Anyukám hagyaték tárgyalása után apám a családi házat eladta, az ingóságokat nem adja oda. Mit tehetek?
Az ingóságokat apán elvitte az új házába. Az ingóságok nagy része ráadásul az anyukám családjától kapott ajándék (még évtizedekkel korábbról).
Tehetek bármit is? Persze nincs kommunikáció köztünk, ott tesz keresztbe, ahol tud a saját apám.
Attól tartok, hogy ezeket a tárgyakat ki is dobhatja a kukába, tehát hiába várom ki míg a haszonélvezeti joga megszűnik...
Én a nagyszüleim okán de szintén apám miatt vagyok ugyanebben a helyzetben. Az ingóságokkal kapcsolatban nem lehet igazán mit tenni.
Nálunk is apám elvitt minden ingóságot,. ami nekem érték lett volna, ő meg kidobta.
Hogy az örökhagyó után kik és milyen mértékben örököltek, törvény szabályozza. Egyenesági leszármazottként biztosan örökölsz, de a közjegyzői határozat előtt kell képviselned az érdekeidet, utána már nehezebb, mert akkor egy hatósági eljárást kell megtámadni.
Az örökrészedhez való jutás érdekében kérhetsz végrehajtást is. A haszonélvezet az ingatlanra vonatkozik, ingóságra nem.
Vita, pláne rossz viszony esetén természetesen mindig a birtokban lévő van előnyben, ezt hatóság nem fogja tudni soha kompenzálni (más szóval, ha apád kidobta a neked ítélt családi étkészletet, az már nem lesz meg, maximum az árát perelheted - ha megéri).
A haszonélvező lehetőségire is vannak szabályok. Például, ha kizárólagosan használ egy lakást, a (rész)tulajdonos a gázszolgáltatóval való szerződését felbonthatja, és a használó köti meg a szerződést. Persze, ha soha nem fizet, azt a szolgáltató a házra terheltetheti, ha van ott tulajdonrésze a haszonélvezőnek. És az adósság is öröklődik, ezt tehát peren kívül, még időben kell rendezni, kinek kinek a fantáziája szerint (vagyis a lehetőségeit saját magának kell kitalálnia).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!