Ezért kit terhel a felelősség? És büntetőjogi gondatlanság vagy csak polgárjogi?
A következő az eset:
Vesz az ember egy autósboltban egy szivargyújtóajzat-elosztót, ami így 3 db szivargyújtó bedugására ad lehetőséget.
Igen ám, de csak kettőt dugok be (nem extrém terheléssel, mert csak 2x55W-os ízzó volt), és 2 sec-en belül olyan műanyagos égett szag lett, hogy rögtön gondoltam, ezzel nem oké valami, gyorsan kikaptam, addigra már leolvadt a szigetelés az amúgy hajszálvékony vezetékről. Egyébként se biztosíték, se semmi védelem.
Ezek után szétkaptam, és ugyan nem vagyok műszerész, annyit magam is meg tudtam állapítani, hogy teljesen természetes volt a történés, ugyanis hajmeresztő módon -szó szerint értsétek-, hogy hajszálvékony vezetékeket használtak az egyes aljaztok összekötéséhez is és a közös dugóhoz is, ami nemhogy 3 db-hoz, de még egyetlen db kis teljesítményű elektromos eszköznél is előidézte volna a hibát. Már a műanyag ház is kezdett megolvadni, és ha pl nem vagyok bent a kocsiban vagy nem veszem észre, garantáltan kigyullad.
Mindeközben az van rá írva, hogy max 10A a terhelhetősége, ami egy vicc ugye, aki ért az elektronikához, az tudja. Én magam ha csak darabonként számolok 5 A felvételt, akkor minimum egy 2-es vezetéket használnék, azzal már kb biztonságosnak érezném (már csak abból kiindulva, hogy egy sima 55 W-os lámpához 0,75-öset szoktak, és bizony még az is langyosodik hosszabb távon).
Egyáltalán azt se értem, hogy hozhatnak ilyet forgalomba?
Ezek után:
Kié a felelősség, ha ott hagyom, és szépen kigyullad az autó? Az autósbolté vagy az enyém vagy az importőré vagy a gyártóé vagy kié?
(ilyen életveszélyes elektromos eszközök forgalomba hozatalára hogy kaphat engedélyt egyáltalán bárki?)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!