Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha egy igazinak tűnő játékfegy...

Ha egy igazinak tűnő játékfegyverrel támadnak rám/fognak rám/jönnek felém az utcán és én erre lelövöm az éles fegyveremmel a támadót, akkor nem ítélnek el, igaz?

Figyelt kérdés
Természetesen úgy, hogy közben azt hittem igazi van nála és abban a tudatban voltam, hogy veszélyben az életem.
2014. aug. 9. 16:04
1 2 3
 11/25 A kérdező kommentje:

Természetesen úgy értettem a kérdést, hogy nekem legálisan van viselési engedélyem éles maroklőfegyverre.

8 - Ha téged ki akarnának rabolni, meg akarnának verni, meg akarnának erőszakolni, ölni, akkor biztos csak úgy hagynád magad. Tök természetes jog, hogy az embernek lehet fegyvere önvédelemre.

Én Szlovákiában élek, ahol az 5 milliós lakosságból 100 ezer átlagembernek van viselési engedélye éles pisztolyra, amit az utcán hordhat magával ha akar. Valamiért még nem tört ki itt sem az apokalipszis. Nem csak az USA létezik ebből a szempontból.

"valaki egyáltalán lőfegyvert akar magának" - hogy megvédhesse önmagát és a szeretteit, ha valamilyen komoly támadás éri

"éles fegyverrel sétálgat az utcán" - egy viselésre szánt fegyver lehet fél kiló alatti tömegű és nagyon kis méretű is, fizikai akadálya nincsen, a gyakorlatban pedig ha az életben csak egyszer lesz rá szükség, már megérte mindig hordani

"amikor az illető el tudja képzelni, hogy bármilyen módon megöl egy másik embert" - igen, aki engem vagy a szeretteim életét feltehetőleg veszélyezteti közvetlenül, azt meg lehet ölni is akár. Ez szinte minden modern, felvilágosult, liberális jogállam alkotmányában, vagy büntetőtörvénykönyvében benne van.

Valahol életképtelennek találom azt az embert, aki inkább saját maga halna meg, minthogy az életét védve megöljön egy jogtalanul rátámadó egyént.

Te egyszerűen az a fajta áldozattípus vagy, aki csak a mai világban élhet. Azt gondolom a hozzád hasonló emberek a korábbi sokkal veszélyesebb korokban egyszerűen nagyon hamar meghaltak, most pedig olyan burokban, komfortzónában élsz még mindig, amiben csak arányaiban még mindig nagyon kevesen a bolygón.

2014. aug. 9. 21:01
 12/25 anonim ***** válasza:

"Én Szlovákiában élek, ahol az 5 milliós lakosságból 100 ezer átlagembernek van viselési engedélye éles pisztolyra,"

Kezdhetted volna ezzel is, mert lehet ideát nálunk picit másabb a helyzet és talán másabb a dolog megítélése is.

2014. aug. 9. 22:18
 13/25 A kérdező kommentje:

Azt gondoltam erre a világon szinte mindenhol ugyanolyan szabályok vonatkoznak, nem? Főleg két egymás melletti országban.

A világon bárhol ha azt hiszed éles fegyvert fogtak rád, akkor előveheted a saját éles fegyveredet és lőhetsz vele, nem?

2014. aug. 9. 22:52
 14/25 anonim ***** válasza:

Nos, civilizalt orszagokban iszonyu ritkan fordul elo hogy az utcan barki azzal az elsodleges cellal fogjon rad lofegyvert hogy artson neked. Ertekeidtol meg akar szabaditani de erre nem lehet a valasz hogy te lelovod. Ezert akadt ki nehany ember.

Nekunk Krav Maga -n azt tanitottak hogy (kulonosen utazaskor) legyen nalunk egy erszeny lejart hitelkartyakkal, keves penzzel, ocska mobiltelefon, hogy legyen mit atadni es utana futas. Elsodleges szabaly: aki epsegben elsetal egy eles szituaciobol az gyozott. En nagy valoszinuseggel le tudok fegyverezni egy marhat aki az orrom elott pisztollyal hadonaszik (es mellesleg eltorom az ujjat kozben ha a ravaszon tartja) legyen az valodi vagy jatek de nem fogom megprobalni hacsak nem vagyok sarokba szoritva igy vagy ugy.

Kulonbozo orszagokban a szabaly mas es mas. Bizonyosan nincs fegyvertartasi engedelyed hiszen ahhoz vizsga kell es akkor tudnad a szabalyokat.

2014. aug. 10. 05:50
 15/25 anonim ***** válasza:

tegnap 22:52

Magyarországon ezért meghurcolnának, büntetlen előélettel is sittre vágnának 8-20-28 évre (attól függ, a bíró milyen kedvében van. lőf. való visszaéléssel, emberölés kísérletével, vagy a kettő kombinációjával ítél el) , és mikor kijöttél a böriből, többé soha nem találnál munkát magadnak itthon.

2014. aug. 10. 08:08
 16/25 anonim ***** válasza:

tegnap 21:01

Mondjuk erre meg csak annyit -bár nem akarok nagyon belefolyni, mert ezt a vitát mással folytatod, nem velem- , hogy itthon, az egymillió cigány országában, az indulatok hazájában, a fajgyűlölet melegágyán jobban járunk, ha nincsen ötmillióból száz, azaz tízmillióból kétszázezer ember kezében éles lőfegyver "önvédelemre" muhahaha.

