Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Lefoglalták a biciklim, amit...

Takács Goblin kérdése:

Lefoglalták a biciklim, amit apródon vettem, mert lopott volt. Mit kaphatok érte?

Figyelt kérdés
Felvettek jegyzőkönyvet ahol elmondtam hogy apródon vettem, hogy nézett ki a személy stb, nagyon kellemetlen mert se pénzem se bicajom ráadásul nem tudom bizonyítani hogy nem én loptam el...

2013. dec. 16. 10:43
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
36%
Kocogj el a lottózóba és dobj fel egy szelvényt.Egyébbként hogy derült ki hogy ragacsos a canga?Gondolom nem az eredetvizsgán.
2013. dec. 16. 10:50
 2/15 anonim ***** válasza:

mondjuk alvázszám....valakinek feltünt,vagy ismerte a tulajt.ha helybélitől vetted

Ezért is mondom mindenkinek,hogy még egy szar pulóverröl is adásvételit kell írni személyiigazolvánnyal mindennel,és nem lesz kellemetlen később....illetve,annyival ,hogy a rendőrök elkobozzák,és visszaszolgáltatják a tulajdonosnak,vagy ki tudja mi lesz a sorsa :))))

2013. dec. 16. 10:55
 3/15 anonim ***** válasza:

A hirdetés már nincs fent?

Esetleg egy e-mailezés az illetővel nincs meg a leveleid között?

Egy telefonszám?

2013. dec. 16. 11:02
 4/15 anonim ***** válasza:

Az apródon vissza lehet keresni a hirdetést, ha tényleg onnan vetted.

Nem kaphatsz érte semmit, de a biciklit vissza kell(ett) adnod, az árát meg az eladótól kérheted, akár bíróságon keresztül is.

De ha a rendőrök nem találják meg az apródon a hirdetést, akkor joggal feltételezik, hogy te loptad, akkor viszont akár le is csukhatnak (de ez sok mindentől függ).

2013. dec. 16. 11:13
 5/15 anonim ***** válasza:
A hirdetést a rendőröknek meg tudja mutatni az apród, nyilván felveszik a kapcsolatot az oldallal, így lesz rá bizonyítékod. Nekünk meg ellopták azt a biciklit, amit az apródon vettünk, de lehet, hogy már az is lopott volt előtte is. Szerintem alig van M-o-n olyan használt bicikli, ami nem lopott.
2013. dec. 16. 11:36
 6/15 anonim ***** válasza:
65%

"Nem kaphatsz érte semmit"

A Btk. másképp gondolja:

379. § (1) Aki

...

c) lopásból, sikkasztásból, csalásból, hűtlen kezelésből, rablásból, kifosztásból, zsarolásból, jogtalan elsajátításból vagy orgazdaságból származó dolgot vagyoni haszon végett megszerez, elrejt, vagy elidegenítésében közreműködik, orgazdaságot követ el.

(2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha az orgazdaságot

a) kisebb értékre vagy

b) szabálysértési értékre üzletszerűen követik el.

(3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az orgazdaságot

a) nagyobb értékre,

b) védett kulturális javak körébe tartozó tárgyra, műemlékre, régészeti lelőhelyre vagy régészeti leletre,

c) kisebb értékű nemesfémre vagy

d) kisebb értékre üzletszerűen követik el.

...

A nyomozóhatóságnak kell igazolnia azt, hogy te nem voltál jóhiszemű a vásárláskor, ez elég szubjektív dolog, de lehet, hogy szóba kerül az orgazdaság is...

Elég klasszikus az a dolog, hogy valaki "lop" valamit, majd "házon belül" álcázott adás-vétellel próbálja tisztára mosni az árut, így jobban a köröm alá nézhetnek.

A lényeg, amelyet a nyomozóhatóság próbál majd igazolni, hogy te TUDTAD-E a vásárláskor, hogy lopott volt-e az áru. Ha ezt rád tudják verni, akkor orgazda vagy.

Kérdés az is, hogy mekkora volt az érték. Mert ha egy 400e Ft-os bicajt vettél 30-ért, akkor ott "felmerül" a rosszhiszeműséged.

2013. dec. 16. 11:56
 7/15 anonim ***** válasza:

Nem kaphatsz érte semmit sem. Ha van adásvételi szerződésed a vásárlásról. Egyébként sem tudják bizonyítani, hogy te loptad el.

Kérdezd meg a tolvajkergetőket, sok ilyen mocsok tolvaj ússza meg azzal, hogy azt mondja, hogy itt vagy ott vette a sarkon. Sajnos nem lehet bizonyítani, hogy nem úgy van, kivéve ha van szemtanú amikor ellopta vagy videó felvétel.

Személyesen ismerek közülük párat és elég körülményes a bírósági eljárás. Épp erről beszélgettem vele pár hete. Újra tárgyalják az ügyet és úgy néz ki, hogy végre elmarasztalják a tolvajt.

2013. dec. 16. 16:00
 8/15 A kérdező kommentje:
Telefonon hivtam fel a hirdetőt! De lehet hogy jofogas volt mar azt sem tudom! Tényleg nem tudom bizonyítani semmivel hogy nem én loptam! Kérdeztem hogy van e ott kamera ahonnan ellopták stb de szerintem szarnak rá!! Egyszerre 3 bicajt loptak el arrol a helyről. Ügyvéddel beszéljek vagy mit tegyek?
2013. dec. 16. 19:19
 9/15 A kérdező kommentje:
Nyár elején vettem!
2013. dec. 16. 19:27
 10/15 anonim ***** válasza:
56%
Én akkor vakaróznék a helyedben, ha egy ambíciózus nyominger azt találná gondolni: - jé, házhoz jött egy balek, és hány megoldatlan ügyünk van...
2013. dec. 16. 19:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!