Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Az orvosnak adott hálapénz az...

Az orvosnak adott hálapénz az adófizetői pénzből működő intézményben vesztegetésnek számít-e?

Figyelt kérdés
2010. jan. 2. 12:38
 1/9 anonim ***** válasza:

Vesztegetés akkor történik, ha az orvos az általa nyújtott, költségvetés által finanszírozott szolgáltatásért vagy annak jobb minőségű teljesítéséért pénzt kér. Ez egyértelműen vesztegetés, de mivel két fél között, diszkrét körülmények között zajlik, gyakorlatilag nagyon nehéz bizonyítani. Sajnos van ilyen gyakorlat, hogy bizonyos műtő orvosoknak előre kialkudott tarifája van. Erre azért oda lehetne és kellene figyelni, de hát ez az illetékesek részéről senkinek nem érdeke. Az viszont nem vesztegetés a BTK szerint, ha az orvos a szolgáltatásért utólag, kvázi ajándékként pénzt fogad el, ha ez előre nem volt kikötve. Szerintem ez is borzasztó, de hát ilyen ez az ország.

Aztán egy másik kérdés az, ha az orvos a költségvetési intézményben vagy az intézmény eszközeinek, műszereinek felhasználásával magánrendelést folytat. Ez is bevett gyakorlat, ez sikkasztásnak minősül, de egyrészt itt sem érdeke senkinek a feltárás, másrészt a bizonyítás is nehéz, eléggé összemoshatók a hivatalos és a magánrendelés határai.

2010. jan. 2. 13:25
 2/9 anonim ***** válasza:

"Vesztegetés akkor történik, ha az orvos az általa nyújtott, költségvetés által finanszírozott szolgáltatásért vagy annak jobb minőségű teljesítéséért pénzt kér."

Nem, ez lényegesen súlyosabb a vesztegetésnél. Valószínűleg csalás, zsarolás, hivatali pozícióval visszaélés stb. is.

A vesztegetés klasszikusan az, amikor valaki lefizeti az orvost, hogy az pl. továbbküldje szakrendelésre stb.

Az utólag adott hálapénz is vesztegetés jogilag.

2010. jan. 2. 13:28
 3/9 anonim ***** válasza:

"Sajnos van ilyen gyakorlat, hogy bizonyos műtő orvosoknak előre kialkudott tarifája van."

minden ilyen esetben feljelentést tenni, mert súlyos bcs. történik.

"Az viszont nem vesztegetés a BTK szerint, ha az orvos a szolgáltatásért utólag, kvázi ajándékként pénzt fogad el, ha ez előre nem volt kikötve."

Dehogynem! Csak a gyakorlatban sajnos tényleg nem büntetik.

"Szerintem ez is borzasztó, de hát ilyen ez az ország."

Az ország olyan, amilyenné tesszük, pl. hálapénz fizetésével. Én nem szoktam hp-t fizetni, és még sosem volt problémám belőle.

2010. jan. 2. 13:30
 4/9 anonim ***** válasza:
szerintem az a vesztegetés ha azért fizetsz az orvosnak,hogy valakit elkezeljen,vagy a tudása alatt dolgozzon,ez olyan mint amikor egy csapatot megfizetsz,hogy ha nyernek ennyi pénzt kapnak ez esetben pozitiv ösztökölés,az vesztegetés ha azért fizetsz h a csapat szarul játszon.
2010. jan. 2. 14:10
 5/9 anonim ***** válasza:
51%

Érdekes milyen fogalom zavara van a válaszolóknak. (Az utolsó kivétel.)

Vesztegetés, ha valamilyen cél érdekében előre lefizetek valakit. Itt viszont a cél már teljesült és utólag hálából fizetek, vagy adok vm. ajándékot. Ez teljesen más helyzet! Ez nem megvesztegetés!

2010. jan. 2. 23:19
 6/9 anonim ***** válasza:

"Vesztegetés, ha valamilyen cél érdekében előre lefizetek valakit. Itt viszont a cél már teljesült és utólag hálából fizetek, vagy adok vm. ajándékot."

Elvontan szemlélve ez biztos igaz, de látszik, hogy nem ismered közelebbről magát a témát.

Először is a "hálapénzek" az esetek többségében nem hálapénzek, nem utólag adják őket. Sok formája van, pl. egy kórházi tartózkodás alatt a beteg sok mindenkinek fizet. Van, akinek előre, van, akinek később. De ez nem minden. Az utólagos ajándék ugyanis lekötelezi az orvost, tehát a legközelebbi orvos-beteg találkozóra már vesztegetésként vonatkoztatható.

A téma összes kutatója szerint egyértelműen minimum vesztegetés a hálapénz, de még súlyosabb megítélés alá is esnek bizonyos formái.

2010. jan. 3. 01:58
 7/9 anonim ***** válasza:
51%

Én szerintem alapjáraton nem megvesztegetés. Csak akkor ha pl. előre vesz egy műtétnél, vagy vizsgálatnál, ha leraksz x forintot, különben várhatnál hónapokat is, ha nem fizetnél.

De ha meg vagy elégedve a munkájával, szíved joga (szerintem) hogy mit, vagy mennyit adsz neki. A leadózott pénzedhez senkinek semmi köze, hogy mire költöd.

2010. jan. 4. 11:46
 8/9 anonim ***** válasza:

Vesztegetésnek nem vesztegetés hiszen alapból kötelesek téged mint tb fizetőt ellátni, fogalmilag hogy vesztegetnéd őket meg?

Ez a hálapénz olyan hogy úgy végezzék el a teendőt hogy ne vegyenek sz@rba.Teszem azt ha jól perkálsz akkor agilisan rádnéznek "hogy vagyunk?megvagyunk? oké"

ha nem fizetsz akkor sem hagynak mittudomén éhenhalni vagy ilyesmi, ellátják a minimumkötelességüket de lehet csak akkor néznek rád ha már ordítasz a fájdalomtól.A korházban az ember kiszolgáltatott

2010. dec. 14. 02:06
 9/9 anonim ***** válasza:
23%
na de könyörgöm, hát ki hol él? a lepertkált lóvé nagysága egyenes arányban van az ellátás színvonalával ... akkor most ez nem vesztegetés ? az már kérdés, h ezt soha az életben nem fogják tudni büntetni, de attól még létezik
2010. dec. 14. 14:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!