Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha én látok egy bűncselekményt...

Ha én látok egy bűncselekményt akkor tettes társ vagyok?

Figyelt kérdés

Mert ha nem jelentem,elvileg akkor a bűnözőnek falazok.

De ha látja valaki,hogy én láttam a bűncselekményt akkor ő is benne van?Na ezt elég kibogózni.Pl.nincs kedvem bíróságra járni és rámutatni a gyilkosra,kijön pár év múlva és én lennék az első célpontja.

2014. ápr. 16. 14:20
 1/5 2xSü ***** válasza:

> Ha én látok egy bűncselekményt akkor tettes társ vagyok?

Nem. Nem vagyok jogász, de ismereteim szerint feljelentési kötelezettsége bizonyos – hivatalos – személyeknek van. (Pl. egy rendőr köteles feljelentést tenni, ha bűncselekmény jut tudomására.) Illetve csak bizonyos bűncselekmények esetén van mindenkinek feljelentési kötelezettsége (állam ellen irányuló bűncselekmények, terrortevékenység, stb…).

> De ha látja valaki,hogy én láttam a bűncselekményt akkor ő is benne van?

Ha ő látta, hogy te látod, akkor elvileg ő is személyesen, direkt módon látja. Ha nem, akkor meg nem tudhat arról, hogy te bűncselekmény tanúja voltál. Ezt csak abból tudhatja, ha látja, hogy bűncselekmény történt.

2014. ápr. 16. 15:14
 2/5 anonim ***** válasza:

Nem muszáj belekeveredned.

De azért legalább tégy egy névtelen bejelentést - ne mobilról :D - telefonfülkéből, netcaféból vagy levélben - pláne, ha ismered az elkövetőt, vagy komoly segítséget tudsz adni.

Érdekünk is, hátha segít, fedezve vagy, és tiszta a lelkiismereted.

2014. ápr. 16. 16:06
 3/5 anonim ***** válasza:
Főszabály szerint nincs feljelentési kötelezettséged, csak a legsúlyosabb esetekben: terrorizmus, emberrablás, stb.
2014. ápr. 16. 20:42
 4/5 anonim ***** válasza:

A fent felsoroltakon kívül még két dolog jöhet szóba, mi árnyalja a kérdést:

1. Segítségnyújtás elmulasztása. Ha a bűncselekménynek személyi sérültje van, akkor bizony köteles vagy rajta segíteni, ha másképp nem, akkor azzal, hogy jelented az esetet valamilyen hatóságnak. Ez vétség, maximum három évvel büntetendő.

2. Pszichikai bűnsegédlet. Ha a tettes tud róla, hogy te tanúja vagy a cselekménynek, és tétlenségedet úgy értelmezi, hogy helyesled, amit tesz, akkor könnyen te is a vádlottak padján ülhetsz majd mellette. Ugyanazért a cselekményért.

2014. ápr. 17. 14:12
 5/5 anonim ***** válasza:
Vétség miatt két év az alapeset, bűntett miatt három év, ha a sértett meghal. Egyébként igaz.
2014. ápr. 17. 16:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!