Ha értékes régészeti leletet találtam a telkemen, engem illet?
" amúgy ez általános jogszabály?"
Nincs általános szabály a világon erre. Magyar jogszabályok szerint amit a földben találsz azt le kell adni. Ha olajat furnál a telkeden az is az államé lenne. Magyarországon.
USA másképp működik, ott akár valós is lehet a videó.
13-as, az eszmei értéket nem lehet pénzben megfizetni :D Azaz az eszmei "érték" az nem anyagi értéket jelent.
Egyébként pont az ilyen gondolkodás miatt van jó pár nagyon fontos dolog gyűjtők, magánemberek kezében szétszóródva a világon, úgy, hogy nincs nyilvántartva. Ez a tudományban pedig fájdalmas hiányt jelent, ami több száz év múlva is fájdalmas hiány lesz, de te hol leszel már több száz év múlva? Na, ez ennek a lényege. Kapnál mondjuk egy milliót, elköltenéd és kész. A tárgy meg elkajlódna, 50, 100, 200 év múlva sem találná meg az illetékes intézmény.
Éppen ezért el kell fogadni, hogy ami a földben van, az állam tulajdona, tehát a telek a tiéd, a felszínen azt csinálsz, amit akarsz, de ami alatta van, az már olyan, mint a szomszéd telke: nem a tiéd. Vagyis hiába a te földedben találsz meg valamit, ahhoz semmi közöd nincsen, tévképzet, hogy ezért neked bármi jogi kapcsolatod lenne a tárgyhoz. Nincs, és ez szerintem érthető is, és minden normális ország így gondolkodik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!