Mitől "több" egy summa cum laude végzettségű jogász mint a cum laude?
Nem tudom ezt honnan veszitek, hogy csak az ismertség számít.
Legyél több, mint a többi jelentkező: tényleg tudj angolul, ne csak dicsekedj a nyelvvizsgáddal; legyen esetleg másik diplomád, másik valós nyelvtudásod; legyen releváns szakmai tapasztalatod (ne csak kávét főzz az irodában); érdekeljen is amit csinálsz, ne csak muszájból végezd; a TDK versenyek, (nemzetközi) perbeszéd versenyek szintén hatalmas előnyt jelentenek, és még sorolhatnám.
Biztosan van, aki "valakinek a valakijeként" került be valahová, de az nem is fog ott maradni sokáig, vagy ha igen, akkor ugyanabban a pozícióban.
Amúgy a 'summa cum laude' diploma minősítés nagyjából azt jelenti, hogy az illető szigorlati jegyeinek (ELTE ÁJK-n 9 db tantárgy) valamint a záróvizsgáinak (5 db tárgy + szakdolgozat) a számtani átlaga minimum 4,51 (ennél picit "bonyolultabban" számolják ki, de ez a lényege).
A 'cum laude' diploma esetében ez az átlag 3,51 és 4,50 között van; a 'rite'-nél pedig 2,00 és 3,50 között.
Legtöbb helyre - még a nemzetközi irodákba is - elég a 'cum laude' minősítés, de valóban, az ügyészségre pl. elvárás a 'summa cum laude' diploma. Ugyanakkor a közigazgatásban dolgozni ilyen diplomával szerintem sajátos perverzió... :D
Az a baj, h már megint megy az általánosítgatás.
Csak szólok, h nem kétféle ember van.
1.A szegény diák, aki faluról jött fel majd full 5-sel végzett.
2.A gazdag városi, aki épp végigviszi, de van ismerőse.
Ha belelátnátok akkor tudnátok, h van olyan is, aki full 5-ös és van ismerőse.
Valahogy szeretik összekapcsolni az emberek a nem tanultat a protekcióval...
"Nem tudom ezt honnan veszitek, hogy csak az ismertség számít.
Legyél több, mint a többi jelentkező: tényleg tudj angolul,"
ÉDES ISTENEM. Az ilyen válaszolóktól a hidegrázás visítva-nevetés kerülget.
MI szüksége van egy bírónak, ügyésznek az angol /vagy bármilyen/ nyelvismeretre? Tudod, mennyit jelent ez egy bírósági kinevezés mérlegelésénél a mérleg pozitív serpenyőjében? Kb. egy egérf.i.ngot.
"'summa cum laude' diploma. Ugyanakkor a közigazgatásban dolgozni ilyen diplomával szerintem sajátos perverzió... :D"
Másik hülyeséged. Ugyan mondd már meg, szerinted hol tudna még dolgozni az állami szférán kívül? Attól, hogy summás az illető, még lövése nincs a cégjoghoz (nem is lehet, mivel a tetves jogi egyetemeink kb. lehelletnyi hangsúlyt fektetnek rá sajna) , szóval a magánmszféra egy vgézősnek kilőve. Akkor mégis mit tud még megpróbálni?
Jó volna, ha jogászok válaszolnának az ilyen kérdések alá, nem pedig a plebsz.
"Biztosan van, aki "valakinek a valakijeként" került be valahová, de az nem is fog ott maradni sokáig, vagy ha igen, akkor ugyanabban a pozícióban."
Még erre:
benyomni egyszer kell valahová valakit, utána ha ott jól dolgozik, benn marad, ha lumpen, lusta, akkor az isten se segít rajta és kidobják. Ennyi. Nem tudom, honnan veszed, hogy a csókosokat sorra kidobálják, ez -a jogászszakmában mindenképp- jó nagy marhaság. SZemélyes példám, ahogy már leírtam: 17 éve ugyanannál a cégnél dolgozom Pesten, egy kollegám aki bíró, 31. éve dolgozik "pártfogoltként" bekerülve a fővárosi törvényszéken cégbíróként.
