Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hagyaték ügyben segítség!...

Hagyaték ügyben segítség! Meghalt az apám, nem ismertem, nem is tudtam, hogy tavaly meghalt. Most kaptam hagyatéki tárgyalásra idézést. Mit tennétek?

Figyelt kérdés

Pár értéktelen földdarab az örökségem, amit az élettársa megterhelt a temetés költségeivel, amit nekem kell fizetnem.

A folyószámláról amit szintén én örököltem, a pénz a halál után eltűnt az élettársnál, akinek már nem lett volna joga a pénzhez nyúlni. A házat a lakást, ajándékozási szerződéssel az élettárs a halál előtti 1 hónappal megkaparintotta. Mégis jogos akkor, hogy fizessem a temetést?

2009. ápr. 15. 10:29
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
0%
Az örökségről lemondhatsz, viszont a temetést biztosan neked kell állnod. Olyan nincs, hogy az önkormányzat eltemetteti. Köztemetést lehet kérni, az ha jól tudom, úgy 100e Ft körül lehet, de nem biztos. És ezt az összeget kell az önkormányzatnak megfizetned.
2009. ápr. 15. 13:15
 12/22 anonim ***** válasza:
39%

Szia!

Nekem több ponton gyanús, ellentmondásos a történet.

Ha te örökölted a földet, akkor nem lehet szó ajándékozási szerződésről és akkor hogyan lehet, hogy az élettárs megterhelte.

Ha pedig érvényes az ajándékozási szerződés, akkor mit is örököltél?

Vagy a pár értéktelen föld a kötelező részed?

Mindenképpen ügyvéddel menjél a tárgyalásra, mert téged szerintem nagyon meg akar vezetni az élettárs. Előtte feltétlen beszéljétek át az összes lehetőséget.

Aki jobban ért hozzá az majd kijavít, de én úgy tudom, hogy a temetést az örökösöknek kell rendezniük, sőt a hagyatéki leltárt is az örökösök jelenlétében kell felvenni. Ergo nem igazán értem, hogy akkor az élettárs miért nem keresett meg akkor, amikor a temetést intézni kellett volna és most akkor miért nyújtja be a számlát. Neki nem lett volna kötelessége eltemetni, vagyis szabad választása volt, akkor meg milyen jogon kéri ezt az összeget vissza tőled?

2009. ápr. 15. 13:24
 13/22 anonim ***** válasza:
60%
Ha jól olvastam az apa tavaly, halt meg, már rég el van temetve, most csak a hagyatéki eljárás lesz.
2009. ápr. 15. 13:25
 14/22 anonim ***** válasza:
0%
Ügyvéd, ügyvés, ügyvéd!!!!!!!!
2009. ápr. 15. 13:35
 15/22 anonim ***** válasza:

A hagyateki targyalasra nem kell hogy ugyveddel menjel el. O semmin nem tud valtoztatni.

A hagyateki targyalason mar tenyek lesznek, ezeket fogjak elmondani neked.

De ott te batran kerdezhetsz, es elmondhatod hogy volt elettarsa apukadnak, de amugy nem tudsz rola semmit, hiszen 1 eves korod ota nem is ismerted.

Nehogy egyetlen fillert is fizessel az elettarsnak a temetesre!!!!!

2009. ápr. 15. 13:43
 16/22 A kérdező kommentje:

13.24-esnek üzenem, hogy én csak a földet örököltem, a családi házat és a lakást, meg az értékesebb szőlőt a halála előtt ajándékozási szerződésben az élettárs tulajdonába került. Engen nem kerestek meg, azt sem tudtam, hogy beteg, és azt sem, hogy meghalt. Csak most félév elteltével kerestek meg a polgármesteri hivatalból a hagyaték ügyben.

Halála előtt 1 hónappal ajándékozta el az élettársnak az ingatlanokat, mint kiderült már akkor beteg volt, agydaganatban halt meg. De én 1 éves korom óta nem láttam, így sajnálni sem igazán tudom.

Mindenkinek köszi a választ

2009. ápr. 15. 16:18
 17/22 anonim ***** válasza:

Nem értem, hogy miért lettem lepontozva, de pont nem érdekel.

Azt neked kell eldöntened, hogy mi legyen, én azt tudom leírni, amit én gondolok.

