Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » SOS: jogtalanul kaptam tanulmá...

SOS: jogtalanul kaptam tanulmányi ösztöndíjat, visszafizettethetik velem?

Figyelt kérdés
Bonyolult a helyzet, több szakon is tanulok, és valami rendszerhiba miatt a tanulmányi ösztöndíjam kétszeresét folyósították előző félévben. Meg voltam lepve, de nem firtattam a dolgot. Nemrég kaptam levelet, hogy nyolcvanezer forintot kell visszafizetnem tíz napon belül, mert jogtalanul "vettem fel" ezt a pénzt. Létezik, hogy ezt vissza kell fizetnem? Nem én hibáztam, és el is költöttem már.
2014. márc. 4. 21:13
 1/10 anonim ***** válasza:
0%
Miért fizettetnék? Ha megnyerte hadd vigye!
2014. márc. 4. 21:13
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

A jog szerint, ha tévedésből megy a számládra bármilyen összeg, AZONNAL köteles vagy visszaküldeni azt, különben késedelmi kamatokkal együtt kérhetik majd tőled vissza, jogalap nélküli gazdagodás jogcímén, plusz az eljárás (fmh, vh) költségei is téged terhelnek, ha szükségessé válik ilyesmi.

Az nem számít, hogy nem te hibáztál, de elkölteni nagy hiba volt!

2014. márc. 4. 21:17
 3/10 anonim ***** válasza:
95%
Természetesen vissza. Egyszer már meglepődtél, most a meglepődéssel ellentétes érzésben lesz részed.
2014. márc. 4. 21:18
 4/10 anonim ***** válasza:
6%
Lehet, hogy direkt csinálták ezt veled. Ha kiszámolód, kamatokkal együtt sokkal többet kell befizess, mint amit kiutaltak. Én nem fizetném vissza. Nem az én kötelességem, hogy tisztában legyek azzal, mennyi pénzt kell nekem utalni. Ez az ő feladatuk.
2014. márc. 4. 21:20
 5/10 anonim ***** válasza:
3%
írd vissza, hogy jogosan kaptad és tévednek
2014. márc. 4. 21:27
 6/10 anonim ***** válasza:
64%

Ha te is azt mondod, hogy jogtalan akkor igen. Neked jogkövetőnek kell lenni.

Ha nincs bizonylatod a kapott összegről, akkor mi alapján adták?

Ha van bizonylatod, akkor meg mi van ráírva?

Akár meg is egyezhetsz velük, hisz nálad a labda.

2014. márc. 4. 21:30
 7/10 A kérdező kommentje:
Honnan tudjam mégis, hogy tévedésből kaptam az összeget? :D Eddig mindig kaptam, csak nem ennyit.
2014. márc. 4. 21:39
 8/10 anonim ***** válasza:
95%

Pl. onnan, hogy egy felnőtt embertől elvárható, hogy tudja, mi illeti meg, és mi nem.

Te magad mondtad, hogy csodálkoztál is, mert nem ennyit szoktál kapni.

A polgári jog alapja az "adott helyzetben általában elvárható magatartás". Az pedig azt jelenti, hogy igenis tudnod KELL, hogyha egy ismeretlen összeg érkezik a számládra, hogy legalábbis tisztázd a helyzetet, mielőtt költekezni kezdesz.

2014. márc. 4. 21:54
 9/10 anonim ***** válasza:
Én is hasonlóan voltam: passzív félév után kaptam ösztöndíjat. Meglepődtem, hogy kapok, utánajártam. Azt mondták: örüljek. Így ha később visszafizettették volna velem, mert tévedés volt, lett volna ütőkártyám, hogy én utánakérdeztem náluk, még leveleztem is róla velük, tehát írásban is van nyoma. Van ilyen, legközelebb okosabb leszel. Tanulópénz.
2015. aug. 3. 14:24
 10/10 anonim ***** válasza:

És mire mentél volna azzal, hogy "de nekem ezt mondták"??

Ha valaki azt mondja, hogy szabad embert ölni, akkor már meg is teheted, majd simán erre hivatkozol?

2015. aug. 3. 15:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!