Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Végrendeleti ügyben kérnék...

Végrendeleti ügyben kérnék segítséget? (részletek lent)

Figyelt kérdés
Édesanyám és édesapám már több éve elváltak. Édesapám kevesebb mint 5éve halt meg, de nem kaptunk semmilyen értesítőt a végrendeletéről. Engem az érdekelne, hogy meg lehet-e nézni így 5év után is a végrendeletet, és ha van benne ránk eső rész, akkor azzal még lehet élni?
2014. jan. 11. 14:01
 1/8 anonim ***** válasza:
Meg meglehet bár tenni már szerintem semmit.Volt egyáltalán valamije,ki temette el?
2014. jan. 11. 14:28
 2/8 anonim ***** válasza:

ami biztos, vér szerinti gyerekként örökölhetsz

(míg pl, a vele lakó mostohagyereknek ez nem automatikusan jár, legfeljebb végrendelettel)

kérdések: volt-e mit örökölni,

volt-e egyáltalán végrendelet? (kötelesrész akkor is jár)

van-e özvegye (nem édesanyád)

lett-e/van-e másik vér szerinti gyereke,

amikor meghalt, akkor nem merült fel bennetek?

Ki temettette el?

és a halála helye szerinti közjegyzőt megkérdezném.

volt-e hagyatéki eljárás, és mi történt akkor?

2014. jan. 11. 14:28
 3/8 A kérdező kommentje:
Édesanyám és édesapám kapcsolata nem volt túl jó, sőt valóságos rémálom volt. Nem hiába váltak el, ebbe nem mennék bele. Válásuk után kezdtek rendeződni a viszonyok, de halála előtt nővérem ballagásán összeveszett édesapánk velünk, és utána már csak a kórházba találkoztunk, ahol betegsége miatt már nem tudott beszélni, és le is volt bénulva. Mivel még én és nővérem is kiskorúak voltunk, így mi gyerekként nem is tehettünk volna semmit sem gondolom én, a végrendelettel, de nem is kaptunk róla tájékoztatás. Édesapámnak volt egy élettársa, közös gyerekük nem volt és tudtommal nem is házasodtak össze, bár volt olyan időszak mikor nem is beszélünk, mint amit már említettem. És szeretnék most érdeklődni, hogy hagyott-e ránk valamit, még akkor is kíváncsi vagyok rá, ha már jogi értelemben nem is lehet az enyém, vagy valami hasonló.
2014. jan. 11. 15:04
 4/8 anonim ***** válasza:
Ki temette el,mert abból lehet következtetni?
2014. jan. 11. 15:47
 5/8 A kérdező kommentje:
Mármint, hogy érted? Ki temette el, mint cég/vállalat vagy ki temette el, mint családi kör? Amúgy eredetileg nem volt temetés, mivel az akkori élettársa azt akarta, hogy a hamvait az ő házában tartsák, de valamiért(nem tudom, hogy miért) úgy döntött egy idő után, hogy a hamvakat eltemetteti nagyapámék családi sírjába(apai ágon).
2014. jan. 11. 17:52
 6/8 anonim ***** válasza:
Nem hanem a temetés az örökösök feladata, ha nincs örökség és kevés a jövedelmük akkor meg általában az állam temeti el.
2014. jan. 11. 17:55
 7/8 A kérdező kommentje:
Hát amint írtam hivatalosan nem volt temetés, mert az élettársa a hamvait az ő házában akarta tartani, csak utána valamiért beletette a családi sírba.
2014. jan. 11. 20:35
 8/8 anonim ***** válasza:

itt a kérdés az volt, hogy a temetés (hamvasztás) költségeit ki állta.

de nem csak az örökös, vagy az állam/önkormányzat fizetheti, hanem bárki, (őt hagyatéki hitelezőnek hívják), és ő kérheti a költségei megtérítését az örökség terhére.

persze, ha volt örökség, és elsíbolták, akkor inkább hallgat.

sajnos, nem tudom, mennyire biztonságos a rendszer, hogy a vér szerinti gyerekek minden esetben kiderülnek-e, vagy elég-e, ha az, aki vele él hallgat, vagy félretájékoztat.

Utána kérdezhetsz, de egyáltalán nem biztos, hogy volt vagyona apukádnak.

2014. jan. 11. 22:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!