Hagyaték ügyben segítség! Meghalt az apám, nem ismertem, nem is tudtam, hogy tavaly meghalt. Most kaptam hagyatéki tárgyalásra idézést. Mit tennétek?
Pár értéktelen földdarab az örökségem, amit az élettársa megterhelt a temetés költségeivel, amit nekem kell fizetnem.
A folyószámláról amit szintén én örököltem, a pénz a halál után eltűnt az élettársnál, akinek már nem lett volna joga a pénzhez nyúlni. A házat a lakást, ajándékozási szerződéssel az élettárs a halál előtti 1 hónappal megkaparintotta. Mégis jogos akkor, hogy fizessem a temetést?
Kedves Ügyvéd! Köszönöm a választ:))
akkor az ingatlan 1/4-ed része az enyém? Ezt kérhetem, hogy fizessék ki nekem, és abból az összegből pedig kifizethetem a temetési költséget?
Kedves Kérdező!
A kötelesrész iránt igényt a hagyatéki tárgyaláson kell bejelenteni a közjegyzőnek, ő majd hoz erre határozatot.
Azt az ellenérdekű fél megtámadhatja, de előbb-utóbb mégiscsak a te tulajdonodba kerül a már említett rendelkezsés alapján (Ptk.666.§.), ezt követően lehet róla majd rendelkezni.
Nyilvánvalóan közös tulajdon jön majd létre, de ezt is meg lehet osztani, tehát - ha nem is most - valamikor majd ki lehet belőle venni a pénzt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!