Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ez így jogszabály ellenes?

Ez így jogszabály ellenes?

Figyelt kérdés

Nos, egy elég rossz környéken lakok ahol rendszeresek a rablások és volt olyan hogy nappal is késeltek embert. Viszont én este felé érek haza, padig ilyenkor már 4 órakor sötét van. 17 évesen 10 év van mögöttem amit edzéssel töltöttem egy klubbnál. És ugye emiatt nekem van egy kardom. Hazafelé eléggé szoktam félni, és arra gondoltam hogy gitár tokban magammal vihetném. Nem mutogatnám senkinek és nem fenyegetőznék vele. Természetesen nem mennék vele embert ölni, és szerintem önvédelemre se használnám szívesen, de megnyugtatna ha velem van. Úgy olvastam hogy lehet hordani amennyiben el van zárva és nem látszik ki. Ez igaz? Tiltja valami törvény ezt? Hogy működik?

Edzésre nem szoktam vinni, mert ott fa kardokat használunk.

2013. nov. 18. 19:08
 1/5 anonim ***** válasza:

Ha hivatalos klubnál vagy és ott a tevékenységetek során használtok kardokat akkor elzárva lehet nálad, hiszen szállítanod kell.

Én viszont a helyedben nem hősködnék vele, mire előveszed lenyomnak, rosszabb esetben téged vágnak vele ketté.

Inkább vegyél gázsprayt, az a tuti.

2013. nov. 18. 19:37
 2/5 anonim ***** válasza:

legrosszabb esetben inkább kés.

de valóban gázspré vagy gázpisztoly (viselési engedéllyel)

2013. nov. 18. 20:06
 3/5 anonim ***** válasza:
Pontos szabályozást nem tudok írni, idézni; de tudtommal ha elzárva, "láthatatlanul" viszed akkor közlekedhetsz vele utcán. (Azért Ferihegyre ne menj vele :D)
2013. nov. 18. 20:43
 4/5 anonim ***** válasza:

A vonatkozó jogszabály a 175/2003. (X. 28.) Kormányrendelet

a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről: [link] Főszabály szerint ilyen eszközt nyilvános helyen tilos birtokolni, de értelemszerűen ez nem áll fenn, ha "az eszköz birtoklása vagy szállítása rejtve, a szokásos módon becsomagolva, szétszedve vagy zárt tárolóeszközben történik". Viszont ennek az is feltétele, hogy az eszköz "közterületen, nyilvános helyen, valamint közforgalmi közlekedési eszközön való birtoklása indokolt" legyen, amit lehe bizonyítani azzal, ha edzésre mész vele, de ha csak úgy nálad van, akkor jó eséllyel bármely jogász azt mondja, hogy ez a feltétel nem teljesül, tehát tilos. Plusz a praktikus oldalról nézve egy zárt gitártokban tartott kard elrettentésre nyilván nem jó, bajban meg egyrészt nem fél másodperc előkapni és meglehetősen nehéz vele a jogos védelem arányossági feltételét is, ha arra kerülne a sor.

2013. nov. 18. 23:31
 5/5 kovpet ***** válasza:

Gondold tovább a dolgot. Tegyük fel, hogy használnod kell. Súlyos testi sértés lesz MINIMUM, de akár maradandó is vagy halált is okozhat.

Hogy bizonyítod, hogy téged támadtak meg?

Pár év hűvös lenne belőle, az "áldozatok" családtagjai között. Nem hangzik túl jól...

Inkább valami legálissal próbálkozz, ami nem okoz súlyos sérülést. Pl az említett gázspray vagy gázpisztoly (amire ugyan nem kapsz engedélyt 17 évesen, de még így is jobb, mint egy halálos eszközzel védekezni).

2013. nov. 19. 11:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!