Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Halálbüntetés vélemények?...

Halálbüntetés vélemények? Többi lent

Figyelt kérdés
Először is, nem vitát akarok kirobbantani, amilyen minden ehhez a témához kapcsolódó kédésnél is van.Szóval a kérdés a halálbüntetéspártiakhoz szól elsősorban (én nem vagyok az).Mindig azzal jönnek, hogy ha valakit megölnek a sértett családjának igazságot kell szolgáltatni és ki kell végezni a tettest.Jó oké.De itt jön egy érdekes kérdés.Amikor a tettest kivégzik az ő családtagjainak is ugyanakkora fájdalmat okozunk ezzel, mint egykor ő az áldozat családjának.Márpedig a családja ugyanúgy ártatlan emberekből áll, semmit nem követtek el...gyakorlatilag egy aprócska fokkal lennénk jobbak, mint a gyilkos, mivel ugyanakkora szenvedést okoznánk, ugyanúgy embert ölnénk, a különbség az, hogy nem ártatlan embert.Ám a családját ez nem fogja érdekelni.Amennyiben viszont "csak" börtönbe zárjuk élete végéig, bűnhődik, a családjának nem kell átélni azt, hogy kivégzik, illetve nem tud újra bűnt elkövetni.Az én vélményem szerint sokkal emberibb cselekedet.A másik amit pedig felhoznak, hogy sok pénz őket eltartani ezért végezzük ki, meg hogy minek a luxusbörtön.A pénzről annyit, hogy igen a mi pénzünk, de a mi érdekünk is egyben, hogy azok az emberek bent legyenek...nem megoldás hogy kivégezzük őket mert a nagyrészük nem is gyilkos mégis kaphatnak 10-20 éveket ami sok-sok pénz.A magyar börtönök nem luxusbörtönök (lásd norvégiát) és mivel a börtönlakók 95% még ki fog kerülni élve, ezért olyan körülményket kell biztosítani ami segít az emberi fejlődésükben, nem olyat amely még roncsabbá teszi őket.Szerintem erre a magyar börtönök úgy ahogy megfelelőek.(A norvég minta túlzás).Várom a Ti véleményeteket is, de ne szitkozódás legyen belőle kérem!
2014. aug. 2. 15:18
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
0%

Az egészséges elméjű embereket nem szabad soha halállal büntetni, ez a legolcsóbb, legegyszerűbb megoldás, ha valahol az állam nem akarja tartani a foglyait.

Viszont, egy olyan embert mint annak Chikatilo volt, az olyat már minek életben tartani, aki gyerekeket erőszakolt, majd evett is belőlük. Jó mondjuk ez szélsőséges eset meg ritka is, de elég sok ember zavart már mentálisan akik veszéllyel lehetnek épelméjű emberre is.

Pl bankrablásért, kocsilopásért, biztos nem korrekt életet elvenni.

2014. aug. 2. 15:34
 2/15 anonim ***** válasza:
12%

Szerintem így nem túl sok ember érvel a halálbüntetés mellett. Inkább az elrettentés kéne, hogy a célja legyen. Sokaknak abból van elege, hogy brutális gyilkosság után kap 10-15 évet (jó magaviseletért persze hamarabb kijön), és folytatja úgy, mint előtte, semmi visszatartó erő nincs. Bizonyos körökben a börtön még komolyabb életszínvonalbeli visszaesést sem jelent. Halálbüntetésnek szerintem nem az a célja, hogy minden gyilkost kivégezzenek, hanem az, hogy néhány brutálist, és ez elrettentő erővel bírjon sokak számára.

Amúgy aki 20 évet kap, és nem gyilkos, akkor valami nagyon kirívót kellett hozzá csinálnia. (A viszkis 27 bankrablásért + szökésért ült végül 10 évet)

2014. aug. 2. 15:41
 3/15 anonim ***** válasza:
29%

nem pusztán az a különbség hogy nem ártatlan embert ölnénk halálüntetés révén hanem hogy a halálbüntetés során az ölés jogos(lenne) míg a többi gyilkolás jogtalan.

jogost és jogtalant összehasonlítani már fogalmilag is abszurd.

a családtagokat nem értem miért vesszük ebbe bele. ha az lenne a törvény hogy "ezért ez jár" akkor nem mi okoznánk a csalkádtagjaiknak a fájdalmat hanem ők maguk hisz tudatában voltak annak hogy kemény következménye lesz a dolognak márha az igazságszolgáltatás teszi a dolgát.

