Jogtalanul fotóztam vagy tettem közzé képeket?
Figyelt kérdés
Egy konferencián vettem részt, ahol lefotóztam egy vitafórumon pár hozzászólót, majd a blogomban közzétettem a lefotózott személyek megkérdezése nélkül. A konferencia az új Ptk bevezetése (márc. 15.) előtt volt, viszont a képeket később, a törvény bevezetése után tettem fel. A törvény azt mondja, hogy "Képmás vagy hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges. (2) Nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén."
A szakmai konferencián való felszólalás nyilvános közéleti szereplésnek minősül?
2014. jún. 18. 11:27
1/12 anonim válasza:
Szerintem nem minősül nyilvános közéleti szereplésnek és mivel a PTK-ban csak megfogalmazásbeli változás történt, ezért jogtalanul készítetted el és tetted közzé a képeket. Viszont, ahogyan eddig is, a legrosszabb ami történhet, hogy kérnek a kép(ek) eltávolítására. Nincs az az épeszű ember aki nekiáll emiatt pereskedni (extrém esetktől eltekintve).
2/12 anonim válasza:
Ha nyilvános volt a konferencia, akkor rendben van. Ha zárt körű, akkor nem. Ha a résztvevők tisztában voltak azzal, hogy felvétel készülhet róluk pl. így hívták meg őket akkor megint rendben van szerintem.
3/12 A kérdező kommentje:
Köszi, de mi számít nyilvánosnak? Ez egy olyan konferencia volt, amire tulajdonképpen bárki regisztrálhatott (pénzért) és részt vehetett rajta. Az leírva nem volt sehova, hogy itt valaki fotókat készíthet.
2014. jún. 18. 21:29
4/12 anonim válasza:
Ha bárki részt vehet rajta az nyilvános, a zártkörű az meghívásos. Az, hogy fizet vagy sem nem számít.
5/12 anonim válasza:
Mindegy, hogy nyilvános-e. Nem nyilvános közszereplés.
6/12 anonim válasza:
Nem értek egyet. Nyilvános rendezvényen az aktív résztvevők (hozzászólók) nem kifogásolhatja a felvétel elkészültét és annak nyilvánosságra hozatalát. Passzív részvevő (hallgatóság tagja) talán. Ez túlzás lenne, a gyakorlat sem ez.
7/12 anonim válasza:
Ha valami konkrét oka van a félelmednek, akkor kérdezz rá a szervezőknél, hogy a konferencia házirendjében erre kitértek-e (szabályozni szokták). Szerintem inkább jogszerű voltál, mint jogszerűtlen, de eléggé határesetnek tűnik. Egyrészt ez mégiscsak szereplés, másrészt pontosan tudta, látta, hogy te fotózol. Ha van olyan képed is az illetőről, ahol belenéz a kamerába és mosolygott (tudatában volt annak, hogy fotózzák), akkor védve vagy, mivel innen nehéz kimagyarázni, hogy ő nem járult hozzá a fotózáshoz. Mondjuk nem írtad, milyen konferencia volt, ha a téma a "gombás nemi betegségek a betegek szemszögéből" volt, páros lábbal billentenélek meg, mint fotóalany :-).
8/12 A kérdező kommentje:
Ez egy szakmai, természettudományos konferencia volt, ahol a téma kutatói és alkalmazói vettek részt. Mindenki szakmai minőségében volt jelen, mindenkiről lehetett tudni, hogy X tanszéken vagy Y hivatalban dolgozik, stb. Tehát nem olyan dologról volt szó, ami alapján bárkiről olyan dolog derülhetett volna ki, ami a magánéletéhez kapcsolható. Viszont olyan helyről fotóztam, hogy senki nem nézett a kamerába. Rajtam kívül volt hivatalos fotósa is a konferenciának, igaz, ők végül nem publikáltak képeket tudtommal (lehet, hogy csak lustaságból).
2014. jún. 21. 08:28
9/12 A kérdező kommentje:
A félelmemnek egyszerűen annyi az oka, hogy nem akarom, hogy egy idióta feljelentsen. Voltak ugyanis ilyenek. :)
2014. jún. 21. 08:32
10/12 anonim válasza:
#7 voltam. A leírtak alapján megerősíteném a "határeset" kategóriát. Én bátran publikálok képeket egy fotós esemény résztvevőiről, mindenféle beleegyezés nélkül, de ez itt valahogy más nekem. Szinte biztos, hogy soha, senki nem fog emiatt piszkálni, de ha mégis, nem vagy teljesen védett jogi szempontból - szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!