Kérdező, tanulj jól, ha akarsz, az sosem árt. De emellett ÉGETŐ gyorsasággal ismerkedj, szerezz kapcsolatokat, mert nekem még mákom volt, amikor én végeztem, nem volt ennyire telítve a szakmám, nem köpködték ki kilószám a frissdiplomás jogászokat az egyetemek. Neked viszont vérre menő versenyt kell majd folytatnod sok-sok emberrel, akik éppen olyan jók, mint te. Tehát produkálj magadnak munkahelyet azzal, hogy ismerőst szerzel. Ennél jobb tanácsot nem tudunk neked adni.
Rázhat is a visítás, ha feltehetően bíró (esetleg ügyész?) létedre nem tudsz megfelelően értelmezni egy köznapi nyelven írt szöveget. Sehol sem mondtam, hogy egy bírónak szüksége van rá, én általánosságban beszéltem a végzett jogászokról.
Másrészt jómagam is végzett jogász vagyok, már majdnem ügyvéd (bár nem akarom elkiabálni), megköszönném, ha nem neveznél 'plebs'-nek.
Miért lenne a magánszféra kilőve egy végzősnek? Na ez a hatalmas nagy baromság, és meglep, hogy szakmabeli ilyet mond... :D
Rengeteg ELTE ÁJK-n frissen végzett ismerősömmel (tehát jómagam is) el tudtunk helyezkedni ilyen olyan irodáknál. A legjobbak nemzetközinél is. Kell a plusz, ami nem az, hogy van valakid, hanem, hogy te vagy valaki ;)
Szomorú, hogy te ennyire taksáltad (taksálod?) saját magad... Nagyon gyenge egyetemet végezhettél, ha lövésed sem volt a cégjogról végzéskor. Azzal sem értek egyet, hogy a bíró lenne a jogászok jogásza, de nyilván ezen is felháborodsz majd.
Persze értem én: az ilyen fórumokon ki tudod élni a kisebbségi komplexusodat, hogy nem jött be az élet. Sajnálom, lesz az még jobb is, ha meg nem, te bajod, te életed.
Kérdező: ha valóban (nem a közszférában nyomorgó) jogász szeretnél lenni, mindenek előtt juss be az ELTE ÁJK-ra vagy a Pázmányra (más egyetemre meglátásom szerint "felesleges" elmenni, ha komoly ambícióid vannak, mivel ezt a két egyetemet ismeri el leginkább a jogásztársadalom, nyilván vannak kivételek, ill. el tud helyezkedni a győri vagy kecskeméti képzést elvégző jogász, de biztos lehetsz benne, hogy előnyt élvez egy ELTE-s, ill. ELTE-s hiányában egy Pázmányos);
ha már bent vagy, feküdj rá az angolra (és ha az már jól megy, utána egy másik világnyelvre is, pl. német, francia, esetleg orosz), tornázd fel magad általános és jogi szaknyelvi szinten is felsőfok felé, hogy valóban folyékonyan tudj beszélni (erre az ötéves egyetemi képzésed alatt még autodidakta módon is simán lesz időd);
írj TDK dolgozatokat téged érdeklő témákban, próbálj meg bekerülni az egyetemed egy nemzetközi perbeszédverseny csapatába (pl.: Jessup, Telders, Vis), amihez persze elengedhetetlen az angol nyelv magas szintű ismerete és használata mind szóban, mind írásban;
ha van időd és lehetőséged akkor az első három évben menj el kisebb ügyvédi irodákba gyakornoknak, de, mint már említettem korábbi hozzászólásomban, ne fénymásolj vagy mosogass, hanem valós szakmai munkát végezz (pl. már másodévesen tudsz jogszabályokat keresni a Complexben, segíthetsz egyszerűbb szerződéseket megfogalmazni, stb.), persze, ehhez olyan iroda kell, ahol ebben partnerek, de mivel tényleg rengeteg ügyvéd van Budapesten, tudsz válogatni;
negyed-, ill. ötödévesen már megcélozhatsz neves nemzetközi irodákat is, ha jól beszélsz angolul, illetve van benned kurázsi (esetleg már fel tudsz mutatni egy TDK-t, perbeszédversenyt, stb.) tárt karokkal várnak. Igaz, rengeteget kell majd dolgoznod, szinte kizárólag angol nyelvű szövegeket fordítani magyarra (vagy fordítva), de egyrészt ez valós kapcsolati tőke, másrészt pedig szintén nagy előny a CV-ben. Sok esetben a gyakornok ott maradhat a diploma megszerzése után is (amennyiben diplomája minimum 'cum laude', azt hiszem csak a White & Case kér 'summa cum laude' minősítésű diplomát), mint ügyvédjelölt (igen komoly kezdőfizetéssel);
S ha már bekerültél egy ilyenhez és jól dolgozol (ekkor már kapsz valós feladatokat, nem csak fordítgatsz), előbb-utóbb meg fognak keresni más nemzetközi irodák, hogy dolgozz nekik a jelenlegi fizetésed 1,5-2x-ért. Ebben a szakmában (a nemzetközi irodáknál legalábbis) folyamatosan emelkedik már az ügyvédjelölt fizetése is, függetlenül attól, hogy vált-e vagy sem, ha vált (már ha megkeresik, nem magától akar elmenni), akkor jelentősen.