Soha semmilyen kormány nem fogja meglépni a polgári lőfegyvertartás engedélyezését. Kormányzati szinten a jenkik is egyre inkább szopnak vele. Elmondom miért. Most az őrült gyilkosoktól, akiknek a fulllegál lőfegyverszerzéssel meglett az a képessége, hogy az ujjaddal rámutatsz valakire, és az illető halott, még csak szaladni se kell utána a fejszével, tekintsünk el. Ilyen is van, máris egy jó nyomós indok a szigorú törvényekre, de tekintsünk el ettől. Sokkal fontosabb kormányzati szempontból, hogy a népnek nem tetsző intézkedéseket hajlamosak lőfegyverrel megtorolni, ha már van nekik.

És végül mindenképpen a hatalmi elit győz, a kúrmány úgyis átviszi az akaratát, a törvényeit, mindegy, hány ember hal meg közben. De ha nincs lőfegyver, a polgár kussol, nem mer emberkedni. Kevesebb áldozat, tisztább tranzíciók, átállások, könnyebb változtatni a status quo-n. Jobb nemzetközi megítélés a hullák hiánya miatt. Hidd el, ha kormányzati szinten dönthetnének erről, és volna értelme (nem lenne már amúgy is milliószám elásva a fődbe meg letárolva a sok civillőfegyver) , USA-ban is betiltották volna rég.

2014. aug. 10. 08:16
 17/25 anonim ***** válasza:

"Soha semmilyen kormány nem fogja meglépni a polgári lőfegyvertartás engedélyezését."

Itthon soha semmilyen kormány....

2014. aug. 10. 08:17
 18/25 A kérdező kommentje:

14.

Szlovák nyelven kellett letennem a fegyverismereti vizsgát és abban nem volt olyan kérdés (és a tananyagban sem, amiből készültem), hogy külön játékfegyveres támadásról lett volna szó.

Azt tudom hogyha fegyvert fognak rám, akkor van jogom arra hogy lőhessek (persze ha ketten szorítanak a homlokomhoz pisztolyt, akkor pl. nem fogom elővenni). De azt nem tudom a bíróságon később milyen megítélése lenne annak, hogyha kiderülne csak mondjuk egy gázpisztolyt fogtak rám, vagy egy játékpisztolyt, (vagy airsoft, stb.), nekem pedig ugye élesem volt, de azt hittem az övé is az.

Hallottam egy esetről itt nálunk, amikor egy biztonsági őr a .357 Magnum revolverével agyonlőtte a játékpisztollyal menő bankrablót, aki nem hitte hogy éles fegyver van az őrnél, az őr meg azt hitte a rablónál van éles fegyver. Végül nem ítélték el, de ez nem tudom mennyire vonatkozik a civilekre.

16:

Na látod ez a durva, amikor arról beszélünk, hogy Szlovákiában relatíve könnyű fegyverhez jutni. Hahó, Szlovákia. Nem Kambodzsa, nem Pakisztán, nem az USA, nem Japán. Hanem Szlovákia. Ahol él fél millió magyar és fél millió cigány is az 5 milliós lakosságból, mégsincs apokalipszis. (100 ezer embernek van fegyverviselési engedélye, de ennél több ember van, aki csak otthonra tart mondjuk puskát/pisztolyt a betörő ellen, hordani nem hord az utcán pisztolyt)

Kulturálisan Szlovákia a világon a leghasonlóbb ország Magyarországhoz.

Fegyverhez jutni sem olyan egyszerű, hogy bemész és megveszed. Szlovákiában szerintem kb. a legjobb a rendszer a világon, mert nehezebb mint az USA-ban fegyverhez jutni, de azért nem lehetetlen. Amik kellenek:

-elmúltál 21 éves

-letetted a fegyverismereti vizsgát (komoly elmélet, gyakorlat)

-büntetlen előéleted van

-átmentél a pszichológiai alkalmassági vizsgálaton

Azért ezeket nem teljesíti csak úgy bárki. Ráadásul a folyamat is elég költséges. Mielőtt egyáltalán fegyvert vehetnél, bele kerül legalább 50-100 ezer forintnyi euróba a sok illeték, tanfolyam (mondjuk olcsóbb ha nem mész egy fegyvertanfolyamra, csak magadtól tanulod meg az anyagot) és ugye a fegyvert sem ingyen adják aztán. Nem szerezhet csak úgy bárki fegyvert.

Az egyik kollégám és barátom sem kaphatott, mert nem ment át a pszichológiai alkalmasságin. Túl hirtelen haragúnak találták, vagy ilyesmi. Szóval a rendszer jól működik.

2014. aug. 10. 10:27
 19/25 A kérdező kommentje:

Ja igen és az is csak az USA-ra, meg harmadik világbeli országokra igaz, hogyha az átlagembernek lehet éles fegyvere, akkor a bűnözőnek is lesz. Fenét! A csöves bűnöző inkább továbbra is 5 eurós kínaipiacos bicskával rabol.

A maffiánál meg bankrablóknál persze itt is, ahogy a világon mindenhol éles fegyver van, de velük az átlagember nem kerül szembe és ők sem az átlagembert akarják kirabolni az utcán. Aki betörni jön, vagy rabolni akar, vagy indulatból verekedni, ölni, erőszakolni, stb. azoknál meg szinte sosincs éles fegyver. Figyelem a híradásokat elég erősen és ilyen esettel gyakorlatilag még nem találkoztam, hogy piti, magányos bűnözőnél lőfegyver lenne.

Ezért hülyeség az is, hogyha Magyarországon is bevezetnének egy hasonlót, akkor ott is minden betörőnél pisztoly lenne, meg hasonlók.

2014. aug. 10. 10:28
 20/25 anonim ***** válasza:

ma 10:28

Akkor hajrá, változtasd meg a jogszabályi környezetet itthon. Sok sikert. Nem tudom, miért érdekel egyáltalán téged, hiszen Szlovákiából szövegelsz, de sok sikert. Komolyan. Ha sikerül kiharcolnod valamit, meghívunk egy karton büfis kőbányai sörre.

2014. aug. 10. 10:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!