"A szíjjal véresre való nevelés is évezredekig norma volt, így a tradíciókra, ha lehet ne hivatkozzunk ez esetben."
Miért ne? Az is hatékony volt.
Angliában élek, és itt már tapasztalható, milyen az amikor a szülő nem meri fegyelmezni a gyerekét mert jaj akkor megbüntetik. Sokszor voltam szemtanúja egy gyerek hisztijének, bunkósságának a szülő felé, és sokszor mondtam hogy ennek a gyereknek nem kell más csak két hatalmas pofon, mindjárt tudni fogja mi a helyes. (pedig nem vagyok a verés híve)
Néha bizony nem árt egy apai pofon. Ha már ott fogunk tartani hogy egy gyereknek több joga lesz mint egy szülőnek, amikor már a szülő rászólni sem mer majd a gyerekére, mert ne adj isten kiabálásnak veszik, és akkor jaj romlik a gyerek hallása, na akkor eljönnek az olyan esetek amik már pár helyen meg is történtek.
Pár eset amit a saját szememmel láttam.
- Apuka ül a tesco előtt egy padon. Előtte babakocsi, ringatja a kisbabát. Mellette a padon fekszik egy 4-5 év körüli kislány aki torkaszakadtából hisztizik, közben teljes erejével rugdossa az apját. Az apa még a lábát sem meri lefogni,csak nyugtatja szavakkal: ne csináld, fel kelted az öcsédet.. Maradj csendben.. Már mindenki téged bámul édesem..etc.. De a kislány még jobban ordít, még jobban rugdos. Végül egy tescoban dolgozó nő odamegy, és rászól a kislányra, hogy ejnye de rossz kislány vagy. Erre a kislány!
- Rossz vagy te és a q--a anyád..Majd felpattan, és teljes erejéből elkezdi rángatni a babakocsit.
Apuka csak egy kicsit emeli meg a hangját,leszidja a csúnya beszédért a kislányt, de hasztalan az igyekezete. Végül egy idősebb bácsi odamegy a kislányhoz, elkapja a karját, és a teljes hangerővel ráordít a gyerekre, hogy szerencséd, hogy nem az apád vagyok, mert most úgy megütöttelek volna, hogy a fal adta volna a másikat. A gyerek elnémult.Olyan csöndbe lett mint akinek elvágták a hangszálait..Apuka megköszönte, és a kislány még bőgni sem mert. Az öreg tényleg durván rákiabált, de igaza volt. Én simán felpofoztam volna.
- Pár nappal később. Egy anyuka húzza a fiát pórázon. (Angliában minden napos látvány hogy a kisgyerekeket pórázon viszik) A gyerek szintén ordít, mert valamit nem vett meg neki az anyja, és csak kiabált hogy AKAROM AKAROM.. Mivel menni nem akart, így az anyuka húzta, vonszolta a gyereket a ki a földön hisztériázott. Húzta pórázzal együtt végig a bevásárló központon keresztül. Na itt is megjegyeztem, hogy kapna simán 2 pofont, és mindjárt nem akarom lesz....
- Vagy ott van a német kisfiú esete. 10-12 éves lehet. Anyja megkérte takarítsa ki a szobáját. Nem érdekelte mit mond az anyja. Az anyja megfenyegette, hogy amennyiben nem takarítja ki a szobáját, lekever 2 pofont a flegmáskodása miatt, és kidobja a X.boxot. Nem érdekelte. Anyja első körben kidobta az X.boxot, majd mondta, hogy ha 10 percen belül nem takarít jön a pofon. Mit csinált a fiú? Felhívta a rendőrséget, azzal hogy az anyja agyon veri. A rendőrnő kérdezgette, és a gyerek elmondta hogy nem takarít, és az anyja verést ígért neki.. Gondolhatjátok milyen ciki volt az anyának..
- Angliában történt ez az eset:(kolléganőm szomszédja) 13 éves leányzó nem kapta meg azt amit akart,nem mehetett oda ahová akart így felhívta a segélyvonalat (ami minden reklámban benne van, buzdítva a gyerekeket hogy telefonáljanak ha verik őket, vagy terrorban vannak.) Nos a leányzó telefonált, hogy a szülei elzárták a külvilágtól, és leadott egy horror sztorit, hogy mit művelnek vele. Elhitték, komolyan vették. Kimentek a gyámügyesek, rendőrök, volt égés a szülők felé. A leányzót elvitték, hogy amíg nem tisztázzák a helyzetet, biztonságba helyezik.. Még a munkahelyre is bementek hogy informálódjanak. Napokig sírt az anyja , mert úgy érezte megalázták. A pletyka meg ugye terjed..Végül kiderült,hogy bár a szülők szigorúak de nem volt terrorizálva a leányzó. Nagy kegyesen vigyorgó képekkel visszament a szülői házba, és azt mondta a szüleinek hogy legközelebb is megteszi ha nem engedik el vagy nem kapja meg amit akar..
Nem is olyan régen mesélte a kolléganőm, hogy a leányzó apja úgy döntött elég az érzelmi zsarolásból. Ha nem keverhet le neki két pofont, akkor összepakolja a cuccát, és vigyék biztonságos helyre.. Majd rájön, hogy otthon jobb mint idegeneknél ahol ugyanúgy vagy még annyit sem engednek meg neki vagy kaphat meg.
Bevallom itt is lekevertem volna 1 nagy pofont..
Szóval 1-2 pofon igenis kell ha a helyzet úgy kívánja.. Ha túlságosan komolyan vesszük, és már nevelni sem lehet a gyereket akkor átesünk a ló túlsó oldalára, és rosszabb lesz..
Mondom én aki nem híve a pofozkodásnak.. De valljuk be, sokszor a kedves szó, beszéd semmit nem ér.
"Makarenko elvtársnak volt igaza a kérdésben. Amennyiben a pofon nevelő jellegű, akkor többet használ, mint árt."
Kedves első válaszoló! Ha a nevén és a hozzá társított pofonon kívül semmit sem tudsz Makarenkóról, akkor ne emlegesd.
Makarenkó két gyereket pofozott meg életében. Mindkettő olyan volt, hogyha visszaütöttek volna, akkor ő járt volna rosszabbul. És egyik esetre sem volt büszke.
"Most sincs joga verni mert ha a háziorvos, iskolaorvos, tanár ilyet tapasztal akkor a hatóságok intézkednek."
Sajnos ez egyáltalán nem így működik, az esetek túlnyomó többségére nem derül fény, vagy csak akkor, amikor kórházba kerül a bántalmazott, vagy meg is hal.
29. 23-as valaszat olvastad?
Mert en itt nemetben tapasztaltam hasonlokat.
A kölykök ugatnak a szüleiknek. Nem sok kivetel van.
Ha az en gyerekem megszületik, max. 5-6 eves koraig maradunk itt vele, mert sajnos europaban nem lehet gyereket nevelni.
Undorito modon beszelnek a 9-10 eves gyerekek a szüleikkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!