Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha értékes régészeti leletet...

Ha értékes régészeti leletet találtam a telkemen, engem illet?

Figyelt kérdés
2014. máj. 26. 17:35
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
0%
Kincs ami nincs :D
2014. máj. 26. 20:20
 12/17 anonim ***** válasza:
100%
Azért itt néhányan félreértenek dolgokat. A régészeti lelet ugyanis nem a pénzbeni értéke miatt fontos az államnak, hanem az eszmei, esetleges tudományos értéke miatt. Nem azért kell beszolgáltatni az államnak (és büntetik, ha ezt nem teszed meg), mert az állam olyan szemét, hogy el akarja tőled még ezt "bevételt" is lopni, hanem a tudományos értéke miatt fontos ez elsősorban. Ha visszatartasz egy régészeti leletet, hátráltatod a tudományt, azaz szellemi kárt okozol.
2014. máj. 27. 03:20
 13/17 anonim ***** válasza:
0%
én nem tartanám vissza, de fizessék ki azt az eszmei értéket amit egy régiséggyűjtő adna érte pl....
2014. máj. 27. 09:25
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

" amúgy ez általános jogszabály?"

Nincs általános szabály a világon erre. Magyar jogszabályok szerint amit a földben találsz azt le kell adni. Ha olajat furnál a telkeden az is az államé lenne. Magyarországon.

USA másképp működik, ott akár valós is lehet a videó.

2014. máj. 27. 10:11
 15/17 anonim válasza:
Mindenképp kíváncsi lennék rá, mit találtál, egy képet nem tudnál küldeni róla?
2014. máj. 27. 11:18
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

13-as, az eszmei értéket nem lehet pénzben megfizetni :D Azaz az eszmei "érték" az nem anyagi értéket jelent.

Egyébként pont az ilyen gondolkodás miatt van jó pár nagyon fontos dolog gyűjtők, magánemberek kezében szétszóródva a világon, úgy, hogy nincs nyilvántartva. Ez a tudományban pedig fájdalmas hiányt jelent, ami több száz év múlva is fájdalmas hiány lesz, de te hol leszel már több száz év múlva? Na, ez ennek a lényege. Kapnál mondjuk egy milliót, elköltenéd és kész. A tárgy meg elkajlódna, 50, 100, 200 év múlva sem találná meg az illetékes intézmény.

Éppen ezért el kell fogadni, hogy ami a földben van, az állam tulajdona, tehát a telek a tiéd, a felszínen azt csinálsz, amit akarsz, de ami alatta van, az már olyan, mint a szomszéd telke: nem a tiéd. Vagyis hiába a te földedben találsz meg valamit, ahhoz semmi közöd nincsen, tévképzet, hogy ezért neked bármi jogi kapcsolatod lenne a tárgyhoz. Nincs, és ez szerintem érthető is, és minden normális ország így gondolkodik.

2014. máj. 27. 12:55
 17/17 fery66 válasza:
Úgy tudom , a felső 40 cm a tiéd , alatta az államé.
2014. máj. 27. 20:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!