a börtönök állapotát kicsit se kell javítani. a bűnözők jelentős része még így is jobb körülmények közt él benn mint élne kint a vityillójában...ne a saját lakásodból indulj ki. el kell kerülni azt hogy kicsit is csábító legyen oda bekerülni

2014. aug. 2. 15:43
 4/15 anonim ***** válasza:
Szerintem mi semmiképpen nem dönthetünk egy ember életéről, akármit is tett. Esetleg megfoszthatjuk a szabadságától jogosan, de az életétől? Bár mit számít ez egy olyan világba, ahol háborúznak, ott vannak a kémek, korrupt zsaruk stb. Alapból nem támogatnám a halálbüntetést, de mit számít egy bűnös élete, mikor naponta ölnek meg ártatlan embereket ezért meg azért...
2014. aug. 2. 15:44
 5/15 szántóvető ***** válasza:

kérdező az írásodban összemosódnak a gyilkosok az egyéb bűncselekményt elkövetők.a gyilkosok fegyházbüntetést kapnak.aki gyilkol a jó eséllyel a családját is bántja vagy rettegésben tartja.szerinted az ilyet várják otthon?

a többi elkövető az más lapra tartozik,nyilván nem kell mindenkit megölni.

gondolom téged nem terrorizált senki családon belül ilol. nem akarták megforgatni benned a kést. (sok gyilkosság családon belül történik.)

2014. aug. 2. 15:44
 6/15 anonim ***** válasza:
80%

#3 "a börtönök állapotát kicsit se kell javítani. a bűnözők jelentős része még így is jobb körülmények közt él benn mint élne kint a vityillójában"

Ez pont olyan érzelmi alapú gondolkodás, mint ami a halálbüntetés mellett érvelőket szokta vezérelni. A szabadságvesztésnél a büntetésnek, vagy bosszúnak nem szabad elsődlegesnek lennie, fontosabb, hogy aki kijön, hasznos tagja tudjon lenni a társadalomnak. Értem én az elrettentésre vonatkozó célodat, de szerinted aki 10-15 évig ilyen körülmények között él, az utána hogyan alkalmazkodjon a kinti világhoz? Nem egy megjavult embert, hanem egy roncsot engednek ki, aki hozzászokott a kegyetlen körülményekhez, és emiatt könnyen elképzelhető, hogy visszaesik. Meg érdemes megnézni az északi országokat, ahol közismerten kevés a bűneset, a fogvatartottak mégis jobb körülmények között élnek, mint a legtöbben Magyarországon. El kéne gondolkodni azon, hogy ha szemétként tekintenek valakire, akkor miért várják el, hogy más legyen.

2014. aug. 2. 16:18
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

Nem a családtagok megnyugvásáról/szenvedéséről szól a vita, hanem a bosszúról. Bosszút állunk pl. egy ember életének kioltásán, és ez még akár rendben is lehetne. De korábban a halálbüntetés lopásra is meg mindenféle bűncselekményekre kiszabható volt. Óriási a különbség.

3-as "tudatában voltak annak hogy kemény következménye lesz a dolognak"

Oké ezt az 56-os forradalmárokra is így gondolod? Mert az akkori törvény lehetővé tette a halálbüntetést. És igen akkor a 18 alatti is kivégezték, csak megvárták amíg betölti a 18 szülinapját. Szerintem semmelyik politikusnak nem kell lehetőséget biztosítani az ellenfelei kiiktatására.

2014. aug. 2. 17:25
 8/15 anonim ***** válasza:
A modern büntetés végrehajtó rendszernek a lényege az egyes elemek társadalomba történő visszaintegrálása, mint normális ember, illetve a bizonyítottan erre képtelenek elkülönítése, ez utóbbiakat akarják kivégeztetni olyannyira hevesen. Társadalmi életre bizonyítottan képtelen egy halom értelmi fogyatékos ember is, sokuknak a szociális integritást veszélyeztető magatartása van, akkor őket is végezzük ki?
2014. aug. 2. 17:33
 9/15 anonim ***** válasza:
49%
Ki kell végezni a csalággyát is oszt akkor nincs velük baj. Korea is így csinálja.
2014. aug. 2. 18:51
 10/15 anonim ***** válasza:
70%

"Társadalmi életre bizonyítottan képtelen egy halom értelmi fogyatékos ember is, sokuknak a szociális integritást veszélyeztető magatartása van, akkor őket is végezzük ki?"

Természetesen. Akit csak lehet végezzünk ki mert a túlnépesedés az eget veri.

2014. aug. 2. 19:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!