Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha férjem halála előtt mindent...

Ha férjem halála előtt mindent az én nevemre íratott ami a vagyona volt, akkor örökölhet-e az első házasságából született gyermeke?

Figyelt kérdés
A történet annyi röviden,hogy a férjem sajnos,halálos beteg volt és ennek tudatában úgy döntött még a halála előtt, ügyvéd előtt leíratta, mindent az én nevemre írat.Nekünk van 2 közös gyermekünk,akik még kiskorúak.Van egy lánya az első házasságából,akivel évek óta nem tartotta a kapcsolatot,a viszonyuk nagyon megromlott egyéb dolgoknak,személyeknek köszönhetően.Nem szerette volna azt,ha ő részesedik a vagyonából,ezért döntött így.Igaz,hogy mivel mindent az én nevemre íratott,így a nagylány már nem kap semmit?
2013. dec. 8. 22:15
1 2 3 4 5
 31/42 anonim válasza:
50%
Miért, te ott voltál, hogy tudod?:D
2013. dec. 9. 00:25
 32/42 anonim ***** válasza:
10%
Nem én azt írtam, hogy a kérdezőt kell megkérdezni,nem kombinálni fél infókból.
2013. dec. 9. 00:29
 33/42 anonim ***** válasza:
23%

Először is ismeretlenül részvétem.

Kérdezz rá egy ügyvédnél, de nekem valami rémlik, hogy támadható ilyen esetben. Persze, mint írták már a haszonélvezet a tiéd, illetve a két kiskorú gyerek érdekét jobban figyelembe veszik, mint egy nagykorú gyermekét.

Azért arra kíváncsi lennék, hogy amikor elvált a férjed a volt feleségétől, otthagyta-e a közös lakást (és mondjuk egy-két szatyorral kezdte újra az életét), ha igen akkor tulajdonképpen a nagylány érdeke nem sérül, sőt...

2013. dec. 9. 08:35
 34/42 Andizsuzsi ***** válasza:
100%
Az, hogy a bíróság megszüntette a tartásdíj kötelezettséget, mert a gyerek nem haladt a tanulmányaival, és esetleg a magatartásával érdemtelenné vált a további tartásdíjra, az semmilyen összefüggésben sincs az örökségre való érdemtelenséghez. Azt meg a felettem írók már kifejtették, hogy ilyen, hogy "mindent az én nevemre írat", nincs.
2013. dec. 9. 10:01
 35/42 anonim ***** válasza:
30%
Hiába íratta rád, akkor is közös vagyon.
2013. dec. 9. 14:22
 36/42 anonim ***** válasza:

Akkor újra, enneka kérdésnek a megválaszolásához a kulcs az, hogy valójában mit takar a "mindent az én nevemre íratott" szófordulat... ha ajándékot, az továbbra is beleszámít a kötelesrész alapjába - 15 évig, kivéve a "szokásos" ajándékokat - az adásvétellel gazdát cserélt tulajdon pedig nem, hisz az öröklés beállta - az örökhagyó halála - pillanatában már másé volt. (Ptk 665-667§)

Natehát, ha a "mindent az én nevemre íratta" azt jelenti, hogy az elhunyt a Kérdezőnek ajándékozta mondjuk a saját tulajdonában lévő fél házat, abból minden örökös joggal követelheti a kötelesrészét. Ha az "mindent az én nevemre íratott" azt jelenti, hogy eladta Kérdezőnek mondjuk 100 eFt-ért LAKOTTAN, abban a reményben, hogy betegségében otthont nyújt neki és ellátja, nos abból senki sem tud kötelesrészt követelni, sőt, ha a 100 eFt gazdát cserélt és erről papír van, még a bírósági megtámadás is elég esélytelen... a két írt paraméter a szerződésben kellően indokolja az érték-aránytalanságot is.