Ha nekem az apám 1 éves koromban lelépett volna (nekem 4 éves koromban tette ezt) és felém nem nézett volna (az enyém nem tette) és nem vagy jelképes gyerektartást fizetett volna anyámnak (az enyém 18 éves koromig, ami 1997-ben volt, havi 1070 Ft-ot fizetett, úgy, hogy tartós beteg voltam), akkor igenis harcolnék az örökségemért (nekem nem volt miért). Annyiban más az én történetem, hogy apám halála előtt 1 évvel meghalt a nagymamám és akkor meg tudtak keresni, párszor beszéltem apámmal, elkezdtünk barátkozni, így megtalált az élettársa, amikor meghalt. Nemhogy apámat, de még a nagyanyámat is eltemettem, mert ők nem tették ezt meg, és mert ez volt a kötelességem, mint örökösnek. Isten háta mögötti fél házat örököltem (másik fele az élettársé), több volt a temetés(ek) költségei, mint maga az örökségem. Én eltemettem tisztességben, lelkiismeretem tiszta, az örökösödési illetékből levontak minden apám után fizetett költséget. Rá pár évre jártam a bíróságra a jogos tulajdonjogom pénzzé tételéért, mert az élettárs velem akart minden a házon végzett felújítási munkálatokat kifizettetni. Mocskos történet, de nem mondtam le arról a pénzről, amit apámnak kellett volna anyámnak fizetnie, amiért ő nevelt. Ha mindent összeszámolok pár százezer forintért csináltam végig mindent. Ha 20 forint lett volna, akkor is végigcsinálom, mert ez jár nekem.

Így érthetőbb, hogy mit örököltél, bár én akkor is azt mondom, hogy az élettárs nem jogosan terhelte meg a földet, arról téged a terhelés idején értesíteni kellett volna. Mint ahogyan egy banki jelzálogbejegyzésről is értesítik az ingatlan tulajdonosát, ha pedig valami nem tiszta a tulajdonos személye körül, akkor nem jegyzik be a jelzálogot.

A hagyatéki tárgyaláson arról lesz szó, ami a hagyatéki leltárban szerepel, vagyis ha ez nem teljes, akkor azt csak ügyvédi segítséggel tudod rendezni, ezért menj ügyvéddel.

Az ajándékozási szerződést be lehet kérni, azt meg lehet támadni, de erről egy ügyvéd tudna többet mondani.

Ugyanúgy, ahogy már írták, a folyószámláról eltűnt pénz útját is ki lehet nyomozni, vissza lehet követelni.

De azt neked kell mérlegelned, hogy mi is legyen. Nekem nem anyagilag, hanem erkölcsileg megérte a huzavona, utólag az élettárs is belátta, hogy nem lett volna jó, ha közös tulajdonban marad az ingatlan.

2009. ápr. 16. 10:40
 18/22 A kérdező kommentje:

Szia! nem én pontoztalak le.Sajnálom, hogy Neked is ilyenen

kellett keresztül menned. Jövő hétre kaptam időpontot egy ügyvédtől, megkérdezem mit tehetnék. Sajnos attól félek, hogy az a nagymamám él még, őt sem láttam 1 éves koromtól, és ha meghalna, gondolom az ő temetési költsége is engem terhelne. Ha gondolod megírom majd mi történt, mi lett a történet vége. És köszönöm a választ!!!!!

2009. ápr. 16. 12:38
 19/22 anonim ***** válasza:

Nem gond, nem zavar, csak nem értem, ennyi. Szót se róla!

Engem igazából nem az zavart, hogy nekem kell kifizetnem a mama temetési költségét, hanem az, hogy arra nem voltak képesek, hogy megadják neki a végtisztességet. Otthon volt a polcon egy urnában. Ha azt mondják, hogy azért, mert így szerette volna, megint más, mint az, hogy azért van a polcon, mert nincs pénzük a temetésre - piára, cigire mindig volt.

Inkább erkölcsi elégtétel volt, hogy lám, én pár hónapja dolgozom, ki tudom fizetni a temetésüket. Hozzáteszem, saját megtakarított pénzem nem volt, anyukámnak sem, a nevelőapukám vett fel céges gyorskölcsönt, hogy ki tudjam fizetni. Azt hiszem, ez nagyon sok mindent elmond róla. Nagyon szeretem őt.

Nem bántam meg semmit, pedig voltam én minden az élettárs szemében csak nagyságos kisasszony nem, illetve nem csak a szemében, hanem a bíróságon is, nem egyszer a bírónőnek kellett helyre raknia őt. Volt, hogy Paks-Budapest útvonalat végigbőgtem, mert elbizonytalanodtam, hogy helyesen cselekszem-e. Csak utána mindig eszembe jutott az 1070 Ft-os gyerektartás... Apai szeretetben nem szenvedtem hiányt, anyu nagyon jól megtalálta a pótapámat, ódákat tudnék róla zengeni :)

Mindenesetre várom, hogy mit mond az ügyvéd, és hogyan döntesz.

De akárhogyan is döntesz, kitartást kívánok és hogy soha ne tudjon senki elbizonytalanítani, hogy helyesen döntöttél-e.

2009. ápr. 16. 13:21
 20/22 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

A 15 éven belüli ajándék értéke hozzászámít a kötelesrész alapjához!

Tehát követeld ez alapján abból a kötelesrészedet (azaz a felét).

Ügyvéd voltam.

2009. ápr. 18. 16:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!