Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mitől lett szelid a gesztenye?

Mitől lett szelid a gesztenye?

Figyelt kérdés

2012. aug. 29. 14:25
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
28%
a válogatott termesztéstől
2012. aug. 29. 14:59
 2/13 A kérdező kommentje:
Épp ezért tettem fel e kérdést! Kis falumban, az erdőn terem a gesztenye. Az őseim egyetlen adómentes jövedelemforrása volt, a gesztenyeszedés! Soha senki nem ültette, tehát a legvadabb kéne hogy legyen! A vadgesztenyét viszont a városból ismertem meg, ahova díszfaként ültették!
2012. aug. 29. 15:18
 3/13 anonim ***** válasza:
Mert a vadgesztenye termése nem ehető, míg a szelíd gesztenyéé igen. Az, hogy gyógynövénynek minősül, nem jelenti azt, hogy ehető.
2012. aug. 29. 15:31
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
Valójában a szelíd és a vadgesztenyének nem sok köze van egymáshoz, hanem két külön faj. A hasonló elnevezés csak a két faj hasonlóságát tükrözi.
2012. aug. 29. 17:03
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
Az előző válaszoló jól írta,ű: a két faj igen távoli rokona csak egymásnak. Nem arról van szó, hogy az ember háziasította, vagy nemesítette volna. Míg a szelídgesztenye a bükkfafélék, addig a vadgesztenye a szappanfafélék családjába tartozik.
2012. aug. 29. 17:42
 6/13 A kérdező kommentje:
A faji különbségekkel én is tisztában vagyok. Épp azért tettem fel a kérdést. Mert szerintem nincsen "szelid gesztenye" csak GESZTENYE! A gesztenyét sokan csak pürének ismerik, esetleg sült gesztenyeként. Kevesen tudják róla, hogy szúrós fondorban érik. Az a mondás is hamis, hogy "másnak kaparja ki a gesztenyét". A gesztenyét szedni, felszedni szóktuk, erősebb szeles időben potyog le a fáról, ilyenkor terítve van a fa alja.
2012. aug. 29. 20:30
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Pedig hivatalosan is ez a neve a fának: szelídgesztenye. Így, egybeírva. A termését nevezik gesztenyének.

A vadgesztenye, vagy ahogy régebben nevezték: bokrétafa.

Nyilván a virágzatára utaltak ezzel a névvel.(Egyes szakemberek szerint helyénvalóbb lenne így nevezni.)

A "kikaparni" nem a termés felszedésére utal, hanem a parázsból való sült gesztenye kiszedésére.

2012. aug. 29. 21:10
 8/13 A kérdező kommentje:
Kicsit elöbbre írtam: "szelídgesztenyepürét egyik boltban sem lehet kapni" ! Tehát mitől lett szelíd az a gesztenye?
2012. aug. 29. 22:34
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

7- es vagyok.

Szerintem a népnyelv így különböztette meg a valóban némileg hasonló két fafajt egymástól. Mármint a termésüket, a felhasználhatóság szempontjából. Az egyik ehető és finom, ezért "szelíd", a másik emberi fogyasztásra alkalmatlan, tehát "vad". Ez csak az én gondolatom, de egyébként ez a jelenség a magyar nyelv jellemzője.

Például: A kamilla neve: orvosi székfű, ami a gyógynövény- jellegére utal. Viszont van egy másik vadvirág, ami a kamillára nagyon hasonlít, ezt ebszékfűnek nevezték el.( Azért eb, mert a mérgező, káros vagy haszontalan növényeket a régiek eb, kutya vagy farkas nevekkel jelezték. Pl: ebszőlő- csucsor, farkasalma, kutyatej, stb. Ezek mind mérgezők, ill. rossz ízűek.)Tehát: olyan mint az orvosi székfű, de csak "eb", mert nincsenek olyan gyógyhatásai.

2012. aug. 29. 23:10
 10/13 mustafa33 ***** válasza:
44%
Meggyőzték, addig beszéltek a lelkére az ebadtának míg megjuhászodott.
2012. aug. 30. 04:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!