Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mi lesz csoportos létszámleépí...

Mi lesz csoportos létszámleépítés esetén az új babát váró kismamával?

Figyelt kérdés

Jelenleg gyeden vagyok jövő tavaszig(március) kisbabámmal. Szeretnénk még egy babát, most kezdődik a kettes számú babaprojekt az életünkben. A cégem viszont csoportos-létszámleépítéssel megszünteti a csoportot, amelyben már évek óta dolgozom. Még nem kaptam értesítést, de a kollégák már tudják, hogy tavaszra várható az utolsó munkanapjuk, mert még be kell fejjezék a megrendeléseket.

Mire számíthatok, mint gyed-es, gyes-es kismamaaki újra pocakos terhes? Véd a védettség a terhesség és a második babával itthon tötött évek alatt? Ha terhes leszek és táppénzre megyek,akkor az megoldás lenne arra, hogy ne szűnjön meg az élő munkaviszonyom és így kapjak rendesen, a minimálbér kétszerese után gyedet és tégyást ketteske után is? Vagy már süthetem és hiába a 20 éves munkám semmi nem jár nekem a második baba után rendesen, a minimálbér kétszerese után, mert a multicégemtől kirúgnak?

Mit csináljak most?

Nyugalomban szeretném a második babánkat is gondozni az első éveiben, nem pedig 4 hónaposan bölcsibe irtani ( már, ha felveszik őt és engem meg egy másik céghez, mint egy csecsemő és egy 2,5 éves anyukáját),ezért is dolgoztam le ennyi sok évet előtte. Mit tegyek, hogy ez ne kerüljön veszélybe?

2009. nov. 29. 11:59
1 2 3
 21/24 A kérdező kommentje:
A leírtjaid is arról tanúskodnak, hogy nem bírsz a szakmai csínjának-bínjának alapos ismeretével, főleg, hogy felületes választ adsz, amit nem tudsz megalapozni hivatkozásokka. Vagy igen?
2009. nov. 30. 17:37
 22/24 anonim ***** válasza:
0%

S-Z-Á-N-A-L-M-A-S :)

sajnálom a gyerekedet.

2009. nov. 30. 19:15
 23/24 A kérdező kommentje:
Újra egy sokat segítő beírás a konkrét válasz helyett ....
2009. nov. 30. 19:26
 24/24 anonim ***** válasza:
48%

Az előző válaszadók közül látta valaki közelről a Munka törvénykönyvét ? Az a baj, hogy sem a munkáltatók, sem a munkavállalók nem ismerik a jogaikat és kötelességeiket. Gyakran a "kinek nagyobb a pofája" alapon dőlnek el a dolgok.

Kedves Kismama !

A gyermeked 3 éves koráig felmondási védelem alatt állsz. A gyermek 2 éves koráig fizetés nélküli szabadságon vagy a gyermek gondozására. Ez egyértelműen védett időszak. Ezt követően gyest igényelhetsz a gyermek 3 éves koráig. A gyes mellett visszamehetsz dolgozni, vagy ismét 1 év fizetés nélküli szabadságot igényelsz, amit a munkáltatód köteles megadni. Bárhogy is döntesz felmondási védelem alatt állsz amíg gyest kapsz. A munkáltatód nem rakhat bele semmiféle csoportos ( de csoport nélküli ) létszámleépítésbe sem.

Ha a munkáltató nem szűnik meg csak mondjuk a te részleged, akkor sem küldhetnek el. A munkaügyesek majd kitalálják, hogy hova rakjanak a nyilvántartásban a védettség időszakában.

Ha a csoportos létszámleépítésre a cég megszűnése miatt kerül sor, akkor sem küldhetnek el. Munkaviszonyod a társaság cégbírósági törlésével szűnik meg. ( Azért miattad nem fogják megtartani a céget :) Ebben az esetben arra figyelj, hogy még legyen valaki a cégnél, aki kiadja a leszámolós papírjaid, mert azok nélkül nem fog tudni elhelyezkedni később.

Ha a cég nem szűnik meg, nyugodtan várd a második babát folyamatosan védett leszel. Feltéve, hogy a cégnél nem bunkók. Ha keresztbe akarnak tenni, akkor nagyon oda kell figyelni a részletekre. Erre általános tanácsot nem tudok adni, ismerni kell hozzá az egész történetet.

2009. nov. 30. 20:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!