Ha férjem halála előtt mindent az én nevemre íratott
ami a vagyona volt, akkor örökölhet-e az első
házasságából született gyermeke?
Figyelt kérdés
A történet annyi röviden,hogy a férjem sajnos,halálos beteg volt és ennek tudatában úgy döntött még a halála előtt, ügyvéd előtt leíratta, mindent az én nevemre írat.Nekünk van 2 közös gyermekünk,akik még kiskorúak.Van egy lánya az első házasságából,akivel évek óta nem tartotta a kapcsolatot,a viszonyuk nagyon megromlott egyéb dolgoknak,személyeknek köszönhetően.Nem szerette volna azt,ha ő részesedik a vagyonából,ezért döntött így.Igaz,hogy mivel mindent az én nevemre íratott,így a nagylány már nem kap semmit?
Drága Nyolcaska!Nem fogok bele menni a primitívségedbe!A gyászomhoz és az egész életemhez semmi közöd!Ismétlem,hogy a férjem döntött így,de te vagy az utolsó "ember"akinek magyarázkodni fogok!Látszik,hogy te valóban részt vehettél egy ilyen "kitagadásban",de tudod mit?Megérdemelted,mert több mint valószínű,hogy nem voltál semmivel sem különb mint a mostoha lányom
2013. dec. 8. 22:33
12/42 narancs-virág válasza:
Elvileg nem jár neki semmi, de a nagylány elvileg megtámadhatja az átiratást, szóval 100%-ban nem biztos.
2013. dec. 8. 22:34
13/42 anonim válasza:
oké, de ha a lány nem is szerez tudomást az apja haláláról? úgy tudom a hatóságoknak csak akkor kötelességük értesíteni ha van hagyatéki tárgyalás.
kicsit beleélem magam a helyzetbe, mert már előre látom, h nálunk is ugyanez fog lejátszódni, pedig én normálisan tanultam, nem adtam okot az érdemtelenségre...
2013. dec. 8. 22:42
14/42 anonim válasza:
Az köteles rész jár neki.
2013. dec. 8. 22:49
15/42 anonim válasza:
Szerintem mindig kettőn áll a vásár, a férjed ugyanolyan hibás mint a lánya... Neked pedig kötelességed lenne odaadni neki ami jár. Az én lelkiismeretem nem engedné ezt meg. Vagy mindegyik egyformán kap, vagy egyik sem.
2013. dec. 8. 22:53
16/42 anonim válasza:
Attól függ, milyen jogcímen iratta Rád, kérdező... ha eladta neked akár 1 Ft-ért, akkor az a tied. Ha ajándék címén, akkor abból az ajándékozást követő 15 (illetve az új Ptk hatályba lépése után már majd csak 10, de titeket eszerint a mostani érint) követelhető a köteles rész.
2013. dec. 8. 22:54
17/42 anonim válasza:
mi van a köteles résszel?
2013. dec. 8. 22:57
18/42 anonim válasza:
Az, hogy mi van a papíron, egy dolog. Ha ajándékozás volt, akkor a kötelesrész akár meg is állapítható, ha viszont adás-vétel, és csak színlelt ügylet volt, és ebbe belemegy a kisemmizett örökös, akkor bizony ott akár érvénytelenségi ok is lehet, ekkor pedig nem csak a köteles rész, hanem a teljes öröksége járni fog neki. Te tudod, hogy milyen jogcímen szereztetek tulajdont, valamint az adott jogcímen történő szerzés valós volt-e. [Azaz ha az adásvételi szerződésen az van, hogy 15 millióért vettétek, de ez a pénzmozgás nem igazán igazolható, akkor ott a bíró tud csúnyán nézni.
Szóval jó, ha konzultálsz egy ügyvéddel, már ha tartani akarod elhunyt férjed kisemmizési szándékait.
2013. dec. 8. 23:05
19/42 anonim válasza:
Szerintem nagyon nem szép, amit a lánnyal műveltek. Gondolom, előtte se kapott sok érzelmi támaszt tőletek. Remélem, egyszer a gyerekeiddel is ilyen kedvesen bán majd valaki, mondjuk egy másik nő. A férjedet pedig nem tudom így sajnálni. Aki a saját gyerekét kitagadja, azt nem lehet sajnálni.
2013. dec. 8. 23:22
20/42 anonim válasza:
Nos, igaz, hogy a férjed döntött így, de azért mégiscsak járna valami a nagylánynak is. Még ha ő úgy ítélte is meg, hogy nem érdemes semmire.
Mondjuk a normál körülmények között rá eső rész felét, tehát az örökség hatodát illendő lenne megtartanod, és ha a nagylány célozgatna rá, hogy neki is járna valami, akkor add át neki, és közöld vele, hogy csak a te jóindulatodnak köszönhetően kapja meg ezt is, mert ha az apján múlt volna, egy fillért sem látott volna belőle.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!