A közigazgatásban milyen jogszabály határozza meg az I. és II. fokot és hogy egy panaszra milyen tartalmú választ kell adniuk?
pl. teszek egy panaszt a Fogyasztóvédelemnél vagy az ÁNTSZ-nél, akkor ők lezárhatják csak annyival az ügyet, hogy
a, egyáltalán rá se csesznek, mintha meg se kapták volna (ilyen is van jelenleg)
b, annyit válaszolnak, hogy: "panaszát kivizsgáltuk, és mindent rendben találtunk", amikor konkrétan tudom, hogy egyáltalán semmi sincs rendben, na de egyetlen mondat indoklást se írnak. Ilyet megtehetnek?
Fogyasztóvédelmi ügy:
- I. fok: illetéks korm.hivatal fogy.védelmi felügyelősége
- II. fok: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
Népegészségügy:
- I. fok: helyi ÁNTSZ
- II. fok: regionális ÁNTSZ
Az ügy érdemében hozott határozat tartalmaz fellebbezési záradék, abban leírják, hogyan kell.
köszönöm Roland, de az a helyzet, hogy nekem határozatom ugyan van, fellebbezési záradékom viszont nincs.
Leírom a határozatot, nagyon egyszerű, mert 1 mondat:
"2013 nxxx-én érkezett panaszát kivizsgáltuk, és megállapítottuk, hogy XYyY mindenben a jogszabályoknak megfelelően járt el."
ENNYI!!! semmi több!!!
ConnectCare! Nem bizalomról van itt szó! Inkább arról, hogy a kedves hatóság egy tetü, és én eddig 2x fellebbeztem meg (szabályszerűen, tehát úgy, ahogy írtad!!), egyszer azt írták vissza, hogy nem érdekléi őket, és lezártnak tekintik az ügyet, a másik alkalommal pedig már válasz se jött rá.Fellebbezési lehetőséget egyik levél se tartalmazott, annak ellenére, hogy ezt még külön jeleztem is egyébként az egyik levélben nekik!
Hát ennyi a bizalomról ... Személyesen bemenni? Amikor még az írt levelet is letagadják? Szted én nem próbáltam még meg? De igen, és személyesen is közölték, hogy az ügyet kivizsgálták, és ennyi, kész vége. Fellebbezési lehetőség nincs.
Én meg azt mondom, hogy kell lennie és ez egy abszurdum, de nem hiszem el, miért lehet ennyire nem érteni, amit írok. ConnectCare! Sajnos TELJESEN HIÁBA MEGYEK BE SZEMÉLYESEN ÚJRA! Még azt is letagadják egyébként. (ezt se én találtam ki, megtörtént)
Rolandnak köszi a részletest, de sajnos nem értem.
Kit értesz a helyi alatt? Én kétfélét látok alapvetően:
1, Járási
2, Megyei
Na most a kérdésem: a járási xy hivatal felel meg a régi "városi" illetékességnek? (legalábbis bíróságoknál így van ha jól tudom, de a közig. hivataloknál is?
Pl nemrég kaptam egy ilyen határozatot, és ez pedig I. fok:
"Gy-S Megyei Kormányhivatal
Kormánymegbízott
Egészségbiztosítási Pénztéri Szakigazgatási Szerv"
Győr
nos ... ez itt I. fokon eljáró szerv, az egy dolog h sztem még értelme sincs a nevüknek, de ennél még talán azért értem a dolgot, mert az indoklásban normálisan és részletesen leírnak mindent vagy 2 oldalon keresztül!
És azért se érdekel, mert ez a határozat rendben van számomra. Azt mondjuk ennél se értem, hogy az "indokolás" részben ez szerepel: "a gy-s megyei kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerv" így és úgy döntött, és 30 napon belül felülvizsgálatot kérhetek a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságtól.
Ennyi.
Azaz megszűnt a régi I. és II. fok, és most már minden a megyei kormányhivatal szintjén zajlik, utána csak a bíróság létezik?
Roland!
Nagyon kösz, de leírnád nekem NAGYON NAGYON pontosan? azaz ki és hol az I. fok? Ki az a "helyi"?
Régen sose volt bajom ezekkel, egyértelmű volt, hogy városi aztán megyei, de most egy őskáosz van. Megjegyzem, hogy azóta jogásztól is kérdeztem ezt az egész zűrzavart, az meg viccesen azt mondja, hogy ne is akarjam megérteni, mert ebben a nagy járási kormányhivatalos katyvaszban sokszor ők maguk se tudják ki kinek a felettese. ... na tök jó, sőt, egyre jobb. Most akkor létezhet, hogy egy határozatnak nincs fellebbezési lehetősége II. fokon, hanem utána csakis a bírósági felülvizsgálat következhet?
(jogász viszont azt mondta, ezt felejtsem el, mert a bíróságok gyakorlata és hozzáállása olyan, hogy 90%-ban rá hagyják az adott szervre a döntést, mondván, ők ebben napi gyakorlattal rendelkeznek, és sajnos közigazgatási ügyekben ők nincsenek ennyire elmélyülve)
ÁNTSZ-es ügyekben annyira én sem vagyok jártas, azt tudom, hogy regionálisnak számít pl. a Közép-magyarországi regionális központ, helyi pedig a kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve.
Fellebbezési záradékot az ügy érdemében hozott határozat tartalmaz. Csak akkor nincsen helye rendes jogorvoslatnak az eljárás során, ha vmi különleges oknál fogva egyből másodfokon indult az eljárás, bár én ilyenről nem tudok. A fellebbezést az elsőfoknak kel megküldeni, de a másodfoknak címezve; ez azért alakult így ki, mert az iratok az elsőfoknál van, és azokat ők küldik meg a másodfoknak.
köszönöm Roland, csak tudod ezt én pontosan így csináltam, annak ellenére is, hogy tehát NEM volt egyetlen mondat se arra, hogy mi is van a fellebbezési lehetőséggel.
Most ezt leegyszerűsítve azzal tudnám párhuzamba állítani, mintha egy I. fokú bíróságon te bejelentesz egy fellebbezést, ők meg egyszerűen le..arják, és hiába írod meg ennek ellenére is és adod be, egyszerűen nem történik semmi, eltűnik. Most akkor mégis muszáj lenne a felettes (II. f.) szervet előkeríteni, hiszen így ki a fenénél panaszoljam be azt hogy se fellebbezési lehetőséget nem közöl az I. fok, se a beadott fellebbezésre nem reagál senki, azaz egyszerűen nem továbbítja a felettes szervhez.
Bíróságnál maradva, gondolom, Te is ilyenkor a II. fokon illetékes bíróságon panaszolnád be, hogy az I. fok nem hajlandó tudomást venni a fellebbezésedről ... vagy nem?
Mi a menete ennek?
komolyan, az ész megáll a kedves hatóságok packázásától, csak szal nem akarom annyival elintézni, hogy na jó, egye kukac, akkor benyelem és így marad. na neemmm, azért merem remélni, h talán ezen a ponton még ebben az országban se tartunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!