Köteles vagyok a nevelőtanárom kérésére megfújni a szondát?
ezért nem kell, hogy megfenyegessen intővel... egyszerűen úgy kezeli, hogy nem akarod tisztázni magad azon "vád" alól, hogy részeg vagy. Ezt jegyzőkönyvezi és kész.
Nem neki kell, hogy bebizonyítsa, hogy józan vagy, hanem neked. Ha nem tudod bebizonyítani, akkor vétettél a szabályzat ellen. Sosem a rendőrnek, meg a biztonsági személyzetnek a feladata, hogy bebizonyítsa a másik józanságát, hanem az alanynak.
Nem, mert a rumos csokitól nem lesz akkora a véralkoholszinted, hogy a tüdőből kilélegzett levegőben elegendő koncentrációban legyen kimutatható az alkohol.
Ha pedig mégis akkora mennyiséget zabáltál meg akkor a véralkoholszinted is ugyanúgy megnő, mintha italt fogyasztottál volna, az alkoholfogyasztás esetében pedig ital és étel fogyasztásra egyaránt vonatkozik. Mindegy, hogy 5 kg konyakosmeggyet zabáltál meg vagy 2 felest toltál le (most pontosan nem tudom a hogy mennyivel egyenlő az akkora adag konyakosmegyben az alkoholtartalom...)
Kicsi félreértésben vagy kérdező!
Természetesen a tanárnak nincs joga kötelezni téged a szondázásra, nincs joga arra, hogy kötelezzen a házid megírására, ahhoz sincs joga, hogy megtiltsa, hogy lányokat vigyél fel a szobádba, alkoholt igyál, stb.
Viszont van egy házirend, ami olyasmi mint egy szerződés vagy általános szerződési feltételek. Amikor te vagy a szüleid aláírtátok a papírokat, hogy ott akarsz lakni, akkor elfogadtad a szerződést, a házirendet. Elfogadtad, hogy betartod. Ha nem tartod be, akkor kizárhatnak a koleszból, azaz felbonthatják a szerződést. Ehhez van joguk.
Tehát ha nem engedelmeskedsz a tanárnak, akkor adhat figyelmeztetést, vagy kirúghatnak, stb.
A te "jogszabály gyűjteményed" az iskola/kolesz házirendje. Amit abban találsz, azzal védekezhetsz.
Ugyanez amúgy a bolti cigi/alkohol vásárlás. Nincs joga elkérni tőled a személyidet ha nem adod oda, de megtagadhatja a kiszolgálást.
"Amúgy aki azt mondja hogy ez milyen erkölcstelen fiatalon inni annak azt kívánom hogy legyen ma fiatal!"
Nem minden fiatal alkoholizál, igenis, attól hogy most lázadó korszakban vagy, még nem muszáj ezért szabályt szegned. Sokszor lesz még az életben alkalmad inni, ölni az agysejtjeidet. Tudom hogy most olyan helyzet van, ami nehéz a fiataloknak, de ha nem alkoholizálsz az csak előnyt jelent az életben.
Nekem több munkahelyen is előfordult az életemben, hogy szondáztattak minket. (Egyik sem fizikai meló volt.) Senki sem lázadozott ellene, elfogadtuk, hogy ez ezzel jár. Mi is megtagadhattuk volna, de az egyet jelentett volna a beismeréssel.
Amúgy elismerem, hogy van némi megalázó éle a dolognak. Mintha a boltban megkérnének, hogy fáradj velük a hátsó helyiségbe. Pedig te nem loptál semmit.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!