Hagyaték ügyben segítség! Meghalt az apám, nem ismertem, nem is tudtam, hogy tavaly meghalt. Most kaptam hagyatéki tárgyalásra idézést. Mit tennétek?
Pár értéktelen földdarab az örökségem, amit az élettársa megterhelt a temetés költségeivel, amit nekem kell fizetnem.
A folyószámláról amit szintén én örököltem, a pénz a halál után eltűnt az élettársnál, akinek már nem lett volna joga a pénzhez nyúlni. A házat a lakást, ajándékozási szerződéssel az élettárs a halál előtti 1 hónappal megkaparintotta. Mégis jogos akkor, hogy fizessem a temetést?
Én ügyvéddel mennék.
Hivatalosan bejelentett élettársa volt, vagy csak együtt éltek?
A folyószámláról kérhetsz a halotti anyakönyvi bizonyitvány birtokában kivonatot, ha a halála után vették le róla a pénzt, akkor azt vissza kell kapnod. (Sajnos, ha előtte vették le, akkor nem nagyon tehetsz semmit.) A földeket értékeltessétek fel, hátha nem annyira értéktelenek, ha többet érnek mint a temetési költség akkor érdemes megtartani és eladni őket.
Mit értessz az alatt, hogy megterhelte a földeket?
A temetési költségeket neki számlával kell igazolnia, a te örökségedből csak annyit vonhat le, tőled csak annyi pénzt követelhet, amit számlával tud igazolni.
Ha úgy látod, hogy csak rosszul jönnél ki az egészből, akkor vissza is utasíthatod az örökséget. Ez azt jelenti, hogy nem örökölsz semmit, de nem is vagy semmilyen költségért felelős.
Beszélj egy ügyvéddel.
Öröklésnél amint írták lemondhatsz minden hagyatékról, viszont olyat is lehet, hogy csak a földekről lemondani, a többit mindent örökölnél (ha van adósság azt is).
Egy hamvasztásos temetés mondjuk nem kerül 300 ezerbe....
Gondolom ha nem vállalja senki, az önkormányzat eltemetteti.
Esetleg egyeztetni az adott önkormányzattal ezügyben, vagy temetési segélyt kérni.
Szia, a hagyateki targyalasra mindenkeppen menjel el!
Amit ide leirtal, ez meg nem a teljes tortenet, de a targyalason a kozjegyzonel majd (mert oda kell menned)mindent kerdezzel meg!
O pontosan elmagyarazza neked a jogaidat, mi hogy mukodik!
De mindenkeppen menjel el a targyalasra, es mondjal el mindent, amit tudsz! A kozjegyzo annak a 400ezernek, a foldeknek, a temetesi koltsegnek is utanajar, elmagyarazza neked, ne feljel!!!
Sajnos voltam mar hagyateki targyalason en is, de ne felj, nyugodtan kerdezzel majd ott!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!