Én így csináltam annak idején, ELTE ÁJK-s diákként végeztem 2 éve, mellette megcsináltam a Corvinus egyetemen egy gazdasági alapszakot, soha sem az ismerőseim révén kerültem be bármelyik munkahelyemre, de amióta dolgozom 4 komoly állás ajánlatot kaptam, ebből kettőt fogadtam el, most jelöltként 7 számjegyű a bruttó fizetésem (na, ha eddig nem pontoztak le, most már tuti, ezen az oldalon az a menő, aki rosszabb a sora).
Szóval van esély, csak tényleg többnek kell lenned, mint a többiek, de ez nem a diplomád minősítésétől függ, cum laude a minimum, további tanulmányi eredményeid - legalábbis az ilyen irodáknál - nem számítanak.
Persze a tanárok nem ezt sulykolják a diákokba, szerintük az a lényeg, hogy sortartással fel tudd mondani mondjuk az illetéktörvény 18 tagú felsorolásait. De ne szépítsük: sokan tényleg csak bulinak fogják fel a jogi egyetemet. A szorgalmi időszakot végig szórakozzák (erre lehetőségük van, mert akkor nem nagy a hajtás), majd a vizsgaidőszakban átszenvedik magukat 2-es 3-as eredménnyel, nos az ilyen diákok után tényleg nem kapkodnak.
Az angolul nem beszélő, summa cum laude diákok, akik nem tudnak ezen kívül semmi pluszt felmutatni meg elmennek éhbérért a közigazgatásba, vagy egy már végzett ügyvédhez diplomás rabszolgának. Lelkük rajta, mindenkinek egy élete van, ha nekik így felel meg... ;)
"Rázhat is a visítás, ha feltehetően bíró (esetleg ügyész?) létedre nem tudsz megfelelően értelmezni egy köznapi nyelven írt szöveget. Sehol sem mondtam, hogy egy bírónak szüksége van rá, én általánosságban beszéltem a végzett jogászokról. "
Kétszer leírtam -szerintem érthetően- , hogy céges munka mellett magánpraxisom is van, ergo nehezen lehetek bíró ill. ügyész. Nem nálam van probléma az értő olvasással, hanem nálad, öcsisajt.
Kíváncsi vagyok arra a nívós irodára... :D
Azt írtad tesó, hogy 17 éve ugyanannál a cégnél dolgozol, s van egy _kollégád_ aki 31. éve bíró, feltételezhettem, hogy te is bíró vagy. De tévedtem, beismerem. Viszont nem lep meg, hogy csak ennyibe tudtál belekötni. ;) Arra pl. nem reagáltál, hogy honnan vetted, hogy én bírókról írok? :D
Ráadásul annyi eszed sincs, hogy magadtól rá gyere, hogy ez egy anonim oldal, ergo nem lehet személyhez kötni a hozzászólásokat (leszámítva a százalékos értékelést), így nem egyértelmű, melyiket ki írta.
Lehet neked szerencséd volt, s a 'rite' diplomáddal el tudtál helyezkedni (kíváncsi vagyok, mondjuk, hogy hogyan ajánlottak be egy nívós irodába... :D itt egy haverom, nem nagyon ért semmihez, de jó haver!), ma már ez nehézkes, sok esetben felesleges is, nem kapja meg a befektetett munka ellenértékét az illető (mert nyilván a 'rite' diplomáért is kell - nem is keveset - melózni).
A pontosítás kedvéért:
(2) (..) a diploma eredményét a
szigorlatok eredményei és a záróvizsga kétszeres súllyal vett eredménye összegéből számított
átlag adja.
és ((1) A záróvizsga eredménye a szakdolgozatra, a szakdolgozat védésére és a szóbeli
vizsgára kapott érdemjegyek átlaga.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!