Mi lesz csoportos létszámleépítés esetén az új babát váró kismamával?
Jelenleg gyeden vagyok jövő tavaszig(március) kisbabámmal. Szeretnénk még egy babát, most kezdődik a kettes számú babaprojekt az életünkben. A cégem viszont csoportos-létszámleépítéssel megszünteti a csoportot, amelyben már évek óta dolgozom. Még nem kaptam értesítést, de a kollégák már tudják, hogy tavaszra várható az utolsó munkanapjuk, mert még be kell fejjezék a megrendeléseket.
Mire számíthatok, mint gyed-es, gyes-es kismamaaki újra pocakos terhes? Véd a védettség a terhesség és a második babával itthon tötött évek alatt? Ha terhes leszek és táppénzre megyek,akkor az megoldás lenne arra, hogy ne szűnjön meg az élő munkaviszonyom és így kapjak rendesen, a minimálbér kétszerese után gyedet és tégyást ketteske után is? Vagy már süthetem és hiába a 20 éves munkám semmi nem jár nekem a második baba után rendesen, a minimálbér kétszerese után, mert a multicégemtől kirúgnak?
Mit csináljak most?
Nyugalomban szeretném a második babánkat is gondozni az első éveiben, nem pedig 4 hónaposan bölcsibe irtani ( már, ha felveszik őt és engem meg egy másik céghez, mint egy csecsemő és egy 2,5 éves anyukáját),ezért is dolgoztam le ennyi sok évet előtte. Mit tegyek, hogy ez ne kerüljön veszélybe?
S-Z-Á-N-A-L-M-A-S :)
sajnálom a gyerekedet.
Az előző válaszadók közül látta valaki közelről a Munka törvénykönyvét ? Az a baj, hogy sem a munkáltatók, sem a munkavállalók nem ismerik a jogaikat és kötelességeiket. Gyakran a "kinek nagyobb a pofája" alapon dőlnek el a dolgok.
Kedves Kismama !
A gyermeked 3 éves koráig felmondási védelem alatt állsz. A gyermek 2 éves koráig fizetés nélküli szabadságon vagy a gyermek gondozására. Ez egyértelműen védett időszak. Ezt követően gyest igényelhetsz a gyermek 3 éves koráig. A gyes mellett visszamehetsz dolgozni, vagy ismét 1 év fizetés nélküli szabadságot igényelsz, amit a munkáltatód köteles megadni. Bárhogy is döntesz felmondási védelem alatt állsz amíg gyest kapsz. A munkáltatód nem rakhat bele semmiféle csoportos ( de csoport nélküli ) létszámleépítésbe sem.
Ha a munkáltató nem szűnik meg csak mondjuk a te részleged, akkor sem küldhetnek el. A munkaügyesek majd kitalálják, hogy hova rakjanak a nyilvántartásban a védettség időszakában.
Ha a csoportos létszámleépítésre a cég megszűnése miatt kerül sor, akkor sem küldhetnek el. Munkaviszonyod a társaság cégbírósági törlésével szűnik meg. ( Azért miattad nem fogják megtartani a céget :) Ebben az esetben arra figyelj, hogy még legyen valaki a cégnél, aki kiadja a leszámolós papírjaid, mert azok nélkül nem fog tudni elhelyezkedni később.
Ha a cég nem szűnik meg, nyugodtan várd a második babát folyamatosan védett leszel. Feltéve, hogy a cégnél nem bunkók. Ha keresztbe akarnak tenni, akkor nagyon oda kell figyelni a részletekre. Erre általános tanácsot nem tudok adni, ismerni kell hozzá az egész történetet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!