Szóval Kérdező, a kérdés az, hogy az az ügyvéd, akivel a férjed a halála előtt konzultált, mennyire értett hozzá, és mennyire jó tanácsot adott. Ha ajándékozási szerződést kötöttetek, nos azt elfelejtheted, abból a kötelesrész megillet minden kötelesrészre jogosultat. (mondjuk a kilakoltatásra akkor sincs esély, hisz elvileg ugye a fele a kötelesrész, annak a 2/3-a a két közös gyereké, tehát a kötelesrész alapját képező összes vagyon 1/6-ára formálhat jogot a 3. gyerek ilyen címen)

2013. dec. 9. 14:50
 37/42 anonim ***** válasza:

Ja, és azért még egyet leírnék itt, nevezetesen, ha tényleg ilyen félház-dologról van szó (ami a leggyakoribb) akkor az az örökség nem álom, hanem sokkal inkább rémálom, amit max az ellenségeinek kívánna az ember. Mert ugye ilyenkora felállás kb az, hogy a ház eleve fele-fele, az örökhagyó felének a fele, tehát egy újabb negyed megy át a Kérdező tulajdonába ajándékozás vagy végrendelkezés címén... a maradék 1/4 ház meg megy a 3 törvényi örökösnek, tehát a másik házasságból származó gyereknek lesz 1/12 rész lakott, özvegyi haszonélvezeti joggal terhelt háza. Amivel a világon semmit nem tud kezdeni, ellenberger ezekután mint 1/12 tulajdonostól a Kérdező jogosan követelheti az összes tervezhető felújítási-állagmegóvási költség 1/12 részét, tehát hogy mondjuk szálljon be a födémcserébe, a fürdőszoba-felújításba, a csatornázásba... minden, nem ad hoc költségbe a jelzett arányban.

Szóval ezt az örökséget hívják rémálomnak, amiről egy épeszű ember azonnal lemond, így legalább nem bukik vele - ha már nyerni semmi esélye...

2013. dec. 9. 15:13
 38/42 A kérdező kommentje:
A párom halála előtt néhány hónappal a lakást és az autót is a nevemre íratta.Tehát,halálakor semmi sem volt a nevén és így nem is volt hagyatéki tárgyalás.Nem fél házról van szó,hanem egy 56 négyzetméteres lakásról és 13 éves autóról.Nem volt ennél több vagyonunk!Még mielőtt bárki is egy olyan p...nak állítana be,mint itt egyesek,közlöm előre,hogy én akkor sem balhéztam volna ha a párom nevén maradt volna minden és így a nagylány is örökölt volna.Az ex feleségének válásukkor ott hagyta a lakást és szinte a ruháin kívül mást nem hozott el onnan,pedig azért a lakásért ő dolgozott meg.Sajnálta a gyermekét és nem szerette volna az utcára tenni őket.Amikor mi meg ismerkedtünk,akkor ő a szüleinél lakott a kis szobában......Szóval,csak hátrébb az agarakkal kedves embert nem tisztelő hozzászólók!Innentől kezdve kérném,hogy csak olyan válaszoljon,aki nem pocskondiázik!!!Köszönöm!
2013. dec. 9. 17:38
 39/42 anonim ***** válasza:
89%

"a lakást és az autót is a nevemre íratta.Tehát,halálakor semmi sem volt a nevén" - Kérdező (#38) légyszi NEEEEE... tudod, van két a 200 évvel ezelőtti jogi viszonyokat tükröző borzalnmas szófordulat, ami a GYK jogi jellegű kérdéseinek a felét adja ki, a "nevére vesz" és a "nevére irat"... kiirthatatlanok, pedig a mai jogban a világon semmit nem jelent egyik sem, nem találsz ilyent egy törvényben se.

A Te esetedre: egy tulajdon a leggyakrabban 2 úton cserélhet gazdát, vagy eladják, vagy elajándékozzák. ("nevére irat"-ról nem tud a Ptk fedőnevű corpus juris:))

Vedd elő a szerződést, és nézd meg mi áll rajta. Ha a férjed neked ajándékozta, akkor jogosan követel belőle kötelesrészt az első házasságból származó gyerek, ha neked eladta, akkor meg nem. Durván ennyi, az adásvétel vagy az ajándék szót kell keresni a szerződésben, ez alapszinten eldönti. (hogy utána mit és hogyan lehet vagy nem megtámadni, az egy másik káposzta)

2013. dec. 9. 18:09
 40/42 A kérdező kommentje:
Adásvétel van a szerződésben...
2013. dec. 9. 19:44
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!