Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Elutasíthatja a munkáltató a...

Elutasíthatja a munkáltató a felvételemet, mert piros a hajam, tetoválásom van, vagy mert öreg vagyok? A

Figyelt kérdés

Az órán éppen a munkafelvételnél járunk és mondta a tanár, hogy ha azt akarjuk, hogy jó helyre vegyenek fel bennünket, akkor ne legyen piros hajunk, piercingünk, és egyebek.

Mondom neki, hogy ilyen indokkal nem lehet elutasítani senkit,mert az diszkrimináció, és beperelhető érte.

Ere azt mondta, hogy a bíróság meg kiröhög, ha ilyennel megyek oda. Én ezt nem hagytam, mondtam, h ez hülyeség, a melegek is ezért perelnek - jogosan.

Ez után kiküldött, szerinte zavartam az órát azzal, hogy direkt kötekedtem.

Tudom, hogy igazam volt, de linkelnétek nekem hozzá valami törvény rendeletet, vagy valamit?

2009. dec. 7. 09:01
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
63%
nah végre megtudtam, hogy milyen emberekből lesznek romavédő liberálisok. Nem ártana megérteni, hogy miről ugatunk itt órák óta, csak ismétled magad, de a mondanivalót nem fogod fel, csak belezúgtál abba a bűvös "diszkrimináció" szócskába.
2009. dec. 7. 10:28
 22/24 anonim ***** válasza:
67%

A meleg azért perelhet diszkrimináció miatt, mert nemi identitása nem befolyásolja munkavégzését.De ha például megtakarításomat szeretném bevinni a bankba, és meglátok egy piros hajú ügyintézőt, akkor inkább én személy szerint kifordulnék...Tudom, hogy sznobság, de ez van.Tehát az adott pénzintézetnek ebből kára származhat.

Ugyan ez a helyzet az idősebbekkel.Pl. nyugdíj előtt két évvel nem valószínű, hogy elbírná az egész napos betegemelgetést. De ez is egyénfüggő.Ezért van az, hogy a bíróság csak konkrét szabálysértési bejelentésre ugrik, általánosságokra nem.

2009. dec. 7. 10:29
 23/24 anonim ***** válasza:
100%

Értem a kérdésedet, de a munkáltató nem fogja azt mondani, hogy magát azért nem vesszük fel, mert piros a haja, hanem mond valami mást. Mondjuk van, ahol meg is mondják, hogy milyen elvárásuk van a megjelenéssel kapcsolatban. Vannak olyan munkakörök, ahol kizáró ok az extrém megjelenés. Pl. a rendőröknél. És ez nem diszkrimináció, hanem szabály.

Különben tudom miről beszélek, nekem is volt piros hajam, piercingem, stb. Amikor elmentem munkát keresni (és nem valami flancos helyre), akkor az interjún mondták, hogy a tudásom, hozzáállásom alapján megfelelek, de a munkaidő alatt szolidabb sminket és hajviseletet várnak el. Azt mondták, ha dolgozni szeretnék, akkor úgy jelenjek meg, hogy a piercinget kiveszem, és csak finoman vagyok sminkelve. A hajam nem került ezzel kapcsolatban szóba, mert sapkában kellett dolgozni.

Amúgy meg ne mondd a tanárodnak, hogy "ez hülyeség" (sokáig nekem is ez volt a szavajárásom), mert nyilván többet tapasztalt mint te. Lehet egy gondolkodásod arról, hogy hogyan kéne a világnak működnie, de ez nem jelenti azt, hogy tényleg úgy is működik. És csak úgy mellékesen: ha valakit azért nem vesznek fel valahová, mert meleg (ki kérdezi amúgy? miből látszik?), az tényleg diszkrimináció, hiszen az illető nem tehet róla. Viszont az extrém megjelenés az illető saját választása, amikor valaki vállalja ezt a lázadó megjelenést, akkor ezzel pont azt vállalja, hogy ő nem olyan, mint a többiek, és ezt ennek minden nehézségével együtt vállalja. Úgy nem lehet, és nem is érdemes különbözni, hogy közben meg elvárjuk, hogy ezt ne vegyék figyelembe.

Különben meg sok munkakörben egyáltalán nem baj a színes haj, a tetoválás. Ha valaki tetováló, body piercer, akkor ez mondhatni elvárás is lehet. Vagy ha valaki vállalkozó, akkor meg tudja ítélni, hogy a vállalkozása profiljába milyen viselet illik bele. Hiszen a saját maga főnöke az illető. Különben orvost is láttam már színes hajjal. De nem ez az általános.

Vannak munkahelyek, ahol igen is számít a kinézet, és vannak, ahol egyáltalán nem. De azt a főnök fogja eldönteni, hogy neki mi számít.

2009. dec. 7. 11:09
 24/24 anonim ***** válasza:

"A tanár azt mondta, hogy ha piros haj, piercing tetko(vagy bármi más külső indok) miatt elutasítanak, akkor ne lepődjünk meg, a bíróságon is kiröhögnek minket."

Mivel nem tudod bizonyítani, hogy miért nem vették fel, így tuti buknál ilyennek egy perben. A cégnek nem kell kifogást keresni: ha te állítasz valamit, az neked kell bizonyítani, hogy igaz, nem neki, hogy nem igaz. Arról, pedig nem fognak aláírt jegyzőkönyvet adni, hogy piros, haj miatt nem vettek fel.

2009. dec. 7. 17:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!