel (amit edzésen tanult) eltöri Béla karját"
Miért írod, hogy "amit edzésen tanult"? Kinek mi köze hozzá. Bocsánat, ha nem jól látom, de nekem úgy jön le, Pistike alig várja, hogy valakin élesben gyakorolhassa az edzésen tanultakat.
Előbújik belőlem a kisördög, mikor "a támadás kivédésekor véletlenül eltörik Béla karja" helyett azt olvasom:
"egy feszítéssel eltöri Béla karját". Valamiért a szándékosság, az aránytalanul nagy testi sértés ugrik be.
Félreértés ne essék, alapból szükségesnek tartom a jogos védelem intézményét, és teljes mértékben egyetértek vele, de a felesleges erőfitogtatást elítélem.
Nekem is szóltak már be c*gányok az utcán, nem is egyszer, volt akit simán lecsaphattam volna, mert kétszer akkora vagyok, de elengedem a fülem mellett ezeket a beszólogatásokat.
Persze más helyzet, ha öten körbeállnak és nem engednek el.
A "bele köt" alatt azt értem,hogy Béla elindítja az öklét Pistike felé.
Ja, ok. Az a baj, hogy a kérdésedben nem részletezted a helyzetet. Ez utóbbi esetben jogod van a fizikai erőszakra is, nem kell kitérned a támadás elől.
4: Most miért? Én nevettem.
Egyébként tudtommal már nem kötelező az arányosságot betartani önvédelemnél. Tehát ha egy kétajtós szekrény csak be akar neked húzni, elvileg nyugodtan ripityára törheted a karját, mert megijedtél tőle.
Ez nagyban függ attól ha a támadó cigány vagy magyar.Ha cigány és beléd döf egy kést akkor beviszik a rendőrségre,kihallgatják és szabadon engedik hogy gyilkolhasson tovább.Viszont ha megvéded magad ellene és te szúrod le akkor rasszista vagy és egyből börtönbe kerülsz
Ha két magyarról van szó akkor talán nem kap semmit Pistike mert önvédelemről van szó (Feltételezve azt hogy a belekötés fizikai jellegű,mert ha valaki beszól azért nincs jogod megverni)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!