Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha férjem halála előtt mindent...

Ha férjem halála előtt mindent az én nevemre íratott ami a vagyona volt, akkor örökölhet-e az első házasságából született gyermeke?

Figyelt kérdés
A történet annyi röviden,hogy a férjem sajnos,halálos beteg volt és ennek tudatában úgy döntött még a halála előtt, ügyvéd előtt leíratta, mindent az én nevemre írat.Nekünk van 2 közös gyermekünk,akik még kiskorúak.Van egy lánya az első házasságából,akivel évek óta nem tartotta a kapcsolatot,a viszonyuk nagyon megromlott egyéb dolgoknak,személyeknek köszönhetően.Nem szerette volna azt,ha ő részesedik a vagyonából,ezért döntött így.Igaz,hogy mivel mindent az én nevemre íratott,így a nagylány már nem kap semmit?
2013. dec. 8. 22:15
1 2 3 4 5
 11/42 A kérdező kommentje:
Drága Nyolcaska!Nem fogok bele menni a primitívségedbe!A gyászomhoz és az egész életemhez semmi közöd!Ismétlem,hogy a férjem döntött így,de te vagy az utolsó "ember"akinek magyarázkodni fogok!Látszik,hogy te valóban részt vehettél egy ilyen "kitagadásban",de tudod mit?Megérdemelted,mert több mint valószínű,hogy nem voltál semmivel sem különb mint a mostoha lányom
2013. dec. 8. 22:33
 12/42 narancs-virág válasza:
85%
Elvileg nem jár neki semmi, de a nagylány elvileg megtámadhatja az átiratást, szóval 100%-ban nem biztos.
2013. dec. 8. 22:34
 13/42 anonim ***** válasza:
96%

oké, de ha a lány nem is szerez tudomást az apja haláláról? úgy tudom a hatóságoknak csak akkor kötelességük értesíteni ha van hagyatéki tárgyalás.

kicsit beleélem magam a helyzetbe, mert már előre látom, h nálunk is ugyanez fog lejátszódni, pedig én normálisan tanultam, nem adtam okot az érdemtelenségre...

2013. dec. 8. 22:42
 14/42 anonim ***** válasza:
28%
Az köteles rész jár neki.
2013. dec. 8. 22:49
 15/42 anonim ***** válasza:
88%
Szerintem mindig kettőn áll a vásár, a férjed ugyanolyan hibás mint a lánya... Neked pedig kötelességed lenne odaadni neki ami jár. Az én lelkiismeretem nem engedné ezt meg. Vagy mindegyik egyformán kap, vagy egyik sem.
2013. dec. 8. 22:53
 16/42 anonim ***** válasza:
93%
Attól függ, milyen jogcímen iratta Rád, kérdező... ha eladta neked akár 1 Ft-ért, akkor az a tied. Ha ajándék címén, akkor abból az ajándékozást követő 15 (illetve az új Ptk hatályba lépése után már majd csak 10, de titeket eszerint a mostani érint) követelhető a köteles rész.
2013. dec. 8. 22:54
 17/42 anonim ***** válasza:
52%
mi van a köteles résszel?
2013. dec. 8. 22:57
 18/42 anonim ***** válasza:
95%

Az, hogy mi van a papíron, egy dolog. Ha ajándékozás volt, akkor a kötelesrész akár meg is állapítható, ha viszont adás-vétel, és csak színlelt ügylet volt, és ebbe belemegy a kisemmizett örökös, akkor bizony ott akár érvénytelenségi ok is lehet, ekkor pedig nem csak a köteles rész, hanem a teljes öröksége járni fog neki. Te tudod, hogy milyen jogcímen szereztetek tulajdont, valamint az adott jogcímen történő szerzés valós volt-e. [Azaz ha az adásvételi szerződésen az van, hogy 15 millióért vettétek, de ez a pénzmozgás nem igazán igazolható, akkor ott a bíró tud csúnyán nézni.

Szóval jó, ha konzultálsz egy ügyvéddel, már ha tartani akarod elhunyt férjed kisemmizési szándékait.

2013. dec. 8. 23:05
 19/42 anonim ***** válasza:
87%
Szerintem nagyon nem szép, amit a lánnyal műveltek. Gondolom, előtte se kapott sok érzelmi támaszt tőletek. Remélem, egyszer a gyerekeiddel is ilyen kedvesen bán majd valaki, mondjuk egy másik nő. A férjedet pedig nem tudom így sajnálni. Aki a saját gyerekét kitagadja, azt nem lehet sajnálni.
2013. dec. 8. 23:22
 20/42 anonim ***** válasza:
78%

Nos, igaz, hogy a férjed döntött így, de azért mégiscsak járna valami a nagylánynak is. Még ha ő úgy ítélte is meg, hogy nem érdemes semmire.

Mondjuk a normál körülmények között rá eső rész felét, tehát az örökség hatodát illendő lenne megtartanod, és ha a nagylány célozgatna rá, hogy neki is járna valami, akkor add át neki, és közöld vele, hogy csak a te jóindulatodnak köszönhetően kapja meg ezt is, mert ha az apján múlt volna, egy fillért sem látott volna belőle.

Így mégsem fogja magát kisemmizettnek érezni.

Véleményem szerint így kéne csinálnod.

2013. dec. 8. 23:32
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!