Be lehet menni egy birósági tárgyalásra késve?
Már nem olyan régen feltette valaki (feltetted) ezt a kérdést.
Nem mehetsz be. Van nyílt és zárt tárgyalás. A nyíltra is előre be kell jelentkezni, megvizsgálják van e közöd az ügyhöz stb. Csak úgy nem lehet besétálni.
Az első hülyeséget mond, nincs ilyen, hogy előre be kell jelentkezni, mint hallgatóság. Számtalanszor mentem be így tárgyalásra, amikor a bíró szól, hogy be lehet jönni, akkor bementem én is és elmondtam mit szeretnék, utána helyet foglaltam hátul.
Zárt tárgyalásra nyilván nem fognak beengedni, a késve bekéredzkedést megpróbálhatod, de alapvetően bunkó dolog és a bírónak sem fog tetszeni. Ennek ellenére persze jogod így is megvan rá, csak baromira illetlen dolog.
van ahol fel van erre készülve a bíróság. Szerencséd volt, egyből fogadtak. Olvasd el a beszúrt linkben a cikket. Ott megtudod mi van.
Holnap ha ki akarok b***ni a bírósággal egy fontosabb ügyben odaállítunk 100--an. ezért kezdtek előzetes bejelentésbe. Máskülönben honnan tudnák, hogy érintet vagy e abban az ügyben vagy az leszel -e. Sokan azt hiszik ez olyan mint egy mozi.
"Számtalanszor mentem be így tárgyalásra, amikor a bíró szól, hogy be lehet jönni, akkor bementem"
Itt írod le, hogy amikor szól a bíró bemész. Tehát behívott. De korábban az volt a kérdés, hogy csak úgy be lehet e állítani. Ezért mondom, hogy nem mozi ez.
Nem név szerint hívott be a bíró, nem arra gondoltam. :D
Akkor mentem be, amikor szólt, hogy megkezdődik a tárgyalás, ekkor megy be mindenki. Ilyenkor szóltam neki, hogy szeretnék hallgatóságként részt venni a tárgyaláson. Mondta, hogy rendben, foglaljak helyet. Ez nem egy eset, rendszeresen így történt.
" Ez nem egy eset, rendszeresen így történt."
Szerencséd van vagy volt:-) Felénk nem így megy, pedig sokra beülnék. Valószínűleg egy komolyabb büntetőügybe nem engednének be, mert nem tudják, hogy valamikor is érdekelt leszek-e benne.
Nagyobb bíróságokon ez elfér, kis bíróságok csak értetlenül állnak ezelőtt. Főleg az olyan helyeken, ahol 10 fő sem fér be.
Jogszabály határozza meg, hogy mikor lehet zárt tárgyalást elrendelni, ha erre nincs lehetőség, akkor mindenképp engedniük kell, hogy beülj a tárgyalásra.
Büntetőpernél 1 alkalommal fordult elő velem, hogy el kellett hagynom a termet, mert elrendelte a bíró a zárt tárgyalást, ez is azért volt, mert igazságügyi elmeorvosi szakértő véleményét kellett meghallgatni és az már nem publikus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!