Ingatlan adás-vételi 1 Ft-ért?
Figyelt kérdés
Szeretném a barátnőmnek ajándékozni egy ingatlan 50%-át. Először simán ajándékozásra gondoltam, de ennek 9% járulék vonzata van, ami több százezer forint. Az ügyvéd szerint adás-vételi kellene, egy fiktív összegről, ennek 2% lenne az illetéke. Szerinte akár 1 Ft-ról is megírhatjuk a szerződést, és nincs illeték. Tapasztalat ezzel kapcsolatban? Lehet ennek valamilyen negatív következménye?2014. febr. 6. 16:31
1/7 anonim válasza:
Elvileg eladhatod neki 1 Ft-ért, de az illetékhivatal, amennyiben irreálisan kevésnek tünik, felbecsültetheti az ingatlant és az illetéket az így megállapított érték után kell fizetni. Másrészt ennek alapján az adás-vételi szerzödést meg lehet támadni, mint érvénytelent.
2/7 anonim válasza:
Házasodjatok inkább.
Egyáltalán miért van szükség rá, hogy a nevén legyen?
3/7 A kérdező kommentje:
Nagyon egyszerű okból, az ő pénzéből fogjuk felújítani. Ez az összeg amúgy valóban kb az 45-50%-a az ingatlan értékének, csak ha nem muszáj nem tokolnánk ki egy autó árát Viktornak. Tehát azzal hogy az 50% az ő nevére kerülne, azzal ő biztosítva van, a pénzéért kap valamit. Szerintem így korrekt.
2014. febr. 6. 17:30
4/7 anonim válasza:
Alakíts egy BT-t rá, a barátnőd beszáll apporttal, ez lesz a másik fele. Máris elérted a célod. Ez az elv. A részleteket jobb, ha ügyvéd csinálja. Az egy forintos színlelt adásvételt már kivédték azzal, hogy a piaci érték után kell fizetni (mit gondolsz, egy mohó államnak nincs esze?). De olyan ügyvédet keress, aki jártas is a témában, nem csak beszél róla. Az egy forintos ügyvéd nem ilyen.
5/7 anonim válasza:
De ha szétváltok, te így buksz 1-2 milliót szerintem.
pl. ér 10 milliót most, rányomtok kb. 4,5felet. 14,5-ért nem fog elmenni, de ha el is menne, kb 7 milliót fogsz kapni, azaz kb. buktál 3-at. gondold át szerintem
6/7 Keresem válasza:
KÖssetek élettársi szerződést, amiben részletesen leírjátok, hogy ki hogyan kártalanítja a másikat. (Ebből lesznek aztán a szép polgári perek.) Ha pedig ennyire hiányzik a bizalom, akkor el kellene gondolkozni az egészen. Szerintem egy élettárs nem okostelefon, ami, ha elromlik, akkor kidobom. Én konzervatívabb vagyok: Ha az anyagiakat összetoljátok, akkor miért nincs bátorságotok kimondani az élet végéig kitartó "igen"-t? (Lehet, hogy most le fogsz nyomni egy piros kézzel, de legalább őszinte vagyok hozzátok. Csak az igazi barátok azok akik azt mondják, ami gondolnak, és nem ezt, amit hallani akarsz.)
7/7 anonim válasza:
Ne csinálj hülyeséget!
Írjatok egy megállapodást és kész. Amúgy meg ha az ő pénzén újítjátok fel, akkor ún. telekkönyvön kívüli tulajdont szerez. Ha házasok vagytok, akkor úgysincs jelentősége, ha meg elváltok, akkor úgyis te fogsz szívni, tehát gondolkodj!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!